OKJ-s Targoncavezető egy gépcsoportra

Indul: Érdeklődjön elérhetőségeinken!

Ismertető

Képzésünk megfelel a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól szóló 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet és a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet előírásainak.

A targoncavezetői tanfolyam résztvevői a tanfolyam elvégzése után megszerzett szakképesítéssel az építőiparban, a szállítás, raktározás területén, logisztikákban, áruházakban és még számtalan munkahelyen tudnak targoncás állást betölteni. A targoncavezetői állások betöltéséhez a munkahelyek folyamatosan keresik a megfelelően képzett, targoncákat kezelni tudó szakembereket.

A megszerezhető képesítés

OKJ 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető) egy géptípusra. FEOR szám: 8425

A választott géptípusú targonca jogosítvány megszerzése

A targonca jogosítvány megszerzéséhez, az OKJ-s tanfolyam elvégzéséhez nem kell különösebb előfeltételi követelményeknek eleget tenni. Az adott géptípusok kezeléséhez a jelentkezőnek nagykorúnak és az orvosi vizsgálat alapján a feladatvégzésre alkalmasnak kell lennie, de a targonca tanfolyam elvégzésének feltétele a 8 általános iskola végzettség is.

A targonca jogosítvány megszerzéséhez számos különféle ismeretet kell elsajátítaniuk a jövendőbeli gépkezelőknek, így a targonca tanfolyam során a gépkezelők számára kötelezően ismerendő általános ismereteken túl a targoncavezetők speciális feladataira is felkészítjük őket.

A targonca tanfolyam során mind elméleti, mind gyakorlati oktatásban kell részt venniük a jelentkezőknek, így birtokába kerülnek a szükséges ismereteknek minden szinten. A hangsúly természetesen a gyakorlaton van, hiszen a gépkezelőknek elsősorban azt kell megtanulniuk, hogy hogyan kezeljék a választott géptípust rutinosan. Az adott típusú targonca jogosítvány birtokában lévő vezetők képesek megoldani mindazokat a speciálisfeladatokat, amelyek e munka során adódhatnak.

A jogosítvány targoncára egy komplex vizsga letételével szerezhető meg, mely során a tanuló gépkezelők számot adnak mindarról a tudásról, amelyet a választott típusú targonca tanfolyam során elsajátíthattak. A számadásra írásban és szóban kerül sor, és természetesen a gyakorlatban is be kell mutatniuk, hogy magabiztosan, biztonsággal, az előírásoknak megfelelően, a feladatok és problémák megoldására mindig készen állva képesek kezelni a targoncát.

Választható gépcsoportok

A rendelet a targoncákat három gépcsoportba sorolja:

 • vezetőüléses targonca (3324)
 • vezetőállásos targonca (3313)
 • gyalogkíséretű targonca (3312)

Ki lehet targoncavezető?

Targoncavezető az a személy, aki a targoncát jogosult működtetni, és ezzel a feladattal megbízták. Targoncát önállóan az a személy kezelhet, aki

 • 18. életévét betöltött, vagy szakmunkás,
 • a feladat elvégzésére a vonatkozó jogszabály szerint előzetes és időszakos orvosi vizsgálat alapján alkalmas,
  rendelkezik a targonca kezelésére államilag elismert szakképesítéssel és
 • az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel.

Jelentkezés feltételei

 • 8 általános iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmasság
 • A hatósági vizsgáig betöltött 18. életév

A tanfolyam menete

A tanfolyamokat minimum 10 fő esetén indítjuk, időtartama vizgákkal együtt: 3 hét.

Témakörök:

 • 10443-16 Gépkezelők általános ismeretei
 • 10449-16 Targoncavezetők speciális feladatai

Elméleti órák: kedd-csütörtök 6-6 óra, 2 héten keresztül, összesen 24 óra

Gyakorlati órák: szombat-vasárnap 9-9 óra, 2 héten keresztül, összesen 36 óra 

Vizsga

Az OKJ szakmai vizsgára az bocsátható, aki teljesíti a házi modulzáró vizsgát. Ezt követően szóbeli és gyakorlati vizsgát kell tenni.

A Hatósági gyakorlati vizsga követi az OKJ vizsgát, amit minden kezelni kívánt gépcsoportra le kell tenni, ennek sikeres teljesítése esetén Gépkezelő jogosítvány kap a Hallgató. 

Szállás lehetőségek a tanfolyam idejére

Úgy gondolja, hogy ez a tanfolyam pont megfelelő Önnek, de túl messze van a lakhelyéhez képest?
Ez ne legyen probléma!  Ismerjük a budapesti szálláshelyeket: van köztük hotel, panzió és munkásszállás is, különböző árkategóriákban.
Segítünk Önnek abban, hogy  azok közül a szállások közül válasszon egy olyat, amelyik a legközelebb van az iskolánkhoz, színvonalában, árban, szolgáltatásban a legjobbat nyújtja, ami minden szempontból megfelel Önnek.
Így a tanfolyam ideje alatt nem kell plusz útiköltséget fizetnie, és  a szállásdíjjal együtt is olcsóbban és kényelmesebben tudja elvégezni tanfolyamunkat.
Kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Egy komplex, felelősségteljes szakma

A targoncavezetők munkája a logisztikában vagy az ipar számos területén nélkülözhetetlen. Olyan képzett szakemberek nélkül, akik képesek az önjáró emelő- és rakodógépek kezelésre, a raktározás, mint olyan gyakorlatilag elképzelhetetlen napjainkban. Éppen ezért a targonca jogosítvány megszerzésével kezelhető csak, olyan vezetők által, akik felkészültek az ezzel a hivatással járó mindennapi kihívásokra és a feladatok megoldására.

A targoncavezetés önmagában is komplex szakma, amelyben az általános feladatokon túl rengeteg speciális kihívásnak is meg kell felelni. Éppen ezért a targonca jogosítvány három különféle gépcsoportban szerezhető meg. A vezetőüléses, vezetőállásos vagy gyalogkíséretű targoncák kezelése egymástól részben eltérő ismeretek megszerzését teszi szükségessé, általános jogosítvány targoncára nem szerezhető ilyen formában.

 • OKJ-s Targoncavezető egy gépcsoportra 80 000 Ft Jelentkezés