A gépjárművezetőnek azon felül, hogy jól képzetten, felelősséggel és balesetmentesen el kell tudnia vezetni a tehergépkocsit a kiindulási pontról a célállomásra, valamint figyelemmel kell kísérnie a fel- és lerakodást, továbbá a rakomány rögzítését, az egyik legfontosabb és legtöbb figyelmet igénylő feladata a dokumentumok kezelése.

Dokumentumkezelés

Mit is fed ez a feladatkör? A hivatalos közúti áruszállítást végző cégek tehergépkocsijain dolgozó sofőröknél alapesetben a dokumentumok három fő csoportja található: személyes okmányok, a gépjármű okmányai és a rakomány okmányai.

Személyes okmányok

A sofőr személyes okmányainak egy része a személyazonosságának és állampolgárságának igazolására szolgál (személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél), a másik része pedig azon képzettségeit igazolja, amelyek feljogosítják a feladat ellátására, amelyet éppen a munkaköre diktál. Ilyenek képzéssel kapcsolatos dokumentumok lehetnek a jogosítványa, a GKI kártya, az ADR igazolvány, a tachográf igazolvány, PÁV igazolás (alkalmassági igazolás, azaz annak igazolására szolgáló okmány, hogy a gépjárművezető rendelkezik a biztonságos közlekedéshez szükséges kompetenciákkal).

Természetesen azt is igazolni kell, hogy a sofőrnek jogosultsága van az adott gépjárművet vezetni. Erre szolgál a munkaszerződés, vagy a gépjármű vezetésére vonatkozó meghatalmazás, TAJ kártya és nemzetközi TAJ kártya (amelyek ugyan nem feltételei a munkának, de a sofőrnek szüksége lehet rájuk, ha orvosi ellátást akar igényelni), Tevékenység-igazoló lap (ez egy olyan nyomtatvány, amelyet a munkáltató állít ki a dolgozó részére. Ez igazolja, hogy azokon napokon, amikor a gépkocsivezető nem rendelkezik tachográf által rögzített adatokkal egyéb munkát végzett, pihenőidejét töltötte, készenlétben állt vagy szabadságon volt).

GKI tanfolyamok - Szükséges okmányok

GKI tanfolyamok – Szükséges okmányok

A jármű papírjai

Ahhoz, hogy a járművet közúton használni lehessen, mindenképpen szükséges a forgalmi engedély és a nemzetközi biztosítási zöldkártya. A tachográfos járműnél a műszer illesztéséről szóló jegyzőkönyv hitelesítő adatait tartalmazó matricának is két éven belüli érvényességűnek kell lenni. Ennek valahol a tachográf környékén kell a műszerfalra ragasztva lenni. A Közlekedési Felügyelőségek által kibocsátott Tevékenységi engedély Kivonata, a szállítást égő járművek esetében a Sajátszámlás szállítási engedély, nemzetközi utakhoz a Közösségi Engedély hiteles másolata, amely az Európai Közösség útjainak ellenszolgáltatás fejében végzett közúti szállítás céljára történő használatára jogosít, mind a fedélzeten kell lenni. A CEMT engedély a CEMT tagországok területén végzett kvóta alapú árufuvarozást engedélyezi.

A rakomány papírjai

A CMR egy nemzetközi fuvarlevél, természetesen országok közötti szállítás során szükséges (azt bizonyítja, hogy a fuvarozás szerződés alapján történik). A rakomány jegyzék és a mérlegjegy a rakomány tulajdonságainak és beazonosíthatóságának biztosítására szolgál. Az ADR utasítás és a különleges utasítások abban az esetben szükségesek, ha a fuvarozott áru különleges kategóriába tartozik. A számla vagy szállító levél igazolja az áru eredetét, értékét, mennyiségét. Unión kívüli fuvarozás vagy szállítás során a kísérő vám-okmányokról sem feledkezzünk meg!

Ön is szeretne elvégezni GKI tanfolyamot? Iskolánk széles választékban kínálja ezt a fajta képzést is! Jelentkezzen még ma!

Hasonló cikkek

Autóbusszal belvárosban és külföldön Ahhoz, hogy valaki jogszerűen vezessen autóbuszt közúton a D1, D1+E, D, D+E kategóriájú vezetői engedély mellett GKI vizsgát is kell tennie, no meg el...
Az összevont GKI alaptanfolyamról Két szakma egy képzés keretében az Öné lehet, akár már online is. Aki úgy dönt, hogy autóbuszvezető vagy tehergépkocsi vezető szeretne lenni, az elvég...
Érdemes visszatérnie a buszvezető szakmához Korábban buszvezetőként dolgozott, de karriert váltott? Ha jelenlegi munkahelyével valamiért nem elégedett, és nemcsak a cégtől, hanem a szakmától is ...
Egy GKI vizsgával két szakma Azoknak, akik hivatásos sofőrként róják az utakat, 2009 óta kötelező GKI tanfolyamot végezniük, majd GKI vizsgát tenniük. Az alaptanfolyam mellett, to...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!