Évtizedek óta erősödő tendencia, hogy a korábban kifejezetten férfiasnak gondolt szakmákban – pl. különféle járművek vezetői: vonat, repülő, kamion, targonca, taxi stb. – egyre több hölgy kér helyet magának, és egyre többen tűnnek fel a taxi tanfolyam hallgatói között is. Korábban ellentmondásos fogadtatásukat mára az elfogadás váltotta fel, mind a laikusok, mind a kollégák részéről. Ugyanakkor kérdés, főleg a kívülállók fejében az, hogy hogyan tud helytállni ezeken a területeken egy nő, és milyen hátteret kap az őt alkalmazó cégektől. Milyen nehézségei lehetnek a gyengébbik nem képviselőinek ezeken a területeken?

GKI tanfolyam - Taxi gépkocsivezető

GKI tanfolyam – Taxi gépkocsivezető

Műszaki felkészültség

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy elsősorban azok a nők lépnek ilyen pályára, akikben alapból pislákol (vagy éppen gyerekkoruk óta lángol) a műszaki érdeklődés. A taxi tanfolyam tanmenetében megismerhető alapismeretek és egyedi technikák a hölgyek számára is ugyanolyan szinten elsajátíthatók, mint a férfiak számára, az igazán innovatív oktatási cégek pedig felkészültek arra, hogy mindenki számára érthető módon oktassanak.

A sofőri pályára vágyó nők gyakran olyan közegben vagy családban nőttek fel, ahol a járművek iránti – nem csak vezetéstechnikai, de műszaki – érdeklődés örökség vagy hagyomány. Bízzunk abban, hogy a műszaki készség nem válogat nem szerint!

Vezetési készség

A műszaki érzékhez hasonlóan a vezetési készség is az „alapkészlet tagja” a női hallgatóknál is. Tény, hogy a nők biológiai paraméterei eltérnek a férfiakétól (gondolunk itt az érzékelés, agymunka, illetve a motivációk sajátosságaira), de ebből nem következik, hogy a nők rosszabb vezetők lennének, sőt. Az a képesség, hogy a nők jobb megfigyelők (a figyelmük gyakran olyan apró részletekre is kiterjed, amire a férfiaké nem), gondosabbak és gondoskodóbbak, sok esetben biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé, mint a férfiak esetében.

Fizikai kihívások

Való igaz, hogy mind a gépjármű kezelése során, mind a munkabiztonság területén kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor szükség van nagy fizikai erőre. Ugyanakkor a taxi tanfolyam nem tesz különbséget a hallgatókkal szemben támasztott elvárások terén, vagyis aki elvégezte azt és elhelyezkedett, az meg tudta és meg fogja tudni oldani ezeket a helyzeteket is.

A cikk második részében a speciális taxis ismereteket vizsgáljuk meg a hölgyek esetében (tájékozódás, utasfelvétel, etika és elsősegélynyújtás)!

Hasonló cikkek

GKI vizsga – árak, szabályok, információk... GKI kártyával minden közúti fuvarozásban részt vevő személynek rendelkeznie kell a szabályok szerint. De mégis mire való ez a kártya és mi változott a...
GKI igazolvány 2014. szeptember 11-től valamennyi sofőrnek, aki buszt vagy teherautót kíván vezetni bel- vagy külföldön, szüksége van GKI igazolványra. A GKI igazolv...
Helyes rakományrögzítés teherszállításnál A teherszállításnál alkalmazott rakományrögzítés szabályait a KRESZ, azaz a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rend...
Gyakori kérdések a GKI kártyával kapcsolatban Bár 2013. szeptember 10., illetve 2014. szeptember 10. óta kizárólag az új GKI kártya birtokában lehet hivatásosan buszt, illetve 3,5 tonnánál nehezeb...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!