Mivel 2014. szeptember 10. óta egyetlen hivatásos sofőr sem vezethet GKI vizsga, illetve GKI igazolvány nélkül, ezért most összegyűjtöttük a témával kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Mióta kötelező a GKI igazolvány?

Azzal kapcsolatban, hogy mióta lehet csak GKI igazolvány birtokában vezetni, sok a félreértés a hivatásos sofőrök körében is. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy különféle dátumok forognak a köztudatban, amiket könnyű összekeverni.

Lássuk akkor az elejéről: hivatásos sofőröknek 2009 óta kötelező GKI tanfolyamon részt venni, és a vizsgát letenni. Azoknak, akik a jogszabály hatályba lépése után szerezték meg a jogosítványukat, már kötelező volt az alaptanfolyamot elvégezni.

Ezzel szemben azoknak, akik 2009. szeptember 9. előtt kapták meg a hivatásos jogosítványukat (C1, C1+E, C, C+E), a rendelet türelmi időt biztosított a fuvarozói igazolványuk lejártáig, de legkésőbb 2014. szeptember 10-ig.

Ugyanez a dátum az autóbuszok esetén úgy módosul, hogy a türelmi idő 2013. szeptember 10-ig tartott, és azokra vonatkozott, akik 2008. szeptember 9. előtt szereztek D1, D1+E, D, vagy D+E kategóriájú vezetői engedélyt.

Tehát, ma már egyetlen hivatásos sofőr sem vezethet érvényes GKI igazolvány nélkül!

Amit a GKI igazolványról tudni kell

Amit a GKI igazolványról tudni kell

Mi az a GKI igazolvány?

Most, hogy már tudjuk, kinek szükséges a GKI igazolvány, nézzük meg, hogy mi ez pontosan. A GKI egy rövidítés, és a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt takarja.

Maga az igazolvány egy plasztik kártya, akárcsak a jogosítványok, és azt igazolja, hogy a sofőr elvégezte a szükséges képzést, aminek a végén sikeres vizsgát is tett.

Kinek szükséges a GKI kártya?

GKI kártyára minden hivatásos sofőrnek szüksége van, aki a közúti fuvarozásban részt vesz, függetlenül attól, hogy fuvarozó, vagy saját számlás szállítást végez. A buszvezetők szintén a GKI hatálya alá tartoznak, tehát az ő esetükben is alapfeltétel a GKI igazolvány megléte.

Milyen járművek esetén van szükség GKI igazolványra?

Az előző pontot folytatva GKI kártya szükséges az autóbuszok vezetéséhez, illetve általános szabály, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb járművek ma már nem vezethetők GKI igazolvány nélkül.

De nézzük meg egy másik szemszögből a dolgot, hogy még egyértelműbb legyen a helyzet. GKI vizsga szükséges minden olyan járműhöz, amit az alábbi jogosítványok valamelyikével vezethet a sofőr: C1, C, D1, D, C1+E, C+E, D1+E, illetve D+E.

Mikor szükséges az alaptanfolyam, és mikor elég a továbbképzés?

A GKI tanfolyamoknak két típusa létezik: az alaptanfolyam, valamint a továbbképzés.

Azoknak, akik 2009. szeptember 9. után szerezték meg a hivatásos jogosítványukat, kötelező volt – és ma is az! – az alaptanfolyamon részt venni. Azok a sofőrök pedig, akik 2009 előtt vizsgáztak le, azoknak elég csak a továbbképzésen megjelenni.

Hasonló a helyzet akkor is, ha a GKI igazolvány lejár – ilyenkor sem kell újra elvégezni az alapképzést, elégséges csak a gépjármű kategóriájának megfelelő (busz vagy teherautó) továbbképzés.

Mennyi ideig érvényes a GKI kártya?

A GKI kártya érvényességi ideje 5 év, az igazolvány lejárta után továbbképzésen kell az ismereteket feleleveníteniük a sofőröknek.

Mivel érvénytelen GKI igazolvánnyal nem lehet vezetni, ezért mindig figyeljen oda a lejárat dátumára, mert a hatóságok nem lesznek elnézőek ellenkező esetben! Vagyis gondoskodjon időben a GKI kártya megújításáról!

Ad szakképesítést a GKI tanfolyam?

Attól, hogy valaki elvégzi a GKI tanfolyamot, de semmilyen más szakképestés nincs a birtokában, még nem lesz szakképzett.

GKI tanfolyamon egyébként már 8 osztályos végzettséggel részt lehet venni, amennyiben az illető megszerezte a szükséges kategóriájú jogosítványt, amivel teherautót, autóbuszt vezethet.

Itthon is kell GKI igazolvány, vagy csak külföldön?

Igen, GKI kártya abban az esetben is szükséges, ha valaki csak a belföldi közúti forgalomban vesz részt – gyakorlatilag ez az egy dokumentum váltja ki a régi fuvarozói, illetve a nemzetközi fuvarozásra jogosító hajdani TIR igazolványt.

Egy fuvarozó cég vezetőjének is kell GKI igazolvány?

Amennyiben a fuvarozó vállalkozás vezetője csak a cége irányításával foglalkozik, úgy nincs szüksége GKI kártyára. Ebben az esetben csupán a vállalkozó képzést kell elvégeznie, és ott a bizonyítványt megszereznie.

Természetesen egészen már a helyzet, ha a vállalkozás vezetője az adminisztratív feladatok ellátása mellett maga is sofőrködik, mert ebben az esetben ő is köteles GKI tanfolyamon részt venni, és az igazolványt megszerezni. Ez még akkor is így van – és erre tényleg fontos figyelni –, ha csak alkalmanként ül volán mögé az illető, és nem rendszeresen végzi ezt a tevékenységet.

Mi történik, ha a fuvarozásra használt jármű nem éri el a 3,5 tonnát?

Ez is egy érdekes kérdés, amire érdemes néhány szó erejéig kitérni. Ha a jármű vezethető B kategóriájú jogosítvánnyal, akkor nem kell GKI igazolvány abban az esetben sem, ha azt fuvarozásra használja a sofőr.

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a GKI kártya a C1 jogosítvánnyal vezethető gépjárművektől kötelező.

Ki fizeti a GKI tanfolyam árát?

A GKI tanfolyam árát minden esetben a képzésen résztvevő személynek kell fizetnie, ami sokak számára kellemetlen hír, de, sajnos, így van.

Persze előfordulhat olyan, hogy a munkáltató fedezi a képzés költségeit, ha viszont nem, akkor arról a sofőrnek – ha továbbra is ezen a területen szeretne maradni, és hivatásos sofőrként dolgozni – magának kell gondoskodnia.

A jogszabály ezzel kapcsolatban semmiféle előírást nem tartalmaz.

Mi történik, ha nincs GKI kártyája a sofőrnek?

Ha a jogszabályok alapján az illető csak GKI igazolvány birtokában vezethet, de annak megszerzését elmulasztotta, vagy a kártya lejárt, akkor egy hatósági ellenőrzés alkalmával szankciókra számíthat, ezért nem érdemes kockáztatni.

Fontos észben tartani, hogy egyéb papírok – maga a jogosítvány, vagy a digitális tachográf üzemeltetéséhez kapcsolódó sofőrkártya – nem váltják ki a GKI kártyát!

Reméljük, hogy sikerült a legfontosabb kérdésekre választ adnunk, és eloszlatni néhány félreértést a GKI tanfolyammal és igazolvánnyal kapcsolatban! Jelentkezzen még ma tanfolyamainkra és szerezze meg Ön is GKI igazolványát!

 

Hasonló cikkek

Kötelező a GKI vizsga Immár 2014 óta mindenkinek kötelező GKI vizsgát tennie, aki hivatásos sofőr akar lenni, vagy az akar maradni és ezért szüksége van GKI kártyára. A kár...
Mi a különbség a vezetésközi szünet és a pihenő fo... Ahhoz, hogy megértsük a pihenőidő illetve vezetésközi szünet szabályait, először vessünk egy pillantást a vezetési idő és a pihenés szabályaira! A pih...
Milyen okmányokat kell a gépjárművezetőnek magánál... A gépjárművezetőnek azon felül, hogy jól képzetten, felelősséggel és balesetmentesen el kell tudnia vezetni a tehergépkocsit a kiindulási pontról a cé...
Mi az a Ro-La? A Ro-La vagy RoLa a német Rollende Landstrasse kifejezés rövidítése, amely magyarul gördülő országutat jelent. Kombinált szállítási mód, amelynek célj...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!