Mint azt sokan tudjuk, 2020. december 31-ével törölték az Országos Képzési Jegyzékből (OKJ) a gépkezelő képzéseket, amellyel elindult a bizonytalanság, hogy miként lehet megszerezni a bizonyos munkakörökhöz szükséges gépkezelői jogosítványt. Sokáig senki nem tudott erre a kérdésre válaszolni, de most ez megváltozott! 2021. szeptemberében megjelent az új rendelet, mely újra szabályozta a gépkezelő képzést.

Milyen változásokat hozott az 54/2021.(IX.5.) ITM rendelet?

A jogszabály megtartotta a munkagépek csoportba sorolását, mint például alapozás-, közmű- és fenntartási gépek, emelő- és rakodógépek (kivéve targonca), földmunkagépek, targoncák és szállítógépek, stb. Nem tesz különbséget azonban a telepített (nem önjáró) és az önjáró gépek között.

A telepített (nem önjáró) gépekre a jövőben ugyanúgy kell vizsgázni, gépkezelő jogosítványt szerezni, mint az önjáró típusokra. Ilyen például  a szintkülönbség kiegyenlítők, vagy a szervizekben használt járműemelők. Míg a korábbi szabályozás a telepített gépek kezelésére az adott gépcsoportra előírt OKJ vizsga letételét írta elő, addig az új rendelet szerint összesen 82 négyjegyű azonosító kóddal ellátott gépre ír elő vizsga kötelezettséget és gépkezelő jogosítvány meglétét.

További fontos változások

Az első és talán legfontosabb, hogy az új képzés nem ad szakmai végzettséget. A gépek kezelését nem köti a régi úgynevezett kék OKJ bizonyítványhoz, csak a géptípusra megszerzett gépkezelői jogosítvány megszerzését írja elő. Ezzel együtt megszűnt az úgynevezett „EUROPASS” dokumentum, amely idegen nyelven kiállított bizonyítvány másolat volt az OKJ-s képzettségről.

Az új szabályozás szerint minden géptípusra, meghatározott általános elméleti ismeretanyagot kell elsajátítani és ezekből vizsgázni. Ezek az „Általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek” (8 óra időtartamban) és az „Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek” (8 óra időtartamban).

Az első témakör fontosságát nem kell bizonyítani, hiszen veszélyes gépekkel, veszélyes körülmények között dolgozik a kezelője, így nem csak saját magára, hanem a munkaterületen tartózkodó más személyek biztonságára is vigyázni kell.

A második témakörbe olyan ismeretanyagok tartoznak, mint például a gépek dokumentációi, amelyekből fontos információk szerezhetők a munkavégzéssel kapcsolatban. A gépek karbantartási igényei, szerkezeti felépítése, motor-működési alapismeretek, vagy a gépkezelő irányításának kézjelei, stb. Ezek mindegyike fontos ismeretanyag a hibátlan gépkezeléshez.

Az előbbi két tantárgyból – akárhány géptípust akar kezelni – csak egyszer kell sikeresen vizsgázni.

A harmadik elméleti tantárgy a „Szakirányú gépspecifikus feladatok” (8 óra időtartamban). Itt a kezelni kívánt konkrét géptípusra vonatkozó ismereteket lehet elsajátítani. Ez a tananyag rész foglalkozik az adott gép kezelőszerveivel, szerkezeti elemekkel, a védőeszközökkel, gépstabilitás kérdéseivel, földmunka fajtáival, talajtípusokkal, vagy a rakatképzéssel, az emelési fajtákkal, stb. Fontos, hogy akárhány géptípusra kíván jogosítványt szerezni, ebből a tantárgyból minden esetben szóbeli vizsgát kell tenni az adott géptípusra.

Egyszerűsödött a gépkezelői vizsga

A korábbi OKJ vizsga során az elméleti számonkérés után kétszer kellett gyakorlati gépkezelő vizsgát tenni. Először az OKJ vizsga során, másodszor a gépkezelő jogosítvány-szerzéshez a hatósági vizsgán. Ez megszűnt, minden gépre csak egyszer kell gyakorlati vizsgát tenni.

Változott a gyakorlati oktatás kötelező időtartama is. Az olyan egyszerű gépek esetén, mint például a 3312 gyalogkíséretű targonca, vagy a 4213 gépjármű hátfal esetén csak egy óra a hallgatónként kötelező óraszám. A bonyolultabb gépeknél 3 óra, a legveszélyesebb gépek esetén pedig 5 óra az egy hallgatóra eső képzési óraszám.

Ha tehát valaki egy targonca típusra, egy földmunka típusra és három emelőgép típusra akar jogosítványt szerezni, annak egyszer kell a két elméleti általános tantárgyból szóban vizsgázni, majd géptípusonként kell a gépspecifikus tantárgyból szóbelizni, utána gyakorlati vizsgát tenni. Ez tehát 12 vizsga esemény.

Iskolánt gépparkja a “legnépszerűbb” géptípusokból tevődik össze, mely gépeken az iskola telephelyén tud a Hallgató tanulni és gyakorolni! Gépparkunk a következő gépekből áll jelenleg:

Emelőgépek:

  • Gépjármű emelő-hátfalak (4213)
  • Mobil szerelő-állvány (4221)
  • Mobil szerelőkosár (4223)
  • Járműre szerelt daru (4451)
  • Hidraulikus rakodó (4511)

Földmunkagépek:

  • Traktoralapú univerzális földmunkagép (kód: 1111)
  • Lánctalpas kotrók (kód: 1222)

Targonca gépcsoportok:

  • Vezetőüléses targonca (3324)
  • Vezetőállásos targonca (3313)
  • Gyalogkíséretű targonca (3312)

Amennyiben valaki sikeresen letette a gépkezelő vizsga valamelyik fajtáját és képesítést szerzett annak használatára, akkor számos területen vállalhat munkát, kezdve a nagyobb áruházaktól, a logisztikai raktárokon vagy termelő üzemek csarnokain keresztül a építkezésekig. Nehéz olyan területet mondani, ahol ne lenne szükség a szakképzett emelő-, földmunkagép kezelőre vagy targoncavezető munkaerőre, így érdemes belevágni egy tanfolyamba.

Várjuk tanfolyamainkon!

 

Hasonló cikkek

Targonca jogosítvány szenvedélyből A targonca jogosítvány megszerzésével idehaza és külföldön is könnyedén el lehet helyezkedni, ugyanúgy érvényes ez a raktározásra, mint a logisztikára...
Az OKJ targoncavezető tanfolyamról A gépesített anyagmozgatás jelentős része targoncákkal történik, a targoncavezetés előfeltétele pedig az OKJ targoncavezető tanfolyam elvégzése, illet...
Mindenütt kelendő a targoncás vizsga Aki a logisztikában vagy bármilyen árumozgatással kapcsolatos munkahelyen, mint targoncás akar elhelyezkedni, annak ehhez tanfolyamot kell végeznie, m...
Gépkezelőknek fontos dátum: 2015. december 31.! Frissítés : Még fél év haladék a gépkezelőknek – 2016. június 30. Jogszabályváltozás és besorolás-módosítás Itt a blogon is többször került már szób...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!