Frissítés [2016.03.01.]Még fél év haladék a gépkezelőknek – 2016. június 30.

Jogszabályváltozás és besorolás-módosítás

Itt a blogon is többször került már szóba az a 2009-ben érvénybe lépett jogszabály-módosítás, amely hatályon kívül helyezte az azt megelőző rendelkezéseket (6/1980.(I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet) az gépkezelők képzéséről, vizsgáztatásáról és jogosítványaik kiadásáról. Ennek a módosításnak a  következménye a géptípusok csoportosításának változása is, amely könnyű- és nehéz- és kisgépek helyett gépcsoportokat alakított ki: emelőgépek, földmunkagépek, targoncák.

Régi mustársárga gépkezelő jogosítvány - OKJ-s Gépkezelő tanfolyamok

Régi mustársárga gépkezelő jogosítvány – OKJ-s Gépkezelő tanfolyamok

Régebben a targoncákat erőforrás, emelési magasság stb. szerint is osztályozták és külön képzéseket indítottak mindegyik kezelésére, ma ilyen megkülönböztetés nincs, aki targoncát vezetni jogosult, az mindegyik típusán dolgozhat.

Részben az átalakulás következménye, hogy 2009 óta a régi (mustársárga) gépkezelői jogosítványba már nem lehetett új bejegyzéseket tenni, azaz a régi oktatási rendszer szerint nem lehetett új gépre levizsgázni.

A régi rendszer abban is eltér az újtól, hogy a gépkezelői szakképesítéseket OKJ-s és azon kívüli oktatási rendszerben is meg lehetett szerezni, míg most kötelező nem csak az OKJ szakmai vizsga, hanem a helyváltoztatásra képes (mobil) eszközök esetében gépkezelő jogosítványt megszerzése miatt NKH-s gyakorlati vizsga is szükséges. 2015. december 31-től azokat, akiknek nincs OKJ-s képesítése, nem lehet az említett gépeken alkalmazni, még akkor sem, ha év(tized)es tapasztalattal rendelkeznek.

A jogszabály módosításának célja az, hogy egységessé tegye a képzéseket, vizsgákat illetve a jogosítványokat az egész EU területén, vagyis hogy ugyanazzal a képzettséggel bárhol el lehessen helyezkedni, és ne jelentsenek problémát a jelentkezők különféle jogosítványai.

Mit kell tenni?

Aki a szakképesítését OKJ-s tanfolyamon szerezte, annak csak gyakorlati vizsgát kell tenni a kiválasztott géptípus(ok)ból, ezt nevezik úgy, hogy NHK-s gyakorlati kiegészítő típusvizsga. Ezt a vizsgát nem minden OKJ-s rendszerben oktató intézményben lehet letenni, kizárólag azokban, amelyek rendelkeznek a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyével. Iskolánk a Transzport Studium ilyen oktatási intézmény.

Konkrétan az tehet ma targoncára gyakorlati vizsgát, akinek régi könnyű- és vagy nehézgépkezelő OKJ vizsgája, vagy a korábbi modulrendszerben megszerzett OKJ-s bizonyítványa, valamint az új, komplex rendszerű építő- és anyagmozgató gép kezelője (OKJ 32 582 02) elnevezésű OKJ szakképzettségen belül targoncavezető szakirányból van vizsgája. Aki pedig emelőgépekre szeretne gyakorlatból vizsgázni, annak régi nehézgépkezelő OKJ vizsgája, vagy a korábbi modulrendszerben megszerzett OKJ-s bizonyítványa, valamint az új komplex rendszerű ugyanezen szakképzésen belül emelőgép-kezelő (kivéve targonca) szakirányból kell, hogy legyen elméleti vizsgája.

Aki az OKJ rendszerén kívül szerezte a képesítését, annak most OKJ tanfolyamot kell végeznie (elmélet és gyakorlat is) az új géptípus-besorolás szerint, és a végén mindkét területen vizsgát is kell tennie. Az alapképzést kiegészítő tanfolyamokkal lehet bővíteni. Jelentkezzen még ma képzésünkre és legyen tudása éppúgy naprakész, mint a munkához szükséges papírjai!

Hasonló cikkek

Az építő- és anyagmozgató gép kezelője Érdemes ma építő és anyagmozgató gép kezelőjének tanulni, mivel könnyű az elhelyezkedés a szakmában, és a munkaerőhiány miatt a fizetésekre se lesz va...
Az árumozgató targonca alkalmazása a kereskedelemb... Az árumozgató gépek, például a targonca, melynek működtetését OKJ-s tanfolyamunkon sajátíthatja el, nélkülözhetetlenek a kereskedelemben. A nehezebb t...
OKJ Targoncavezető tanfolyam – Ki állíthat k... A targoncavezetői szakma vonzereje Napjainkban a kereskedelem át-meg átszövi nem csak a kontinenseket, hanem az egész bolygót. A termékek előállítása...
OKJ felnőttoktatás Ma, amikor a világ folyamatosan változik, senkinek nem elég már egyetlen szakképesítés – előfordulhat, hogy az addig biztosnak gondolt munkahely egyik...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!