Az emelőgép-kezelői (és ezen belül a targoncavezetői) szakma évtizedek óta óriási népszerűségnek örvend, hiszen számtalan iparágban el tud helyezkedni az, aki ilyen képesítésre tesz szert. Az építőipartól a kereskedelemig, a logisztika és fuvarozás különböző területein stb. megállna az élet e sokféle és sokoldalú eszköz használata nélkül.

A hazánkban kiképzett szakemberek szerte a világon nagy elismertség mellett dolgoznak, hiszen nagy munkabírású, biztos szakmai képzettségű és felelősséggel dolgozó honfitársaink ezrei öregbítik hazánk nemzetközi szakmai hírnevét.

Az OKJ-s Targoncavezetői tanfolyam az idei évben nagyon erőteljesen fókuszba került, hiszen jogszabály-módosítás miatt sok olyan szakembernek is el kell végeznie az OKJ-s alaptanfolyamot, aki már évek vagy évtizedek óta dolgozik targoncán. Egészen mostanáig OKJ-s tanfolyami végzettség nélkül is lehetett a különféle emelőgépeken dolgozni, de a módosult jogszabály ezt már nem teszi lehetővé.

A gépek csoportosítása is változott, így előfordulhat, hogy a megszerezhető képesítés más géptípusokra vonatkozik, mint az adott szakember korábbi végzettsége. A jogszabály-módosítás pont ezt célozza: EU-s szinten egységesíteni kívánja a szakképesítéseket, így növelve a magyar szakemberek elhelyezkedési esélyeit.

OKJ-s Targoncavezető tanfolyam

OKJ-s Targoncavezető tanfolyam

A Targoncavezetői tanfolyam

Az OKJ-s tanfolyam az önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet előírásai alapján készült. A targoncákat a rendelet három fő csoportba sorolja: vezetőüléses, vezetőállásos és gyalogkíséretű targoncák.

A tanfolyamon megszerezhető képesítés: OKJ 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető) egy géptípusra. FEOR szám: 8425.

A tanfolyamra történő jelentkezés feltétele a nagykorúság (betöltött 18. életév), az orvosi alkalmassági vizsgálat és a 8 általános iskolai végzettség.

Az oktatott tantárgyak a gépkezelőket érintő általános és a targoncavezetőket érintő speciális kérdésekkel egyaránt foglalkoznak, a vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati elemeket is tartalmaz.

Hasonló cikkek

A földmunkagépek fajtái A köznyelvben "bobcat-ként" is emlegetett földmunkagépeket a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről ...
Hogyan zajlik egy OKJ-s targoncavezetői tanfolyam ... Az OKJ, azaz az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza a Magyarországon megszerezhető szakmák felsorolását, illetve a megszerzésükhöz szükséges képzések...
Fókuszban az anyagmozgatás Mindössze 8. általános iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság és a hatósági vizsga időpontjáig betöltött 18. éves életkor szükséges ahhoz, hogy ...
NKH-s vizsga? NFM vizsga? Egyik sem! ITM vizsga Mindenki csak NKH vizsgának ismerte, holott hivatalosan egy ideje már NFM vizsga volt a megnevezés. Ha nem tudta, vagy nem jegyezte meg, akkor ne is t...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!