Az internetes vállalkozások aranykorában, a DIY módszerek terjedésével felmerülhet a kérdés, hogy mi szükség van a közúti fuvarozóknak a vállalkozói képzésekre?

Az árufuvarozással, autóbuszos vagy személykocsis szállítással foglalkozó vállalkozóknak és a taxisoknak is kormányrendeletben meghatározott szabályok szerint rendelkezniük kell megfelelő vállalkozói képzés során szerzett bizonyítvánnyal.

Kinek van szüksége vállalkozói képzésre?

Kinek van szüksége vállalkozói képzésre?

Vállalkozást indítani az ügyfélkapun keresztül ma már néhány óra alatt lehet, azonban a megfelelő tevékenységi körhöz szükséges képzés meglétét szúrópróba szerűen ellenőrzik a hatóságok. A jogalap nélküli (tehát képesítéssel nem rendelkezve folytatott), díj ellenében végzett szállítmányozást a törvény az egy évre visszamenőleg megszerzett bevétel százalékos arányában bünteti, így nem érdemes hazardírozni.

Nem csak bürokrácia a vállalkozói képzés

Tévedés lenne azonban azt feltételezni, hogy a vállalkozói képzés csupán egy sarc a sok közül, amelyet az állam megkövetel a fuvarozóktól. A tanfolyam valóban felkészít azokra a kihívásokra, amelyekre egy fuvarozónak számítania kell, ha vállalkozást indít. Jogi, gazdasági, munkaügyi, árufuvarozási, gazdasági, pénzügyi, műszaki és vámismeretek is szerepelnek a tantárgyak között.

További előny, hogy az említett területekkel kapcsolatban nem csak elméleti tesztet követelnek meg a hallgatóktól, hanem esettanulmányokat is kell készíteniük. Ezek önmagában megalapozzák a vállalkozás komolyságát, jövőbeni sikerességét, és segítenek abban is, hogy a leendő vállalkozók elkerüljék a bírságokat. A tanfolyam során számos felnőttképzési szolgáltatást is nyújtunk.

Ki jelentkezhet szállítmányozással és/vagy személyszállítással foglalkozó vállalkozói képzésre?

A vállalkozói képzésekre alapvetően mindenféle kötöttség nélkül jelentkezhet bárki, a tanfolyamok elvégzésének előfeltétele nincs. Természetesen a jövőbeni vállalkozás során, ha a hallgató maga is gépjárművet vezetne, akkor a megfelelő kategóriához tartozó GKI, vagy személygépkocsis gépkocsivezetői képzéseken részt kell vennie.

Milyen anyagi befektetéssel jár egy vállalkozói képzés elvégzése?

A vállalkozói képzések közül a személykocsis és a taxis 57 ezer forintba kerül, míg az autóbuszos 135 ezer, az árufuvarozó vállalkozói tanfolyam pedig 171 ezer forintba kerül.

Mennyi idő alatt lehet elvégezni egy vállalkozói képzést?

Tanfolyamtól függően 36-96 óra elvégezni ezeket a vállalkozói képzéseket. Az árufuvarozó és az autóbuszos vállalkozói tanfolyamok jellemzően több óraszámmal rendelkeznek, és a tantárgyak alól felmentés nem kérhető, azokon a részvétel kötelező. A személyszállítással foglalkozó vállalkozói tanfolyamokat hamarabb el lehet végezni, és egyes tantárgyak alól 176/2015. (VII. 7.) Korm. számú rendelet a 2. sz. Melléklet előírásai szerint felmentés kérhető. A felmentés jogosságát azonban a hallgatónak megfelelő végzettséget igazoló bizonyítvánnyal kell bizonyítania. A felmentésről a képzésért felelős vezető dönt.

Milyen plusz előnyökkel jár még a vállalkozói képzés?

A vállalkozói képzésről kiadott bizonyítvánnyal rendelkező fuvarozók nem csak saját vállalkozás indításában gondolkozhatnak. Bármilyen szerződéssel igazolt munkaviszony alapján munkát vállalhatnak más fuvarozó cégeknél. A képesítés mind saját vállalkozás esetében, mind szerződött munkaviszony esetében az árufuvarozó és buszos személyszállító vállalkozások esetében belföldön és az EU területén külföldön egyaránt jogosít tevékenység végzésére. A személygépkocsis személyszállító vállalkozói végzettség csak belföldön érvényes.

Hasonló cikkek

Vállalkozói tanfolyam Aki már valaha belevágott bármilyen vállalkozásba, az tudja, hogy egyáltalán nem fenékig tejfel. Vállalkozói tanfolyam elvégzése nélkül rengeteg nem v...
Bátrakért a vállalkozói szaktanfolyamok Persze vállalkozónak lenni, nem csak bátorság függvénye, de kétségtelen, hogy egy kis merészség is kell hozzá, mint mindenhez, ami változásként jeleni...
Azoknak, akik szeretik a kihívást A vállalkozói ismeretek képzés, ahogy a nevében is benne van, elsősorban azoknak szól, akik a szakmai tapasztalataikat immár nem munkavállalóként, han...
Egyszerűbb vállalkozni Ahhoz, hogy valaki egyéni vállalkozóként taxizhasson, vagy saját maga indítson egy taxis vállalkozást, a jelenlegi jogszabályok értelmében, el kell vé...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!