A fuvarozás során rengeteg szabályt be kell tartani, és kiemelkedő fontossága van a megfelelő dokumentumok kitöltésének.

Ezen dokumentumok nélkül szabályok egész sorát szegjük meg; érdemes ezért arra is odafigyelni, hogy a fuvarokmányok hiánytalanul ki legyenek töltve.

GKI tanfolyam és vizsga

GKI tanfolyam és vizsga

Címszereplőnk, a CMR nemzetközi fuvarlevél

A CMR valójában egy árukísérő papír, ami ráadásul az egyik legfontosabb dokumentum, hiszen kitöltésével bizonyítható, hogy szerződés alapján történik az adott fuvar.

Kicsit színpadiasan mondva ez a szállított áru személyi igazolványa.

Az árukísérő a fuvarozási szerződés megkötése mellett igazolja a fuvarozás tartalmát is. Emellett átvételi elismervényként is szolgál akkor, amikor a címzetthez kerül a szállítmány.

A CMR adatai

A CMR meghatározza a szerződés tárgyát, valamint a feladó, a fuvarozó és a címzett kötelezettségeit is. Emellett megállapítja, hogy milyen esetben felelős afuvarozó, valamint hogy ő mikor mentesül a felelősség alól.

A benne lévő rovatok egy részét minden esetben, a többit csak adott szituációban kell kitölteni. A fuvarlevélben megadható a kiállítás helye és időpontja, a feladó és fuvarozó adatai, az áruátvétel és áru-kiszolgáltatás helye és ideje, az átvevő neve, az árudarabok adatai, a fuvarköltségek, a kísérő okmányok jegyzéke, a jármű rendszáma, valamint a fuvarozó fenntartásai.

A felek rávezethetik a CMR-re például az utánvét összegét, az átrakás tilalmát vagy a feladó által vállalt kötelezettséget.

A CMR ugyanakkor nem minden esetben rendelkezik bizonyító erővel, hiszen csak azt állapítja meg a dokumentum, hogy a fuvarozó átvette a feladótól az árut.

Hasonló cikkek

GKI tanfolyam Budapesten Bármely területen szeretne hivatásos sofőrként dolgozni, legyen az az autóbusz vezetése, vagy tehergépkocsi vezetése, GKI igazolványra lesz szüksége, ...
Egy jó szakma: belföldi és nemzetközi gépkocsiveze... Ha valaki frissen végzett belföldi és nemzetközi gépkocsivezető és mondjuk először keres munkát, ugyancsak örülni fog a netes találatoknak. Jóllehet a...
Hölgyeknek is nyitott a pálya! Évtizedek óta erősödő tendencia, hogy a korábban kifejezetten férfiasnak gondolt szakmákban – pl. különféle járművek vezetői: vonat, repülő, kamion, t...
GKI tanfolyam Budapesten GKI tanfolyam Budapesten és számos vidéki városban is indul, de sajnos nem mindenütt. Sokan nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy közvetlenül ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!