A GKI képzések fajtái

A közúti fuvarozásban dolgozó járművezetők munkavégzésének feltétele az Európai Unióban a GKI (Gépjárművezető Képesítési Igazolvány) megszerzése. A GKI jogosítvány megszerzéséhez kétféle tanfolyam elvégzése révén lehet jutni, az hogy kinek melyiket kell választania, attól függ, hogy a megfelelő járműkategóriára szolgáló jogosítványát mikor szerezte.

A GKI alapképzéseken azoknak kell részt venni, akik C, C1, C+E, C1+E típusú jogosítványaikat  2009. szeptember 9-ét követően szerezték, illetve akik D, D1, D+E, D1+E típusú jogosítványaikat  2008. szeptember 9-ét követően szerezték.

Az alapképzésre elérhetőek különféle GKI különbözeti képzések is, ezek azokra az esetekre nyújtanak gyors és kedvező költségvonzattal járó megoldást, ha valakinek egy járműkategóriára már meg van a GKI alapképzése és továbbiakra is meg szeretné szerezni.

A GKI továbbképzés az alapképzésben megszerzett ismeretek megújítására, felfrissítésére szolgál. A gépkocsivezetőnek, ha az alapképzést elvégezte, annak vizsgadátumához képest öt éven belül, ha alapképzésre nem volt kötelezett, akkor a nemzetközi képesítés lejárta előtt, majd ettől számítva öt évenként kötelező részt vennie ebben a képzésben.

Továbbképzésre is léteznek GKI különbözeti képzések, ezek az alapképzéshez hasonlóan arra szolgálnak, hogy ha egy sofőrnek van továbbképzés révén szerzett GKI-ja egy járműkategóriára, akkor idő és pénzbeli kedvezménnyel szerezhessen további kategóriákra is.

GKI tanfolyam és vizsga

GKI tanfolyam és vizsga

A GKI vizsga menete

Az alap- és a továbbképzés is ugyanazokkal az elméleti tantárgyakra épül: “a biztonsági szabályokra alapuló ésszerű vezetés”, “előírások alkalmazása”, “egészségügyi, közúti közlekedési és környezeti biztonság, szerviz, logisztika”. Ezekből írásbeli tesztet kell írni a vizsga során, melynek maximális időtartama 2 óra. Mindegyik teszt 40 darab egypontos kérdést tartalmaz, a teljesítendő minimum 30 pont.

A továbbképzést lezáró vizsga ki is merül a fentiekben, azonban az alapképzés lezárásához gyakorlati vizsgafeladatok sikeres elvégzése is hozzá tartozik. A szimulátoros vizsgán a feladat  adott vészhelyzet felismerése, balesetmentes, értékelhető megoldása, ennek időtartama 30 perc. A második gyakorlati feladat járművezetés a valós forgalomban, ennek időtartama 50 perc.

A gyakorlati vizsgafeladatok elvégzése során a tanulónak szóban elhangzó kérdésekre is válaszolnia kell. Jelentkezzen még ma GKI tanfolyamainkra!

Hasonló cikkek

GKI vizsga ára Azzal már szinte mindenki tisztában van, aki ezen a területen dolgozik, hogy GKI vizsga nélkül semmilyen 3,5 tonnánál nehezebb jármű nem vezethető. A ...
Mik a feltételei a közúti árufuvarozásnak? Annak érdekében, hogy a közúti árufuvarozás követhető, biztonságos és eredményes legyen, az évtizedek során komoly feltételrendszert alakítottak ki a ...
GKI vizsga – árak, szabályok, információk... GKI kártyával minden közúti fuvarozásban részt vevő személynek rendelkeznie kell a szabályok szerint. De mégis mire való ez a kártya és mi változott a...
A megfelelő árurögzítés fontossága Az áruszállítás csak akkor történhet meg biztonságosan, ha a rakomány megfelelően rögzítésre kerül. A kérdés már csak az, hogy mi is a megfelelő rögzí...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!