Az emelőgépkezelő tanfolyamok szakmáinak csoportosítása

Többször írtunk már arról, hogy az emelőgépkezelői, targoncavezetői és földmunkagép-kezelői szakmák OKJ-szerinti besorolása megváltozott, és ehhez kapcsolódóan a tanfolyamok rendszere és a képzettségeket igazoló bizonyítványok rendje is megváltozott. A korábbi elaprózott és nem életszerű bontást (mely szerint pl. a targoncavezetői szakmát a targonca meghajtása szerint vagy emelőmagasság szerint csoportosították) egy a gyakorlatnak jobban megfelelő, átláthatóbb felosztás váltotta fel.

Arról is volt már szó, hogy a targoncavezetői képzettségen belül ezentúl három csoportra szerezhető bizonyítvány: vezetőüléses, vezetőállásos és gyalogkíséretű targoncák.

Ejtsünk most szót az emelőgépkezelő  tanfolyamon belül kialakított szakmacsoportokról is. A szakágon találhatunk önjáró és nem önjáró (azaz helyhez kötött) gépeket.

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok - Emelőgépkezelő tanfolyamok

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok – Emelőgépkezelő tanfolyamok

Az emelőgépkezelő tanfolyamon belül az önjáró (vagyis mobil) csoportba a gépjármű emelő hátfalak, mobil szerelőállványok, reptéri cahrtering járművek, mobil szerelőkosarak, hidraulikus szerelőkosaras járművek, konténer emelők, autódaruk, lánctalpas daruk és járműre szerelt daruk tartoznak.

Az emelőgépkezelő tanfolyamon belül a nem önjáró csoportba a helyhez kötött emelőgépek, alulról és felülről vezérelt, rádióvezérlésű és fülkés híd- és futódaruk, emelőasztalok, emelőállványok, villamos emelők (futómacska, emelődob) sorolhatóak.

Transzport Studium emelőgépkezelő tanfolyamok

Az emelőgépkezelő tanfolyam iskolánkban háromféle verzióban választható. A tanulók elsajátíthatják egy, vagy igény szerint egyszerre két, esetleg három gépcsoport vezetésének fortélyait is. A gépcsoportok kiválasztása csupán a fent felsorolt szakmacsoporton belül lehetséges, azaz csak önjáró, vagy csak nem önjáró gépek vezetését lehet egyszerre tanulni.

Többféle gép kezelésének elsajátításával megsokszorozhatja az esélyeit az elhelyezkedésre, hiszen így akár több ipari ágazatban is lesz lehetősége állásokra jelentkezni. Szerezze meg Ön is a szükséges képesítését nálunk! Jelentkezzen még ma tanfolyamainkra!

Hasonló cikkek

Mit vezethetek? A targoncáknak több változata ismert, egyik ezek közül a vezetőüléses targonca, de ezen belül is több alkategória létezik. A legfontosabb ide sorolhat...
Az NKH (ITM) vizsgáról Ahhoz, hogy valaki hivatalosan dolgozhasson gépkezelőként, az OKJ-s tanfolyam elvégzése mellett NKH (új nevén ITM vizsga, de még mindig a régi név van...
Még fél év haladék a gépkezelőknek – 2016. j... Hozzávetőleg fél éves türelmi időt kaptak azok a gépkezelők, akik még nem szerezték meg új OKJ-s bizonyítványukat. Többször beszámoltunk róla, hogy 20...
A gépkezelői jogosítványról A korábbi könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő bizonyítványok ugyan még ma is érvényben vannak, de a gépkezelői képzés rendszere átalakult. Sokak örömére...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!