Világszerte nagyon jó visszhangja van a magyar munkaerőnek, – kevés kivételtől eltekintve – mindenhol örömmel alkalmazzák a hazánkból kivándorló munkavállalókat. Egyre többen mennek is külföldre pl. egy sikeresen elvégzett targoncavezetői tanfolyam után, hiszen a különféle szakképesítést igénylő állásokban óriási a kereslet a színvonalas munkaerőre, és a fizetések az itthon elérhető keresetek többszörösére rúgnak.

OKJ-s Targoncavezető tanfolyam és vizsga

OKJ-s Targoncavezető tanfolyam és vizsga

Két nagy gond szokott lenni a magyarországi munkavállalókkal, ha külföldön szeretnének érvényesülni: az egyik, hogy nem beszélnek jól nyelveket, a másik, hogy nem minden esetben rendelkeznek megfelelő bizonyítványokkal a munkához, amire jelentkeznének. Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy ne volna megfelelő végzettségük (sőt sok esetben éves-évtizedes tapasztalatuk), hanem azt az anomáliát takarja, hogy hazánkban hosszú ideig más volt a szakmák és ennek megfelelően a szakmai oktatás besorolása és oktatási rendje is, mint a nemzetközi piacon.

Képesítések – régen és most

Tipikus példa volt erre a targoncavezetői tanfolyam, amelyet régen nem csak OKJ-s rendszerben lehetett elvégezni. Ez az eltérés fog megszűnni végkép ez év december 31-e után, amikortól kizárólag a nemzetközi rendszereknek is megfelelő OKJ-s besorolásoknak és oktatás rendnek megfelelően lehet a különféle gépcsoportokra kezelői szakképesítést szerezni és vizsgát tenni.

OKJ-s vizsga, NKH-s vizsga

Azok, akiknek a targoncavezetői tanfolyamon megszerzett képesítésük nem OKJ-s, el kell végezniük egy OKJ-s tanfolyamot (majd a végén sikeres vizsgát tenni a bizonyítvány megszerzéséhez), akik OKJ-s targoncavezetői tanfolyamot végeztek, azok ún. NHK-s gyakorlati kiegészítő típusvizsgát kell, hogy letegyenek a december 31-i határidő lejárta előtt.

Nagy felzúdulást okozott az itthoni szakemberek esetében az átsorolás (és főleg az új beiskolázás és vizsgák tortúrája, valamint költségei), de a szakemberek nagy része megérti és elfogadja annak gyakorlati hasznát.

Az újfajta besorolás az oktatás és a szakmunka szempontjából is hasznos, valamint közelebb áll a gyakorlati élethez is. Például mostantól aki targoncavezetői tanfolyamot végez, az mindenfajta targoncát vezethet, erőforrástól, emelési magasságtól függetlenül.

Hasonló cikkek

A gépkezelői jogosítványról A korábbi könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő bizonyítványok ugyan még ma is érvényben vannak, de a gépkezelői képzés rendszere átalakult. Sokak örömére...
Ember a gép mögött Aki gépkezelő lesz, az egy népes család tagja is lesz egyúttal, hiszen az általános kategória egyszerre több gép kezelését is jelenti az Építő- és any...
Targonca tanfolyam mindenkinek Előképzettség és érettségi nélkül is bárkiből lehet profi targoncás. Szemben sok más képzéssel, a targonca tanfolyamnak azaz egyik nagy előnye, hogy n...
Mire kell figyelni targoncás vizsgán? Buktatók. A targoncát kezelni veszélyes üzem Aki iskolába jár és elméleti tanulmányok befejezéseképpen vesz részt vizsgán, méltán várhatja el, hogy az oktatók ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!