Annak érdekében, hogy a közúti árufuvarozás követhető, biztonságos és eredményes legyen, az évtizedek során komoly feltételrendszert alakítottak ki a különböző hatóságok.

A magyar fuvarozóknak pedig nemcsak a hazai, hanem az uniós jogszabályokat és előírásokat is figyelembe kell venniük. Ezek meghatározzák, hogy kik végezhetik el az árutovábbítást, és hogy minek kell teljesülnie a feladat elvégzésekor.

GKI tehergépkocsi vezetői alapképzés

GKI tehergépkocsi vezetői alapképzés

Törvényi előírások

Az első és legfontosabb dolog, hogy árufuvarozást csak az a gazdasági társaság végezhet, amelyik engedélyt kapott erre a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól.

Célszerű ismerni, még fontosabb betartani két hazai törvényt: az 1988. évi I. törvény mellett a 261/2011 (XII. 7.) Korm. rendeletet “a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról”.

Az uniós jogrendszer alapját a Római szerződés “közlekedés” című fejezetének cikkelyei képezik, ezután még egy sor szabályozást léptettek életbe, aminek pontosabb megismeréséhez érdemes egy jogász segítségét kérni.

Fuvarokmányok

Az előírt engedélyekkel rendelkező gazdasági társaságnak előírt feltételekkel rendelkező sofőrökre van szüksége, akik szakmai és egészségügyi szempontból is megfelelnek az előírásoknak.

A fuvarozás elvégzésekor pedig pontosan ki kell tölteni a szükséges fuvarokmányokat, amiket hatósági ellenőrzéskor be is kell mutatni.

Hasonló cikkek

GKI vizsga – árak, szabályok, információk... GKI kártyával minden közúti fuvarozásban részt vevő személynek rendelkeznie kell a szabályok szerint. De mégis mire való ez a kártya és mi változott a...
Hivatásosak az utakon Immár, lassan tíz éve, hogy kötelezővé tették a hivatásos sofőröknek a GKI vizsgát – persze előtte tanfolyamot –, amivel megszerezhető a GKI igazolván...
A gépkocsivezetők pihenőidejének EU-s szabályzása... Az 561/2006 EU rendelet értelmében 2007. április 11-étől jelentős változások történtek a közúti személy- és áruszállításban. A sofőröknek nemcsak GKI ...
Mi az a Ro-Ro? A Ro-Ro az angol Roll-on/Roll-off kifejezés rövidítése. Arra utal, hogy ezen kombinált szállítási mód alkalmazásakor a közúti szállítójárművek "saját ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!