A veszélyes áruk szállítása tanácsadó nélkül tilos

Minden olyan vállalkozásnak törvényben meghatározott kötelessége ADR vizsgát megszerzett tanácsadó alkalmazása, amelynek fő vagy melléktevékenységei közé tartozik az ADR hatálya alá tartozó áruk szállítása, szállítmányozása, fuvarozása; be és/vagy kirakodása; tárolása; csomagolása; illetve ilyen áruk feladói vagy címzettje lehet.

ADR tanfolyamok - ADR Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó

ADR tanfolyamok – ADR Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó

Az ADR tanácsadó feladatai

A tanácsadói ADR vizsga letétele után a munkatárs feladata ellenőrizni a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos szabályok betartását, illetve tanácsot adni azok szállítási, fuvarozási, rakodási és tárolási feladatai során.

A tanácsadói feladatok közé tartozik a szállításnál, rakodásnál, tárolásnál, rögzítésnél stb. alkalmazott eszközök kiválasztása az ADR előírásai alapján, a különleges előírások és követelmények figyelembe vételével. Az ADR vizsga után a tanácsadó feladata lehet a szállítmányozással kapcsolatos dokumentáció kezelése, éves jelentések írása is.

A tanácsadó feladata, hogy a vállalkozás többi alkalmazottjának a tevékenységéhez szükséges ADR képzése megtörténjen, illetve, hogy megfelelő és részletes technológiai utasításokat kapjanak, az elvárható gondossággal vezessék az okmányokat és nyilvántartásokat.

ADR vizsga tanácsadók számára

A tanácsadói képzést nyújtó alaptanfolyam az ADR vizsga megszerzésére készít fel. Jelenleg a közúti közlekedési ágazat, illetve annak alágazataira kezdhető meg az oktatás, amely egy vagy több áruosztály ismereteit adja át. A Transzport Studium ADR tanácsadói tanfolyama több áruosztály összevont ismereteit tartalmazza, de a tanulói igényeknek megfelelően lehetőség van az egyes áruosztályok előírásainak külön-külön megtanulására is.

A tanácsadóknak szóló ADR vizsga előfeltétele a közép vagy felsőfokú szakirányú végzettség, valamint az előbbi estén 10 év, az utóbbi estén 2 év szakmai tevékenység, amelynek során veszélyes anyagok telephelyen kívüli továbbításával foglalkozott. A képzettség csak akkor számít szakirányúnak, ha a megjelölt közlekedési ágazattal, illetve a választott árucsoportokkal kapcsolatos.

Hasonló cikkek

Mi a különbség a tartányos és nem-tartányos szállí... A veszélyes áruk fuvarozása az ADR előírásai szerint tartányos vagy nem-tartányos szállítással történhet. Utóbbi esetben az árut küldeménydarabos vagy...
A veszélyes áruk ADR-osztályozása A veszélyes árunak – melynek szállítására az ADR (a Veszélyes Áruk Szállításáról szóló Európai Megállapodás) Magyarországon 1979. óta vonatkozik – azo...
Szabályok mentén: az ADR vizsga Az ADR jogszabályok szigorúak, egyértelműek, de időről-időre változnak, illetőleg újak jönnek helyettük. Ezért kell mindenkinek, aki veszélyes áru szá...
Az ADR vizsga örökké tart? Mindannyian tudjuk már – hiszen itt a blogon is sokszor volt róla szó –, hogy az ADR különféle tanfolyamai arra szolgálnak, hogy a veszélyes anyagokka...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!