A veszélyes anyagok közúti szállítására külön előírások vonatkoznak, hiszen ezen anyagok igen károsak, ezért különösen fontos, hogy a fuvarozásuk a legnagyobb körültekintéssel történjen, valamint, hogy egy baleset során a kiszabaduló anyag kezelése, és a kármentesítés is szakszerűen történjen.

ADR - Tartányos veszélyes áru szállítás

ADR – Tartányos veszélyes áru szállítás

Az ADR jogszabály tartalma

Az Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) pontokba szedve tartalmazza, hogy milyen szabályokat kell betartani a veszélyes áruk szállítása során.

Az ADR jogszabály belföldi alkalmazásához további kiegészítések is tartoznak, amik magukban foglalják például a szállítást végző jármű paramétereit – a tartozékoktól egészen a műszaki állapotig –, valamint a fuvarozáshoz szükséges okmányokat, és a járművezető képzésére vonatkozó előírásokat is.

Az ADR jogszabály hatálya alá tartozó anyagok

A megállapodás alapján az ADR jogszabály hatálya alá tartozó anyagokat kilenc osztályba soroljuk. Mivel ezek egymástól mind halmazállapotukban – a mérgező gázoktól egészen a radioaktív anyagokig –, mind pedig veszélyességükben nagyon különböznek egymástól, ezért más-más előírások vonatkoznak rájuk, vagyis a szállításuk is eltérő módon történik.

Az ADR jogszabály be nem tartása

Természetesen az ADR jogszabály megsértése – hasonlóan a többi előíráshoz – büntetést von maga után. Ez érthető is, hiszen ezek az anyagok sokkal több kárt okozhatnak, ha nem megfelelően szállítják őket, vagy ha egy baleset következtében kijutnak a környezetbe, mint egy átlagos anyag, így természetesen a kiszabható bírságok is jóval magasabbak – akár a több százezres nagyságrendet is elérhetik.

Szerezze meg a tudást

Jelentkezzen még ma ADR tanfolyamainkra és szerezze meg a naprakész, friss és versenyképes tudását!

Hasonló cikkek

Ismétlés a tudás atyja: az ADR ismeretfelújító viz... ADR ismeretfelújító vizsgát kell tennie minden olyan személynek, aki veszélyes áru szállítással foglalkozik, és az öt évig érvényes bizonyítványa hama...
Mezőgazdasági vegyszerszállító szaktanfolyam A mezőgazdasági vegyszerek szállítása A mezőgazdasági vegyszerek teljes köre az ADR megállapodás hatálya alá tartozik. A 7/2011. (III. 8.) NFM rendel...
Radioaktív anyagok szállítása A radioaktív anyagok az ADR szabályozás szerint a 7 osztályba tartoznak. Kezelésükre és szállításukra több szabály is vonatkozik, például a 1996. évi ...
Mi a különbség a tartányos és nem-tartányos szállí... A veszélyes áruk fuvarozása az ADR előírásai szerint tartányos vagy nem-tartányos szállítással történhet. Utóbbi esetben az árut küldeménydarabos vagy...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!