A targoncáknak több változata ismert, egyik ezek közül a vezetőüléses targonca, de ezen belül is több alkategória létezik. A legfontosabb ide sorolható anyagmozgató gépek az emelővillás targonca, a vezetőt is emelő árugyűjtő targonca (más néven: komissiózó), valamint a vontató és szállító targoncák. Ezen felül is vannak még vezetőüléses targoncák, de azok felhasználási területe már teljesen speciális, így itt most nem foglalkozunk velük.

Vezetőüléses targonca - OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok

Vezetőüléses targonca – OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok

Népes táborról beszélünk tehát, ami azért jó, mert egy targoncavezetői tanfolyam elvégzése után, valamint az OKJ-s vizsga megszerzését követően, bármelyiket vezethetjük, ha úgy tetszik egy papírral több szakmát is kapunk. Ez nem túlzás, hiszen ezeket a gépeket más-más területen használják, vagyis egy jogosítvánnyal több munkaehetőség közül is választhatunk, ami jól jön, ha éppen nincsen fix állásunk.

Választhatunk, mivel a targoncavezető jelenleg is hiányszakmának minősül, mind Magyarországon, mind pedig Európa szerte. Egyetlen OKJ-s képesítéssel a logisztika számos területén lehet elhelyezkedni, kezdve egy bútorraktártól, a repülőtereken keresetül az óceánjáró hajókig. Ahhoz pedig, hogy egy vezetőüléses targoncavezetői tanfolyamra beiratkozzunk előképesítésnek még a 8. általános is elegendő, vagyis itt valóban rajtunk múlnak a dolgok.

Az említett targoncatípusok közül talán az emelővillás targonca a legismertebb és egyúttal ennek a legszélesebb a felhasználási területe is. Alkalmas mindenféle áru megmozgatására, akár tíz tonna feletti mennyiségben is. Igen ám, de nem fér el mindenütt, itt kerül elő az úgynevezett komissiózó, melyet szűkebb helyeken, szabadpolcos rendszereknél használnak, és általában 2,8 méteres magasságig lehet vele árut pakolni. Meg kell jegyezni, ehhez azért kell egy kis ügyesség is.

Ha a vontató és szállító targoncákat akarjuk magunk előtt látni, akkor mindenekelőtt gondoljunk repterekre vagy éppen vasútállomásokra, ezek azok a gépek, amelyek maguk mögött húzzák – vagy vontatják – az utasok csomagjait. Ha valaki látott már ilyet, könnyen lehet, hogy elsőnek arra gondolt, „de szívesen kipróbálnám”, nos, ez nem is lehetetlen, csupán egy tanfolyam elvégzése és a sikeres vizsga kell hozzá. Jelentkezzen még ma!

Hasonló cikkek

Egy kelendő szakma Szerte a világon, az anyagmozgatás egyik legfontosabb eszköze a targonca, a gazdaság fejlődésével pedig egyre több targoncavezetőre van szükség hazánk...
Tanulás és odafigyelés – a targonca vizsgáró... Targonca vizsgát egy, kettő vagy akár három gépcsoportra is le lehet tenni, ezek a vezetőüléses targonca, a vezetőállásos targonca és a gyalogkíséretű...
Várja Európa a földmunkagép kezelőket Ausztria, Németország, Svédország, Dánia - ezek azok az országok, ahol a legnagyobb igény van földmunkagép kezelőkre, de egész Európából érkeznek állá...
Légy az építkezések királya! – OKJ-s Földmun... Napjainkban egyre több az építkezés, lakótelepek és bevásárló-komplexumok nőnek ki a földből egyre-másra, újabb és újabb irodaházak készülnek el vagy ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!