Aki járt falura nyaralni – vagy esetleg mai napig ott él – biztos szembesült már azzal, hogy akármilyen visszataszítónak képzeljük el a munkáját, egy szennyvízcsatornát nélkülöző településen a szippantós a király. Talán nincs is még egy olyan szakma, amelynek képviselőjét előbb-utóbb mindenkinek hívni kell: akármilyen típusú, felépítésű és működésű szennyvíztároló-, emésztő- vagy pöcegödröt használunk, előbb utóbb megtelik, és akkor szippantani kell.

ADR tanfolyam - Undort keltő anyagok szállítása

ADR tanfolyam – Undort keltő anyagok szállítása

A technikai fejlődés révén egyébként már alig maradtak visszataszító vonások a szennyvízszippantási feladatok során. Az emésztő tartalmának kiemelése a lehetőségekhez mérten zárt rendszerben történik, és így a munkát végző személy semmilyen módon nem kerül kontaktusba az „anyaggal”.

Ahhoz, hogy szennyvízkiemelő járművet vezethessünk, illetve azon szippantási feladatokat végezhessünk, nem kell ADR tanfolyamot végeznünk, hiszen a fekália az „undort keltő anyagok” csoportjába sorolható, amely kívül esik az ADR hatálya alá sorolható anyagokon.

Ezen anyagok szállításához szakismeret, illetve bizonyos esetekben jogszabályok ismerete (állategészségügyi, kommunális hulladékok szállítását érintő stb.) szükséges. Az undort keltő anyagok szállításához szükséges végzettséget a Transzport Studium berkein belül is megszerezhetjük. Annak ellenére, hogy nem tartozik az ADR tanfolyamok tárgykörébe, a weboldalon ezek mellett kell keresnünk.

Az undort keltő anyagok nem jelentenek komoly veszélyt a tágabb környezetükre, mint az ADR tanfolyamok ismeretanyagai között szerepelő gyúlékony, robbanó, fertőző vagy radioaktív anyagok, azonban azoknak, akik kapcsolatba kerülnek velük, ha nem szakszerűen járnak el, komoly megbetegedéseket, tüneteket okozhatnak (hányás, hasmenés stb.), ezért a szállításuk során nagy gonddal kell eljárni.

Az undort keltő anyagok közé soroljuk az említett emberi fekálián kívül az állati tetemeket, illetve az állatok feldolgozásából származó maradványokat (bőr, csontok), trágyát, is, ezek szállításához sem szükséges ADR tanfolyam elvégzése.

Hasonló cikkek

Milyen ADR tanfolyam való Önnek? Manapság egyre több szállítmányozási cég várja el leendő dolgozóitól, gépjárművezetőitől, hogy rendelkezzenek ADR bizonyítvánnyal. A trendnek köszönhe...
Az ADR jelentése Az ADR a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás. Accord européen relatif au transport international des marchandies...
Speciális tudás Ha valaki sofőrként tevékenykedik, vagyis valamilyen árut szállít, annak mindenképpen érdemes elgondolkodnia egy ADR tanfolyam lehetőségén, mivel évrő...
Gázok és gyúlékony folyadékok szállítása Magyarország 1979-ben csatlakozott a nemzetközi ADR megállapodáshoz. Ennek megfelelően a veszélyes áruk közúti szállítására előírt és betartandó nemze...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!