Rakományrögzítés

Indul: Érdeklődjön elérhetőségeinken!
Vizsga: Érdeklődjön elérhetőségeinken!

Ismertető

Idézet néhány hatályos jogszabályból:

1959. IV. TÖRVÉNY a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről

492. § (2) A küldemény berakása a feladót, kirakása a címzettet terheli, ha jogszabály másképpen nem rendelkezik.

501. § A fuvarozó felelős azért a kárért, amely a küldemény átvételétől a kiszolgáltatásig terjedő idő alatt a küldemény teljes vagy részleges elvesztéséből, megsemmisüléséből vagy megsérüléséből keletkezett.

1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ)

47. § (2) A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány

c) egyenletesen és úgy legyen elhelyezve, hogy a jármű stabilitását számottevően ne rontsa;

d) úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék.

A két jogszabályi idézet alapján látható, hogy a fuvarozó és annak képviselője a gépkocsivezető nagy erkölcsi és – vele együtt – anyagi felelősséggel tartozik a rábízott küldeményekért. Amíg az áru felrakása és rögzítése a feladó kötelessége, ezek ellenőrzése a gépkocsivezetőé!

A szakma elhanyagolta a rakományrögzítéssel kapcsolatos ismeretek oktatását. Ennek látható következménye az árukárok számszerű és összegszerű növekedése az utóbbi években. A károkozás financiális következményeit át lehet „hárítani” biztosítással biztosítási társaságokra, de a cégimázsban okozott kárt nem, ezeknek a következményeit csak kitartó, hosszú munkával lehet helyrehozni.

A megsérült, vagy meghalt ember sorsát nem lehet kártérítéssel helyreállítani.

Cégünk ezért döntött úgy, hogy felveszi az oktatási kínálatába a rakományrögzítési ismeretek témakörét. Célunk, hogy a fizika rejtélyesnek tűnő összefüggéseit megértve tudja a résztvevő, hogy mikor mozdul meg a küldemény a platón és mikor nem, és annak milyen következményei lehetnek.

A rakomány mozdulatlansága mellett is nagy hatással lehet a jármű mozgására, stabilitására. A nem megfelelő rakományrögzítés miatt a megmozduló rakomány jelentősen megváltoztatja a jármű-mozgás dinamikáját. Egy borulás, egy ütközés a járműben, illetve járművekben is nagy kár keletkezéséhez vezethet.

Az egynapos Rakományrögzítési ismeretek című képzésképzés tartalmaz elméleti részt, – és ami a legfontosabb – gyakorlatban is bemutatjuk a különböző eszközöket, azok használatának módját, a különböző fajtájú, formájú, tulajdonságú, viselkedésű áruk esetében.

Oktatásunk az MSz-EN 12195-1 magyar és európai szabvány alapján történik. Az elméleti oktatás érthetőségét ábrák, animációk segítik. A rakományrögzítési tanfolyamokat kellő létszám esetén (minimum 5 fő) indítjuk. Elméleti órák száma 4, gyakorlati óráké 2.

A rakományrögzítés nem hatósági vizsgaköteles képzés, a tanfolyam elvégzéséről Tanúsítványt állítunk ki. A tanfolyam elvégzésének feltétele nincs.

Szállás lehetőségek a tanfolyam idejére

Úgy gondolja, hogy ez a tanfolyam pont megfelelő Önnek, de túl messze van a lakhelyéhez képest?
Ez ne legyen probléma!  Ismerjük a budapesti szálláshelyeket: van köztük hotel, panzió és munkásszállás is, különböző árkategóriákban.
Segítünk Önnek abban, hogy  azok közül a szállások közül válasszon egy olyat, amelyik a legközelebb van az iskolánkhoz, színvonalában, árban, szolgáltatásban a legjobbat nyújtja, ami minden szempontból megfelel Önnek.
Így a tanfolyam ideje alatt nem kell plusz útiköltséget fizetnie, és  a szállásdíjjal együtt is olcsóbban és kényelmesebben tudja elvégezni tanfolyamunkat.
Kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Árgarancia

Hiszünk abban, hogy iskolánk kínálja a legjobb áron ezt a tanfolyamot! Amennyiben Ön mégis megtalálná ezt a képzést máshol olcsóbban, ugyan ilyen feltételek mellett, akkor vállaljuk, hogy mi is azon az áron kínáljuk Önnek, ráadásul adunk 5.000 forint kedvezményt is! Ehhez nem kell mást tennie, mit felvenni velünk kapcsolatot bármelyik elérhetőségünkön!