Manapság egyre több szállítmányozási cég várja el leendő dolgozóitól, gépjárművezetőitől, hogy rendelkezzenek ADR bizonyítvánnyal. A trendnek köszönhetően sok sofőr érdeklődik az ADR tanfolyamok iránt, azonban ha megtekinti tanfolyam kínálatunkat, csak ebből a képzési formából 13 félét talál. Ez a cikk segít eligazodni a tanfolyamtengerben.

Az ADR egy veszélyes anyagokra vonatkozó nemzetközi szabályozás francia elnevezésének rövidítése. Ha további információra kíváncsi az ADR-rel kapcsolatban, akkor kattintson ide, majd térjen vissza erre a cikkre, amiben most inkább a tanfolyam kiválasztásában segítünk.

Az ADR tanfolyamokat alapvetően 2+2 kategóriába lehet besorolni. Mindegyikük más és más szintű tudást adnak, sőt, előképzettségi feltételeik is eltérőek. Egy valamiben viszont nincs különbség. A megszerzett ADR tanúsítvány nem szól örökéletre. Ötévente ismeretfelújító vizsgát kell tenni annak érdekében, hogy tudását a változó technológiákhoz és szabályokhoz igazítsa. Fontos, hogy az ismeretfelújításnak még a tanúsítvány lejárta előtt meg kell történnie, máskülönben újra ADR alaptanfolyamra kell menni, ami lényegesen nagyobb pénz és időbefektetéssel jár.

 

Milyen ADR tanfolyam való önnek?

Milyen ADR tanfolyam való önnek?

ADR 1.3 fejezete szerinti oktatás

Ez a képzés azoknak szükséges, akik veszélyes anyagokkal foglalkoznak munkájuk során (raktározzák, csomagolják, felhasználják az anyagokat), akik maguk ugyan nem vezetnek gépjárművet, de olyan cégnél dolgoznak, amely veszélyes áruk szállításában érintett. A rövid, három szegmensből álló tanfolyamról ide kattintva olvashat részletesebben.

ADR nem-tartányos képzések

Ezekre a képzésekre akkor van szükség, ha gépjárművezetőként ömlesztett vagy küldeménydarabos formában szeretne veszélyes anyagokat szállítani. Konyhanyelven ezek lesznek azok a szállítási módok, ahol nem „tankerrel” hanem – folyadék esetén – hordókba, vagy valamilyen formában csomagolva (küldeménydarabos) kell a veszélyes árut szállítania. Szilárd halmazállapotú anyag esetén történhet egyben (nem küldemény-darabba csomagolva), ponyvás, vagy szállító-konténerekbe rakva ömlesztve szállítani például a gépjármű akkumlátorokat.

Elsőként az ADR nem-tartányos alapképzés elvégzésére lesz szükség. Ezt később ki lehet egészíteni az ADR nem-tartányos szakosító tanfolyammal, amivel a többi veszélyes anyag mellett már robbanó- és sugárzó anyagok szállítására is bizonyítványt szerezhet. Utóbbihoz előfeltétel az alapfokú sugárvédelmi bizonyítvány megszerzése.

Az ismeretfelújító vizsgák elvégzésére természetesen a korábban ismertetett öt éves határidőn belül lesz szükség.

Mivel a nem-tartányos járművek estében történhet a szállítás 3,5 tonna össztömeg alatti kisteherautóval is, a képzések általános előfeltétele csupán annyi, hogy a jelentkező rendelkezzen legalább két éves, minimum B kategóriás jogosítvánnyal és töltse be legalább a 20. életévét.

ADR tartányos képzések

Ide már csak a “nagyvasak” tartoznak, előfeltétel a minimum C kategóriás jogosítvány és érvényes nem-tartányos bizonyítvány. Köznapi nyelven többnyire ide tartoznak a nagy vontatmányt húzó „tankerek”.

Ha az előző bekezdésekben foglaltaknak megfelelt, elsőként ADR tartányjármű kezelése tanfolyamon kell részt vennie, amelynek végén hatósági vizsga nincs, csak egy igazolást kap.

Ha megvan az igazolás, következhet az „ADR kiterjesztés más árucsoportokra” című tanfolyam, amelynek végén már hatósági vizsgát is kell tenni. A sikeresen levizsgázott személy bizonyítványával a T2 (veszélyes gázok), T3 (veszélyes folyadékok), T5.1-9 (egyéb veszélyes folyékony anyagok) kategóriákba sorolható veszélyes anyagokat szállíthat tartányos felépítménnyel.

Ha ezek után is tovább szeretne lépni, specializálódhat egyes veszélyes anyag típusokra az ADR tartányos szakosító vizsgával. Annak függvényében, hogy mit kíván a jövőben szállítani a fuvarozó, lehet tanulni a gázok, gyúlékony folyékony anyagok, mérgező anyagok stb., szállítására és persze magukra az anyagokra vonatkozó ismereteket.

Az ismeretfelújító vizsgák elvégzésére természetesen a korábban ismertetett öt éves határidőn belül lesz szükség.

ADR veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó

Veszélyes áruk szállítása csak biztonsági tanácsadó szakvéleménye alapján lehetséges. Minden olyan vállalkozásnak, amelynek fő vagy melléktevékenységei közé tartozik az ADR hatálya alá tartozó áruk szállítása, szállítmányozása, fuvarozása; be és/vagy kirakodása; tárolása; csomagolása; illetve ilyen áruk feladói vagy címzettje, törvényben meghatározott kötelessége ADR vizsgát megszerzett tanácsadó alkalmazása. A tanfolyam elvégzésének feltételei szigorúak. Csak az jelentkezhet, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik és legalább két évig veszélyes áru szállítással kapcsolatos feladatot látott el, vagy középfokú végzettséggel rendelkezik és legalább öt évig veszélyes áru szállítással kapcsolatos feladatot látott el, vagy az ADN-nel, ADR-rel vagy RID-del kapcsolatos hatósági feladatot lát el. Erről a tanfolyamról is számos korábbi blog bejegyzésünk van, ahol további részleteket olvashat. Ilyen például az ADR veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó szerepe a vállalat életében.

Jelentkezés

Tanfolyamainkra egyszerűen jelentkezhet, akár online, akár telefonon, vagy akár személyesen iskolánkban. Amennyiben további kérdése van, keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén.

Hasonló cikkek

Profi ADR oktatás Mindig is köztudott volt, hogy a magyarok kivételes szellemi tőkét mondhatnak magukénak, és igaz ez az ADR oktatásra is. Aki nálunk tanul, felsőfokon ...
Kockázati tényező A veszélyes áruk szállításával kapcsolatban a hatóságok mindig is szigorú szankciókkal éltek, a nem megfelelő szállítás, illetőleg árukezelés büntetés...
Szabályok és kötelezettségek Veszélyes jellegéből adódóan az ADR előírásait a technikai haladásnak megfelelően folyamatosan fejlesztik, a módosítások és kiegészítések 2 évenként l...
ADR tanfolyam a biztonságért Nem csak a biztonsági tanácsadóknak, de mindenkinek ADR tanfolyamot kell végeznie, aki részt vesz a veszélyes áru szállításának a folyamatában. Igaz e...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!