Napjainkban egyre több az építkezés, lakótelepek és bevásárló-komplexumok nőnek ki a földből egyre-másra, újabb és újabb irodaházak készülnek el vagy kerülnek felújításra, átépítésre, bővítésre. Magyarország meglévő úthálózata is felújításra szorul, de folytatódnak az autópálya-építkezések is.

Látható, hogy szerte az országban óriási szükség van az építkezéseken kiválóan képzett szakemberekre, pont olyanokra, mint akik a Transzport Studium OKJ-s képzéseiről kikerülnek.

OKJ-s Földmunkagép kezelői tanfolyamok

OKJ-s Földmunkagép kezelői tanfolyamok

Milyen feladatai vannak egy földmunkagép-kezelőnek?

Előkészíti az építkezési terepet: megfelelő terepviszonyokat alakít ki a munkálatok megkezdéséhez, például ás, földet mozgat vagy földet simít. A munkát önjáró vagy nem önjáró földmunkagépekkel végzi, amelyek kezelését OKJ-s tanfolyamokon sajátíthatja el.

Nagy tömegű föld mozgatását végzi, rakodik, földet fúr, de a hatáskörébe tartoznak a terepfelmérési, illetve a munka folyamatosságát szolgáló apróbb karbantartási munkák is.

A földmunkagép kezelés a mi éghajlatunkon jellemzően időszakos munka (ősztől tavaszig nagyobb a munkaterhelés, a téli időszakban ritkábbak a megbízások), de ezzel az OKJ-s végzettséggel külföldön is kiváló esélyekkel lehet elhelyezkedni.

Milyen gépeket tanulhatsz meg kezelni az OKJ-s tanfolyamon?

Az önjáró munkagépek közé a helyhez kötött földmunka, rakodó- és szállítógépek tartoznak, mint pl. hengerek, vibrációs és tömörítő lapok, szivattyúk, önjáró gépeknek nevezzük például a gumikerekes és lánctalpas kotrókat, a hidraulikus, homlok-, forgó-, teleszkópos rakodókat, traktoralapú univerzális munkagépeket, földgyalukat, földtolókat, árokásókat, kompaktorokat.

A földmunkagép kezelő feladata a munkavégzés különféle speciális célgépekkel, mint az útépítéseknél használt útfenntartó- és karbantartó gépek, betonbedolgozó finisherek, aszfaltburkolat marók, alagútépítők.

Milyen feltételekkel vehetsz részt a Földmunkagép kezelői OKJ-s tanfolyamon?

Az OKJ-s tanfolyam elvégzésének előfeltétele a 18. betöltött életév, 8 általános iskolai végzettség, valamint az egészségügyi alkalmasság.

Hasonló cikkek

Tanulás és odafigyelés – a targonca vizsgáró... Targonca vizsgát egy, kettő vagy akár három gépcsoportra is le lehet tenni, ezek a vezetőüléses targonca, a vezetőállásos targonca és a gyalogkíséretű...
A gépkezelői jogosítványról A korábbi könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő bizonyítványok ugyan még ma is érvényben vannak, de a gépkezelői képzés rendszere átalakult. Sokak örömére...
NKH-s Gyakorlati Kiegészítő Típusvizsga Átalakulások az OKJ rendszerében Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) rendszere 2010 óta többször is átalakításon esett át. Az új OKJ rendszert meghatár...
A targoncázás előnyei Ha vezetőállásos targonca kezelésére szeretnénk képesítést szerezni, akkor több szempontból is jó döntést hoztunk. Túl azon, hogy sokak gyerekkori álm...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!