A gépkezelői tanfolyamok Magyarország legnépszerűbb képzései közé tartoznak. Mindez annak is köszönhető, hogy nagyon alacsony a belépési küszöb: a jelentkezéshez nincs szükség semmilyen jogosítványra, a vizsga elvégzése után mégis rendkívül piacképes szakképesítéshez jutnak a tanulók.

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok

A gépkezelői tanfolyamok remek lehetőséget biztosítanak azok számára, akik szeretnének gyorsan, kevés energia és pénz befektetésével biztos, jó kezdőbért biztosító munkahelyet szerezni.
A legnépszerűbb magyarországi álláskereső portálokon általában 100-as nagyságrend körül kínálnak a munkáltatók olyan állásokat, amelyekhez gépekezelői tanfolyam elvégzése szükséges. Mindezt úgy produkálja a piac, hogy az építőipar visszaesést mutat az elmúlt hónapokban.

Miért van szükség a gépkezelői tanfolyamokra?

A gépkezelői tanfolyamot elvégző munkások szinte kivétel nélkül veszélyes gépeket fognak kezelni munkájuk során. Ráadásul műszak közben akár több tíz vagy száz tonnás tárgyakat is kell tudniuk felelősségteljesen kezelni, mozgatni.

A gépkezelői tanfolyamokra nem meglepő módon túlnyomó részt férfiak jelentkeznek, hiszen megszerzett szakmájukkal általában raktározásban, építőiparban kell elhelyezkedniük.

A konkrét munkakörök lehetnek például: híd- és futódaruk, emelőasztalok, emlőállványok, villamosemelők (futómacska, emelődob), gépjármű emelő-hátfalak, mobil szerelő-állvány, reptéri chartering jármű, autódaru, lánctalpas daru, konténer emelő gép vagy jármű kezelése. Ide tartoznak még a különböző önjáró és nem önjáró földmunkagépek (hengerek, szivattyúk) valamint a targoncák kezelése is.

A gépkezelői tanfolyamok azon képzések közé tartoznak, amelyek sikeres vizsga letétele után államilag és európai szinten is elismert szakmát adnak a jelentkező kezébe.

Sokak számára ezért is vonzó ezen a pályán képesítést szerezni és munkát vállalni, hiszen a szakmunkások jellemzően magasabb bérre számíthatnak, mint szakmával nem rendelkező társaik.

Milyen előképzettségre van szükség a gépkezelői tanfolyamokhoz?

A gépkezelői tanfolyamok egyik legnagyobb előnyei közé tartozik az a tény, hogy nagyon minimálisak az előfeltételek. Csupán egészségügyi alkalmasságra, a vizsgáig betöltött 18. életévre és elvégzett 8 általánosra van szükség.

Mennyire nehéz elvégezni egy gépkezelői tanfolyamot?

A gépkezelői tanfolyamok intenzív képzések, amelyek 2-3 hétig tartanak. A heti négy napon megtartott hat illetve kilenc órás napokon a részvétel kötelező, a tantárgyak alól felmentés nem kérhető. A képzés során elméleti órák mellett gyakorlati órákat is tartanak, ahol a leendő vizsgázók elsajátíthatják a gépek kezelését is. Mivel a gépkezelők munkája precizitást és felelős munkavégzést kíván, így természetesen a gyakorlati órákból többet tartanak.
A tanfolyam végén komplex, elméleti, írásbeli és szóbeli valamint gyakorlati számonkérésre számíthatnak a hallgatók. A Transzport Studium igény esetén szállást is biztosít a tanfolyam idejére.

Továbbtanulási lehetőség

A sikeres vizsgát tett tanulók széleskörűbbé tehetik tudásukat és egyúttal vonzóbbá is tehetik magukat a munkáltatók számára, ha valamilyen gépkezelői tanfolyam elvégzése után újabb gépcsoportokra szereznek képesítést. A jelentkező egyszerre akár több géptípussal is növelheti tudását.

Hasonló cikkek

Több NKH vizsga, nagyobb esély A gépkezelői szakma mindig keresett volt, a targoncavezető pedig egyenesen sláger szakmának mondható, abban a tekintetben, hogy év az évre a legkerese...
Mit vezethetek? A targoncáknak több változata ismert, egyik ezek közül a vezetőüléses targonca, de ezen belül is több alkategória létezik. A legfontosabb ide sorolhat...
Targoncázás szerelemből A targonca jogosítvány megszerezése, évek óta a legnépszerűbb OKJ-s képzés Magyarországon. Az igazat megvallva, ennek van egy olyan oldala is, hogy az...
NKH-s Gyakorlati Kiegészítő Típusvizsga Átalakulások az OKJ rendszerében Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) rendszere 2010 óta többször is átalakításon esett át. Az új OKJ rendszert meghatár...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!