OKJ-s Targoncavezető egy gépcsoportra

Indul: 2020. január 21.
Vizsga: 2020. február 04.

Ismertető

Képzésünk megfelel a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól szóló 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet és a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet előírásainak.

A targoncavezetői tanfolyam résztvevői a tanfolyam elvégzése után megszerzett szakképesítéssel az építőiparban, a szállítás, raktározás területén, logisztikákban, áruházakban és még számtalan munkahelyen tudnak targoncás állást betölteni. A targoncavezetői állások betöltéséhez a munkahelyek folyamatosan keresik a megfelelően képzett, targoncákat kezelni tudó szakembereket.

A megszerezhető képesítés

OKJ 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető) egy géptípusra. FEOR szám: 8425

A választott géptípusú targonca jogosítvány megszerzése

A targonca jogosítvány megszerzéséhez, az OKJ-s tanfolyam elvégzéséhez nem kell különösebb előfeltételi követelményeknek eleget tenni. Az adott géptípusok kezeléséhez a jelentkezőnek nagykorúnak és az orvosi vizsgálat alapján a feladatvégzésre alkalmasnak kell lennie, de a targonca tanfolyam elvégzésének feltétele a 8 általános iskola végzettség is.

A targonca jogosítvány megszerzéséhez számos különféle ismeretet kell elsajátítaniuk a jövendőbeli gépkezelőknek, így a targonca tanfolyam során a gépkezelők számára kötelezően ismerendő általános ismereteken túl a targoncavezetők speciális feladataira is felkészítjük őket.

A targonca tanfolyam során mind elméleti, mind gyakorlati oktatásban kell részt venniük a jelentkezőknek, így birtokába kerülnek a szükséges ismereteknek minden szinten. A hangsúly természetesen a gyakorlaton van, hiszen a gépkezelőknek elsősorban azt kell megtanulniuk, hogy hogyan kezeljék a választott géptípust rutinosan. Az adott típusú targonca jogosítvány birtokában lévő vezetők képesek megoldani mindazokat a speciálisfeladatokat, amelyek e munka során adódhatnak.

A jogosítvány targoncára egy komplex vizsga letételével szerezhető meg, mely során a tanuló gépkezelők számot adnak mindarról a tudásról, amelyet a választott típusú targonca tanfolyam során elsajátíthattak. A számadásra írásban és szóban kerül sor, és természetesen a gyakorlatban is be kell mutatniuk, hogy magabiztosan, biztonsággal, az előírásoknak megfelelően, a feladatok és problémák megoldására mindig készen állva képesek kezelni a targoncát.

Választható gépcsoportok

A rendelet a targoncákat három gépcsoportba sorolja:

 • vezetőüléses targonca (3324)
 • vezetőállásos targonca (3313)
 • gyalogkíséretű targonca (3312)

Ki lehet targoncavezető?

Targoncavezető az a személy, aki a targoncát jogosult működtetni, és ezzel a feladattal megbízták. Targoncát önállóan az a személy kezelhet, aki

 • 18. életévét betöltött, vagy szakmunkás,
 • a feladat elvégzésére a vonatkozó jogszabály szerint előzetes és időszakos orvosi vizsgálat alapján alkalmas,
  rendelkezik a targonca kezelésére államilag elismert szakképesítéssel és
 • az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel.

Jelentkezés feltételei

 • 8 általános iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmasság
 • A hatósági vizsgáig betöltött 18. életév

A tanfolyam menete

A tanfolyamokat minimum 10 fő esetén indítjuk, időtartama vizgákkal együtt: 3 hét.

Témakörök:

 • 10443-16 Gépkezelők általános ismeretei
 • 10449-16 Targoncavezetők speciális feladatai

Elméleti órák: kedd-csütörtök 6-6 óra, 2 héten keresztül, összesen 24 óra

Gyakorlati órák: szombat-vasárnap 9-9 óra, 2 héten keresztül, összesen 36 óra 

Vizsga

Az OKJ szakmai vizsgára az bocsátható, aki teljesíti a házi modulzáró vizsgát. Ezt követően szóbeli és gyakorlati vizsgát kell tenni.

A Hatósági gyakorlati vizsga követi az OKJ vizsgát, amit minden kezelni kívánt gépcsoportra le kell tenni, ennek sikeres teljesítése esetén Gépkezelő jogosítvány kap a Hallgató. 

Szállás lehetőségek a tanfolyam idejére

Úgy gondolja, hogy ez a tanfolyam pont megfelelő Önnek, de túl messze van a lakhelyéhez képest?
Ez ne legyen probléma!  Ismerjük a budapesti szálláshelyeket: van köztük hotel, panzió és munkásszállás is, különböző árkategóriákban.
Segítünk Önnek abban, hogy  azok közül a szállások közül válasszon egy olyat, amelyik a legközelebb van az iskolánkhoz, színvonalában, árban, szolgáltatásban a legjobbat nyújtja, ami minden szempontból megfelel Önnek.
Így a tanfolyam ideje alatt nem kell plusz útiköltséget fizetnie, és  a szállásdíjjal együtt is olcsóbban és kényelmesebben tudja elvégezni tanfolyamunkat.
Kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Árgarancia

Hiszünk abban, hogy iskolánk kínálja a legjobb áron ezt a tanfolyamot! Amennyiben Ön mégis megtalálná ezt a képzést máshol olcsóbban, ugyan ilyen feltételek mellett, akkor vállaljuk, hogy mi is azon az áron kínáljuk Önnek, ráadásul adunk 5.000 forint kedvezményt is! Ehhez nem kell mást tennie, mit felvenni velünk kapcsolatot bármelyik elérhetőségünkön!

Egy komplex, felelősségteljes szakma

A targoncavezetők munkája a logisztikában vagy az ipar számos területén nélkülözhetetlen. Olyan képzett szakemberek nélkül, akik képesek az önjáró emelő- és rakodógépek kezelésre, a raktározás, mint olyan gyakorlatilag elképzelhetetlen napjainkban. Éppen ezért a targonca jogosítvány megszerzésével kezelhető csak, olyan vezetők által, akik felkészültek az ezzel a hivatással járó mindennapi kihívásokra és a feladatok megoldására.

A targoncavezetés önmagában is komplex szakma, amelyben az általános feladatokon túl rengeteg speciális kihívásnak is meg kell felelni. Éppen ezért a targonca jogosítvány három különféle gépcsoportban szerezhető meg. A vezetőüléses, vezetőállásos vagy gyalogkíséretű targoncák kezelése egymástól részben eltérő ismeretek megszerzését teszi szükségessé, általános jogosítvány targoncára nem szerezhető ilyen formában.

 • OKJ-s Targoncavezető egy gépcsoportra 75 000 Ft Jelentkezés