Mivel 2014. szeptember 10. óta egyetlen hivatásos sofőr sem vezethet GKI vizsga, illetve GKI igazolvány nélkül, ezért most összegyűjtöttük a témával kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Mióta kötelező a GKI igazolvány?

Azzal kapcsolatban, hogy mióta lehet csak GKI igazolvány birtokában vezetni, sok a félreértés a hivatásos sofőrök körében is. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy különféle dátumok forognak a köztudatban, amiket könnyű összekeverni.

Lássuk akkor az elejéről: hivatásos sofőröknek 2009 óta kötelező GKI tanfolyamon részt venni, és a vizsgát letenni. Azoknak, akik a jogszabály hatályba lépése után szerezték meg a jogosítványukat, már kötelező volt az alaptanfolyamot elvégezni.

Ezzel szemben azoknak, akik 2009. szeptember 9. előtt kapták meg a hivatásos jogosítványukat (C1, C1+E, C, C+E), a rendelet türelmi időt biztosított a fuvarozói igazolványuk lejártáig, de legkésőbb 2014. szeptember 10-ig.

Ugyanez a dátum az autóbuszok esetén úgy módosul, hogy a türelmi idő 2013. szeptember 10-ig tartott, és azokra vonatkozott, akik 2008. szeptember 9. előtt szereztek D1, D1+E, D, vagy D+E kategóriájú vezetői engedélyt.

Tehát, ma már egyetlen hivatásos sofőr sem vezethet érvényes GKI igazolvány nélkül!

Amit a GKI igazolványról tudni kell

Amit a GKI igazolványról tudni kell

Mi az a GKI igazolvány?

Most, hogy már tudjuk, kinek szükséges a GKI igazolvány, nézzük meg, hogy mi ez pontosan. A GKI egy rövidítés, és a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt takarja.

Maga az igazolvány egy plasztik kártya, akárcsak a jogosítványok, és azt igazolja, hogy a sofőr elvégezte a szükséges képzést, aminek a végén sikeres vizsgát is tett.

Kinek szükséges a GKI kártya?

GKI kártyára minden hivatásos sofőrnek szüksége van, aki a közúti fuvarozásban részt vesz, függetlenül attól, hogy fuvarozó, vagy saját számlás szállítást végez. A buszvezetők szintén a GKI hatálya alá tartoznak, tehát az ő esetükben is alapfeltétel a GKI igazolvány megléte.

Milyen járművek esetén van szükség GKI igazolványra?

Az előző pontot folytatva GKI kártya szükséges az autóbuszok vezetéséhez, illetve általános szabály, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb járművek ma már nem vezethetők GKI igazolvány nélkül.

De nézzük meg egy másik szemszögből a dolgot, hogy még egyértelműbb legyen a helyzet. GKI vizsga szükséges minden olyan járműhöz, amit az alábbi jogosítványok valamelyikével vezethet a sofőr: C1, C, D1, D, C1+E, C+E, D1+E, illetve D+E.

Mikor szükséges az alaptanfolyam, és mikor elég a továbbképzés?

A GKI tanfolyamoknak két típusa létezik: az alaptanfolyam, valamint a továbbképzés.

Azoknak, akik 2009. szeptember 9. után szerezték meg a hivatásos jogosítványukat, kötelező volt – és ma is az! – az alaptanfolyamon részt venni. Azok a sofőrök pedig, akik 2009 előtt vizsgáztak le, azoknak elég csak a továbbképzésen megjelenni.

Hasonló a helyzet akkor is, ha a GKI igazolvány lejár – ilyenkor sem kell újra elvégezni az alapképzést, elégséges csak a gépjármű kategóriájának megfelelő (busz vagy teherautó) továbbképzés.

Mennyi ideig érvényes a GKI kártya?

A GKI kártya érvényességi ideje 5 év, az igazolvány lejárta után továbbképzésen kell az ismereteket feleleveníteniük a sofőröknek.

Mivel érvénytelen GKI igazolvánnyal nem lehet vezetni, ezért mindig figyeljen oda a lejárat dátumára, mert a hatóságok nem lesznek elnézőek ellenkező esetben! Vagyis gondoskodjon időben a GKI kártya megújításáról!

Ad szakképesítést a GKI tanfolyam?

Attól, hogy valaki elvégzi a GKI tanfolyamot, de semmilyen más szakképestés nincs a birtokában, még nem lesz szakképzett.

GKI tanfolyamon egyébként már 8 osztályos végzettséggel részt lehet venni, amennyiben az illető megszerezte a szükséges kategóriájú jogosítványt, amivel teherautót, autóbuszt vezethet.

Itthon is kell GKI igazolvány, vagy csak külföldön?

Igen, GKI kártya abban az esetben is szükséges, ha valaki csak a belföldi közúti forgalomban vesz részt – gyakorlatilag ez az egy dokumentum váltja ki a régi fuvarozói, illetve a nemzetközi fuvarozásra jogosító hajdani TIR igazolványt.

Egy fuvarozó cég vezetőjének is kell GKI igazolvány?

Amennyiben a fuvarozó vállalkozás vezetője csak a cége irányításával foglalkozik, úgy nincs szüksége GKI kártyára. Ebben az esetben csupán a vállalkozó képzést kell elvégeznie, és ott a bizonyítványt megszereznie.

Természetesen egészen már a helyzet, ha a vállalkozás vezetője az adminisztratív feladatok ellátása mellett maga is sofőrködik, mert ebben az esetben ő is köteles GKI tanfolyamon részt venni, és az igazolványt megszerezni. Ez még akkor is így van – és erre tényleg fontos figyelni –, ha csak alkalmanként ül volán mögé az illető, és nem rendszeresen végzi ezt a tevékenységet.

Mi történik, ha a fuvarozásra használt jármű nem éri el a 3,5 tonnát?

Ez is egy érdekes kérdés, amire érdemes néhány szó erejéig kitérni. Ha a jármű vezethető B kategóriájú jogosítvánnyal, akkor nem kell GKI igazolvány abban az esetben sem, ha azt fuvarozásra használja a sofőr.

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a GKI kártya a C1 jogosítvánnyal vezethető gépjárművektől kötelező.

Ki fizeti a GKI tanfolyam árát?

A GKI tanfolyam árát minden esetben a képzésen résztvevő személynek kell fizetnie, ami sokak számára kellemetlen hír, de, sajnos, így van.

Persze előfordulhat olyan, hogy a munkáltató fedezi a képzés költségeit, ha viszont nem, akkor arról a sofőrnek – ha továbbra is ezen a területen szeretne maradni, és hivatásos sofőrként dolgozni – magának kell gondoskodnia.

A jogszabály ezzel kapcsolatban semmiféle előírást nem tartalmaz.

Mi történik, ha nincs GKI kártyája a sofőrnek?

Ha a jogszabályok alapján az illető csak GKI igazolvány birtokában vezethet, de annak megszerzését elmulasztotta, vagy a kártya lejárt, akkor egy hatósági ellenőrzés alkalmával szankciókra számíthat, ezért nem érdemes kockáztatni.

Fontos észben tartani, hogy egyéb papírok – maga a jogosítvány, vagy a digitális tachográf üzemeltetéséhez kapcsolódó sofőrkártya – nem váltják ki a GKI kártyát!

Reméljük, hogy sikerült a legfontosabb kérdésekre választ adnunk, és eloszlatni néhány félreértést a GKI tanfolyammal és igazolvánnyal kapcsolatban! Jelentkezzen még ma tanfolyamainkra és szerezze meg Ön is GKI igazolványát!

 

Hasonló cikkek

GKI és a PÁV Mi is az a PÁV? A PÁV, azaz Pályaalkalmassági Vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a jelentkező pszichológiailag alkalmas-e az általa kiválaszto...
Uber sofőr legálisan? Nos, nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. De nézzük meg először azt, hogy mi is az az Uber. Az Uber egy közösségi utaztatás, amiben az a von...
GKI vizsga tesztlap A GKI alaptanfolyam végén a képzésben résztvevőknek vizsgát kell tenniük, ami három részből áll: írásbeli, szóbeli, valamint gyakorlati szegmensből. A...
Mit kell tudni a CMR fuvarlevélről? A fuvarozás során rengeteg szabályt be kell tartani, és kiemelkedő fontossága van a megfelelő dokumentumok kitöltésének. Ezen dokumentumok nélkül s...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!