A gépkezelői tanfolyamok Magyarország legnépszerűbb képzései közé tartoznak. Mindez annak is köszönhető, hogy nagyon alacsony a belépési küszöb: a jelentkezéshez nincs szükség semmilyen jogosítványra, a vizsga elvégzése után mégis rendkívül piacképes szakképesítéshez jutnak a tanulók.

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok

A gépkezelői tanfolyamok remek lehetőséget biztosítanak azok számára, akik szeretnének gyorsan, kevés energia és pénz befektetésével biztos, jó kezdőbért biztosító munkahelyet szerezni.
A legnépszerűbb magyarországi álláskereső portálokon általában 100-as nagyságrend körül kínálnak a munkáltatók olyan állásokat, amelyekhez gépekezelői tanfolyam elvégzése szükséges. Mindezt úgy produkálja a piac, hogy az építőipar visszaesést mutat az elmúlt hónapokban.

Miért van szükség a gépkezelői tanfolyamokra?

A gépkezelői tanfolyamot elvégző munkások szinte kivétel nélkül veszélyes gépeket fognak kezelni munkájuk során. Ráadásul műszak közben akár több tíz vagy száz tonnás tárgyakat is kell tudniuk felelősségteljesen kezelni, mozgatni.

A gépkezelői tanfolyamokra nem meglepő módon túlnyomó részt férfiak jelentkeznek, hiszen megszerzett szakmájukkal általában raktározásban, építőiparban kell elhelyezkedniük.

A konkrét munkakörök lehetnek például: híd- és futódaruk, emelőasztalok, emlőállványok, villamosemelők (futómacska, emelődob), gépjármű emelő-hátfalak, mobil szerelő-állvány, reptéri chartering jármű, autódaru, lánctalpas daru, konténer emelő gép vagy jármű kezelése. Ide tartoznak még a különböző önjáró és nem önjáró földmunkagépek (hengerek, szivattyúk) valamint a targoncák kezelése is.

A gépkezelői tanfolyamok azon képzések közé tartoznak, amelyek sikeres vizsga letétele után államilag és európai szinten is elismert szakmát adnak a jelentkező kezébe.

Sokak számára ezért is vonzó ezen a pályán képesítést szerezni és munkát vállalni, hiszen a szakmunkások jellemzően magasabb bérre számíthatnak, mint szakmával nem rendelkező társaik.

Milyen előképzettségre van szükség a gépkezelői tanfolyamokhoz?

A gépkezelői tanfolyamok egyik legnagyobb előnyei közé tartozik az a tény, hogy nagyon minimálisak az előfeltételek. Csupán egészségügyi alkalmasságra, a vizsgáig betöltött 18. életévre és elvégzett 8 általánosra van szükség.

Mennyire nehéz elvégezni egy gépkezelői tanfolyamot?

A gépkezelői tanfolyamok intenzív képzések, amelyek 2-3 hétig tartanak. A heti négy napon megtartott hat illetve kilenc órás napokon a részvétel kötelező, a tantárgyak alól felmentés nem kérhető. A képzés során elméleti órák mellett gyakorlati órákat is tartanak, ahol a leendő vizsgázók elsajátíthatják a gépek kezelését is. Mivel a gépkezelők munkája precizitást és felelős munkavégzést kíván, így természetesen a gyakorlati órákból többet tartanak.
A tanfolyam végén komplex, elméleti, írásbeli és szóbeli valamint gyakorlati számonkérésre számíthatnak a hallgatók. A Transzport Studium igény esetén szállást is biztosít a tanfolyam idejére.

Továbbtanulási lehetőség

A sikeres vizsgát tett tanulók széleskörűbbé tehetik tudásukat és egyúttal vonzóbbá is tehetik magukat a munkáltatók számára, ha valamilyen gépkezelői tanfolyam elvégzése után újabb gépcsoportokra szereznek képesítést. A jelentkező egyszerre akár több géptípussal is növelheti tudását.

Hasonló cikkek

Gépkezelői jogosítvány minden szegmensben Jelen pillanatban mindössze 362 gépkezelői jogosítvánnyal rendelkező munkavállalót keresnek, csak Budapest területén. A mindössze természetesen itt id...
Fókuszban az anyagmozgatás Mindössze 8. általános iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság és a hatósági vizsga időpontjáig betöltött 18. éves életkor szükséges ahhoz, hogy ...
Az OKJ targoncavezető tanfolyamról A gépesített anyagmozgatás jelentős része targoncákkal történik, a targoncavezetés előfeltétele pedig az OKJ targoncavezető tanfolyam elvégzése, illet...
Gépkezelő kerestetik Szerencsére ma már jóval könnyebb gépkezelő jogosítványt szerezni, mint tíz évvel ezelőtt. Korábban ugyanis meg voltak határozva a kisgép, könnyű- és ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!