Nagyon sokszor írtunk már ezen a blogon a Országos Képzési Jegyzékben meghatározott rendszerben történő  targoncás és egyéb gépkezelői képzésekről. Arról is esett már szó, hogyan változott az elmúlt években a gépek besorolása (géptípusok helyett gépcsoportokba), ennek megfelelően a képzés és vizsgáztatás rendszere, valamint hogy idén év végétől már csak az dolgozhat targoncán, akinek van OKJ-s képzettséget tanúsító igazolása, mert a korábban érvényben levő egyéb képzések rendszere megszűnt, az ott szerzett szakképesítések érvényüket vesztették. (Természetesen ez utóbbi csoportba tartozó szakembereknek könnyített lehetőségeik vannak az új képesítési formák megszerzésére.)

OKJ-s Gépkezelő tanfolyam - Gépkezelői jogosítvány

OKJ-s Gépkezelő tanfolyam – Gépkezelői jogosítvány

Arról azonban kevesebb szó esett, hogy az emelőgépkezelői munkakörök betöltéséhez a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett gépkezelői vizsga letétele is szükséges. A 40/2009. KHEM rendelet által előírt vizsgát az NKH szervezésében lehet abszolválni, majd ugyanez a hivatal anyakönyvezi a végzettség megszerzését is, és állít ki róla bővíthető gépkezelői jogosítványt.

A gépkezelői jogosítvány egyszerre legfeljebb három géptípusra szerezhető meg, de igény szerint folyamatosan bővíthető. A régi építőgépkezelői jogosítvány új gépkezelői vizsgával már nem bővíthető, és egyébként is csak 2015. december végégi használható (addig is csak akkor, ha van hozzá OKJ-s képzettség. Az új gépkezelői igazolvány megszerzéséhez szükséges előkészítő tanfolyam önállóan is végezhető tanfolyamszervező cégeknél.

Az OKJ-s képzettséggel rendelkezők részére a gépkezelői jogosítvány megszerzése kizárólag gyakorlati vizsgából áll, amelynek során az adott gép (egy-, két- vagy maximum háromféle géptípus) kezeléséről kell tanúbizonyságot adni.

Így láthatjuk, hogy az NKH-s vizsga (azaz a gépkezelői jogosítvány) megszerzése nem alternatíva az OKJ-s targoncás és a többi gépkezelő tanfolyam által nyújtott ismeretekhez és végzettséghez képest, hanem a kettő egyszerre kötelező a hivatalos munkavégzéshez. Jelentkezzen még ma tanfolyamunkra és szerezze meg a szükséges képesítést!

Hasonló cikkek

NKH-s Gyakorlati Kiegészítő Típusvizsga Átalakulások az OKJ rendszerében Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) rendszere 2010 óta többször is átalakításon esett át. Az új OKJ rendszert meghatár...
Targonca vizsga és munkavállalás Ha valaki sikeresen letette a targonca vizsgát és képesítést szerzett annak használatára, akkor számos területen vállalhat munkát, kezdve a nagyobb ár...
NKH-s vizsga? NFM vizsga? Egyik sem! ITM vizsga Mindenki csak NKH vizsgának ismerte, holott hivatalosan egy ideje már NFM vizsga volt a megnevezés. Ha nem tudta, vagy nem jegyezte meg, akkor ne is t...
Mozgásban vagyunk A gépkezelői munkavégzéshez számos esetben nem elegendő az OKJ-s bizonyítvány, hanem gépkezelő jogosítvány is szükséges a munka végzéséhez. Jogosan ve...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!