A veszélyes áruk szállítása tanácsadó nélkül tilos

Minden olyan vállalkozásnak törvényben meghatározott kötelessége ADR vizsgát megszerzett tanácsadó alkalmazása, amelynek fő vagy melléktevékenységei közé tartozik az ADR hatálya alá tartozó áruk szállítása, szállítmányozása, fuvarozása; be és/vagy kirakodása; tárolása; csomagolása; illetve ilyen áruk feladói vagy címzettje lehet.

ADR tanfolyamok - ADR Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó

ADR tanfolyamok – ADR Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó

Az ADR tanácsadó feladatai

A tanácsadói ADR vizsga letétele után a munkatárs feladata ellenőrizni a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos szabályok betartását, illetve tanácsot adni azok szállítási, fuvarozási, rakodási és tárolási feladatai során.

A tanácsadói feladatok közé tartozik a szállításnál, rakodásnál, tárolásnál, rögzítésnél stb. alkalmazott eszközök kiválasztása az ADR előírásai alapján, a különleges előírások és követelmények figyelembe vételével. Az ADR vizsga után a tanácsadó feladata lehet a szállítmányozással kapcsolatos dokumentáció kezelése, éves jelentések írása is.

A tanácsadó feladata, hogy a vállalkozás többi alkalmazottjának a tevékenységéhez szükséges ADR képzése megtörténjen, illetve, hogy megfelelő és részletes technológiai utasításokat kapjanak, az elvárható gondossággal vezessék az okmányokat és nyilvántartásokat.

ADR vizsga tanácsadók számára

A tanácsadói képzést nyújtó alaptanfolyam az ADR vizsga megszerzésére készít fel. Jelenleg a közúti közlekedési ágazat, illetve annak alágazataira kezdhető meg az oktatás, amely egy vagy több áruosztály ismereteit adja át. A Transzport Studium ADR tanácsadói tanfolyama több áruosztály összevont ismereteit tartalmazza, de a tanulói igényeknek megfelelően lehetőség van az egyes áruosztályok előírásainak külön-külön megtanulására is.

A tanácsadóknak szóló ADR vizsga előfeltétele a közép vagy felsőfokú szakirányú végzettség, valamint az előbbi estén 10 év, az utóbbi estén 2 év szakmai tevékenység, amelynek során veszélyes anyagok telephelyen kívüli továbbításával foglalkozott. A képzettség csak akkor számít szakirányúnak, ha a megjelölt közlekedési ágazattal, illetve a választott árucsoportokkal kapcsolatos.

Hasonló cikkek

Az ADR nem-tartányos tanfolyamra épülő kiegészítés... Aki veszélyes áruk szállításával akar foglalkozni, annak speciális tanfolyamokat kell elvégezni. Az ADR (azaz a francia „Accord européen relatif au tr...
Az ADR tanácsadó tanfolyamról ADR tanácsadó tanfolyamot kell végeznie mindenkinek, aki ADR biztonsági tanácsadóként szeretne dolgozni. Fontos tudni, hogy 2003. január 1-től mind az...
A veszélyes áruk csomagolása Az ADR előírásai szerint a veszélyes árukat többféle csomagolásban szállíthatjuk. A hagyományos változatok közé tartozik az egyszerű csomagolás, mint ...
Tanácsadás felsőfokon Az európai uniós és a hazai előírásoknak megfelelően 2003. január 1-től ADR biztonsági tanácsadót kell minden olyan vállalkozásnál alkalmazni, ahol ve...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!