Ha megnézünk különféle összeállításokat a hiány- és slágerszakmákról, újra azzal fogunk szembesülni, hogy a targoncavezetői szakma nagyon keresett világszerte. Nem is csoda, hiszen a gyártás, szállítmányozás, kereskedelem, de még a közlekedés, építőipar és egyéb iparágak területén is (sőt gyakorlatilag az élet minden területén) alkalmazzák ezeket a kisebb-nagyobb, mozgékony és rendkívül változatos felépítéssel rendelkező rakodógépeket.

A közelmúltig nehézséget jelentett, hogy a hazai képzések nem voltak összhangban a nemzetközi vizsgáztatási és dokumentációs rendszerrel, ezért a nemzetközi piacra kilépő munkavállalókat nem mindig tudták a külföldi vállalatok alkalmazni.

Az idei év hoz megoldást erre az eltérésre: 2015. decemberétől kezdve hazánkban is kizárólag OKJ-s bizonyítvánnyal a zsebben lehet targoncavezetői munkát vállalni.

OKJ-s Targoncavezető tanfolyam

OKJ-s Targoncavezető tanfolyam

Targoncavezetői tanfolyam a Transzport Studiumnál

A tanfolyam előfeltétele a 18 éves betöltött életkor, az egészségügyi alkalmasság (orvosi vizsgálat igazolja) és a nyolc általános iskolai végzettség. Az OKJ-s targoncavezetői tanfolyam általános gépkezelői ismereteket és speciális targoncavezetőit feladatokat oktat, a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet előírásainak megfelelően.

A tanfolyam időtartama 3 hét, hetente két nap (hétköznap, alkalmanként 6 óra) elméleti és két nap (hétvége, alkalmanként 9 óra) gyakorlati oktatással. Az elméleti órák száma összesen 36, a gyakorlati órák száma összesen 54. A tanfolyam végén a tanulóknak írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgákat egyaránt le kell tenniük.

Az OKJ Targoncavezetői tanfolyamot elvégző tanulók a sikeres vizsga után a vezetőüléses, vezetőállásos és gyalogkíséretű targoncák közül egy típust vezethetnek. Lehetőség van egyszerre két vagy akár három géptípus ismereteinek elsajátítására is, ebben az esetben jelentkezéskor az „OKJ-s Targoncavezető egy gépcsoportra” elnevezésű alaptanfolyam mellett az „OKJ-s Targoncavezető kiegészítő +1 gépcsoportra”, illetve  „Targoncavezető kiegészítő +2 gépcsoportra” sorokat kell még bejelölni.

Hasonló cikkek

Milyen feladatokból tevődik össze az OKJ targonca ... Hogyan tehetünk le targonca vizsgát? Az Építő- és anyagmozgató gép kezelője szakmacsoporton belül a targonca szakmairányra vonatkozó képzettséget kül...
Gépkezelői jogosítvány és a színtévesztés A gépkezelői jogosítvány megszerzésének feltétele az egészségügyi alkalmasság. A vizsgálat során elsősorban a nyak, a törzs és az egyes végtagok mozgá...
Mindenki elkezdheti: targoncás tanfolyam Vannak szakmák melyek leáldozóban vannak és olyanok is, melyek felemelkedőben. A targoncázás az informatika és a technológia fejlődésének dacára, egyr...
Érettségi utáni képzések Évről-évre, egyre több helyen hangsúlyozzák, hogy nem kell feltétlenül mindenkinek a középiskola elvégzése után az egyetem felé venni az irányt. A mun...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!