Az OKJ, azaz az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza a Magyarországon megszerezhető szakmák felsorolását, illetve a megszerzésükhöz szükséges képzéseket és vizsgákat.

Az OKJ-s rendszerű targoncavezetői tanfolyammal és vizsgával kapcsolatos előírások szigorúak, azoktól eltérni nem lehet. A jelenlegi képzések komplex rendszerben zajlanak, ami azt jelenti, hogy meg van szabva a minimális összóraszám, valamint az elméleti és gyakorlati órák aránya.

OKJ-s gépkezelői tanfolyamok - Targoncavezető tanfolyam

OKJ-s gépkezelői tanfolyamok – Targoncavezető tanfolyam

Az OKJ-s targoncavezetői tanfolyam

Az OKJ targoncavezető tanfolyam célja, hogy a szakképzésben résztvevő megszerezze az anyagmozgató berendezések kiválasztásához és használatához szükséges ismereteket, megtanulja használni az eszközöket és védőfelszereléseket, áttekintse és vezesse a munkájához szükséges dokumentációt, valamint biztonsági üzemi ellenőrzéseket végezzen.

A targoncavezetői képzés előfeltétele csak a nagykorúság, a nyolc általános iskolai végzettség és az egészségügyi alkalmasság.

A targoncavezetői tanfolyamon az elméleti és gyakorlati órák aránya 40-60%. Ez a legalább 90 órából álló tanfolyam során 36 óra elméletet és 54 óra gyakorlatot jelent minimálisan.

Az órákon való részvétel teljesítése és a sikeres modulzáró vizsga az OKJ vizsgán való részvétel feltétele.

A targoncavezetői vizsga

Az OKJ vizsga a képzéshez hasonlóan komplex, azaz elméleti és gyakorlati részből áll. A vizsgázó egy tételt húz, amelyen elméleti kérdés és gyakorlati feladat is szerepel. Kb. tíz perces felkészülési idő után szóban elmondja az elméleti kérdésre adandó válaszokat, majd elvégzi a gyakorlati feladatot. A vizsga során a tanulóknak be kell bizonyítani, hogy magabiztosan és felkészülten képesek kezelni ezeket a modern és hasznos géptípusokat, valamint a munka során adódó problémák megoldására is felkészültek.

A vizsgabizottság a vizsgaelemekre értékelést ad, amely1-től 5-ig terjedhet. A vizsgázó két elméleti valamint két gyakorlati  jegyet kap (modul és OKJ vizsga), ezek átlaga jelenti a részeredményt, a részeredmények átlaga pedig kiadja a végeredményt.

Sikertelen vizsga esetén a teljes részvizsgát ismételni kell! Jelentkezzen tanfolyamainkra és szerezzen versenyképes tudást magának!

Hasonló cikkek

Gépkezelői jogosítvány minden szegmensben Jelen pillanatban mindössze 362 gépkezelői jogosítvánnyal rendelkező munkavállalót keresnek, csak Budapest területén. A mindössze természetesen itt id...
Mindenki elkezdheti: targoncás tanfolyam Vannak szakmák melyek leáldozóban vannak és olyanok is, melyek felemelkedőben. A targoncázás az informatika és a technológia fejlődésének dacára, egyr...
Mozgásban vagyunk A gépkezelői munkavégzéshez számos esetben nem elegendő az OKJ-s bizonyítvány, hanem gépkezelő jogosítvány is szükséges a munka végzéséhez. Jogosan ve...
Külföldön is sláger-állás a targoncavezetői Világszerte nagyon jó visszhangja van a magyar munkaerőnek, – kevés kivételtől eltekintve – mindenhol örömmel alkalmazzák a hazánkból kivándorló munka...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!