A veszélyes árukat fuvarozó gépjárművezetőknek, és a fuvarozás valamint árukezelés egyéb résztvevőinek az ADR tanfolyami végzettséget igazoló kártyával kell rendelkezni ahhoz, hogy hivatalosan dolgozhassanak. Az oktatási igazolvány igazolja, hogy az ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route, azaz Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás) irányelveit és előírásait ismeri és be is tartja majd a munkája során.

Közúti közlekedési szakemberek képesítést igazoló okmányainak cseréje

Az ADR igazolvány – a GKI kártyához hasonlóan – a közúti közlekedési szakemberek képesítést igazoló okmányai közé tartozik, amelynek ügyeiben a NKH KGH (Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal) az illetékes.

Az ADR igazolványt rongálódás esetén cserélni, megsemmisülés, elvesztés, lopás esetén pedig pótolni kell.

ADR igazolvány

ADR igazolvány

A cseréhez szükséges iratok és egyebek

Az ügyintézés első lépése a pótlási kérelem kitöltése és aláírása (internetről is letölthető a http://nhk.gov.hu weboldalról, a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal menüpont Szaktanfolyami igazolványok cseréje, pótlása menüpontja alatt).

Továbbá szükséges egy darab szabványos méretű igazolványkép (3,5×4,5 cm), valamint egy igazolás arról, hogy a rendeletben előírt 2.500 forintos ügyintézési díjat befizettük az NHK pénztárában.

Valamilyen személyazonosításra alkalmas dokumentum (személyi, jogosítvány) és lakcímkártya is szükséges az ügyintézéshez.

A kérelem benyújtása

A kérelem valamint a többi szükséges dokumentum benyújtható személyesen, a NKH Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Képzési és Vizsgáztatási Főosztály Szaktanfolyami Osztályán (1082 Budapest, Vajdahunyad u. 45., ügyfélfogadás: hétfő 12-15h, szerda 9-15h, péntek 9-11.).

Az eljárás kezdeményezésére e-mail útján is lehetőség van, ebben az esetben a dokumentumok digitális változatait/fényképeit kell beküldeni, majd a dokumentumok fénymásolatait postán is be kell küldeni a Hivatalnak.

Az új ADR igazolvány személyes átvételére nincs lehetőség, azt postai úton küldik ki a kérelemben megadott címre. Jelentkezzen még ma ADR tanfolyamainkra! Garantáltan versenyképes és naprakész tudást szerezhet nálunk!

Hasonló cikkek

Gázok és gyúlékony folyadékok szállítása Magyarország 1979-ben csatlakozott a nemzetközi ADR megállapodáshoz. Ennek megfelelően a veszélyes áruk közúti szállítására előírt és betartandó nemze...
ADR tanácsadó és a biztonság A veszélyes áru szállításának a szabályozása meglehetősen összetett és bonyolult feladat, ezért van szükség és ezért kötelező ADR tanácsadót alkalmazn...
Szabályok mentén: az ADR vizsga Az ADR jogszabályok szigorúak, egyértelműek, de időről-időre változnak, illetőleg újak jönnek helyettük. Ezért kell mindenkinek, aki veszélyes áru szá...
Megszűnt az undort keltő anyagok szállítása képzés... A veszélyes anyagok egy speciális csoportjába tartoznak az úgynevezett undort keltő anyagok. A név igen találó, hiszen az ilyen anyagoktól mindannyian...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!