OKJ-s Emelőgépkezelő (kivéve targonca) (nem önjáró) egy gépcsoportra

Indul: 2019. november 19.
Vizsga: 2019. december 04.

Ismertető

Az Emelőgépkezelő (kivéve targonca) tanfolyam résztvevői a tanfolyam elvégzése után megszerzett szakképesítéssel az építőiparban, a szállítás, raktározás területén, logisztikákban és még számtalan munkahelyen tudnak emelőgépkezelő állást betölteni olyan gépeken, amelyek nem képesek kerekeken gördülve helyváltoztatásra. Ezek csak a kiépített darupályán, vagy a rögzített tartóállvány forgáskörzetében képesek emelést végezni. Az emelőgépkezelő állások betöltéséhez a munkahelyek folyamatosan keresik a megfelelően képzett szakembereket.

A megszerezhető képesítés

OKJ 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Emelőgépkezelő (kivéve targonca)) (1 választott géptípusra kiállított Tanúsítvánnyal). FEOR szám: 8424

A képzés és vizsgáztatás megfelel a 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet előírásainak.

 

Helyhez kötött (nem önjáró) üzemű emelőgépek

 • Híd- és futódaruk (alulról-, felülről- fülkés- és rádióvezérlésű)
 • szintkülönbség kiegyenlítők, csápos emelők
 • árbóc-, bakdaruk, stb.
 • Emelőasztalok, emlőállványok
 • Villamosemelők (futómacska, emelődob)

A felsorolt géptípusok tanfolyamai csak OKJ-s szakmai vizsgával zárulnak, szakmai gyakorlati vizsgára nincs szükség.

Ki lehet emelőgépkezelő?

Emelőgépkezelő az a személy, aki a emelőgépet jogosult működtetni, és ezzel a feladattal megbízták. Emelőgépet önállóan az a személy kezelhet, aki

 • 18. életévét betöltött, vagy szakmunkás,
 • a feladat elvégzésére a vonatkozó jogszabály szerint előzetes és időszakos orvosi vizsgálat alapján alkalmas,
 • rendelkezik az emelőgép kezelésére államilag elismert szakképesítéssel.
Jelentkezés feltételei
 • 8 általános iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmasság
 • A hatósági vizsgáig betöltött 18. életév

A tanfolyam menete

A tanfolyamokat minimum 10 fő esetén indítjuk, időtartama vizsgákkal együt: 2 hét.

A tanfolyam témakörei: 

 • 10443-16 Gépkezelők általános ismeretei
 • 10445-16 Emelőgépkezelők speciális feladatai

Elméleti órák: kedd-csütörtök 6-6 óra, 2 héten keresztül, összesen 24 óra

Gyakorlati órák: szombat-vasárnap 9-9 óra, 2 héten keresztül, összesen 36 óra

Vizsga

Írásbeli, szóbeli és gyakorlati a hatóság által kijelölt időpontokban.

Szállás lehetőségek a tanfolyam idejére

Úgy gondolja, hogy ez a tanfolyam pont megfelelő Önnek, de túl messze van a lakhelyéhez képest?
Ez ne legyen probléma!  Ismerjük a budapesti szálláshelyeket: van köztük hotel, panzió és munkásszállás is, különböző árkategóriákban.
Segítünk Önnek abban, hogy  azok közül a szállások közül válasszon egy olyat, amelyik a legközelebb van az iskolánkhoz, színvonalában, árban, szolgáltatásban a legjobbat nyújtja, ami minden szempontból megfelel Önnek.
Így a tanfolyam ideje alatt nem kell plusz útiköltséget fizetnie, és  a szállásdíjjal együtt is olcsóbban és kényelmesebben tudja elvégezni tanfolyamunkat.
Kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Árgarancia

Hiszünk abban, hogy iskolánk kínálja a legjobb áron ezt a tanfolyamot! Amennyiben Ön mégis megtalálná ezt a képzést máshol olcsóbban, ugyan ilyen feltételek mellett, akkor vállaljuk, hogy mi is azon az áron kínáljuk Önnek, ráadásul adunk 5.000 forint kedvezményt is! Ehhez nem kell mást tennie, mit felvenni velünk kapcsolatot bármelyik elérhetőségünkön!

Komoly szakmai tudást kínálunk

Az emelőgép-kezelők szakmája igen sokrétű, az ipar számtalan területén nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a rendes napi működés biztosítva legyen. Ez egyben egy nagyon komoly és felelősségteljes munkavégzést megkövetelő szakma, amelynek gyakorlásához így természetesen gépkezelői jogosítvány szükséges.

E gépkezelői jogosítvány birtokában – amely ugyanakkor targoncák kezelésére nem teszi jogosulttá megszerzőjét – az emelőgép-kezelő olyan területeken helyezkedhet el, mint az építőipar, a logisztika, a raktározás vagy éppen a szállítás. Minden esetben annak a tudatában teheti ezt, úgy végezheti munkáját, hogy tudja, ő a legfontosabb láncszem a gépezetben, a szó legszorosabb értelmében ő az, aki mozgásba hozza a dolgokat.

A telepített, tehát helyhez kötött emelőgépek kezelői olyan gépeket irányítanak, amelyek nem képesek arra, hogy kerekeken gördülve változtassanak helyet, hanem például darupályán mozognak, vagy a talpazatuk rögzített és csak a forgáskörzetükben képesek munkát végezni. Ehhez olyan szaktudás szükséges, amely csakis a megfelelő tanfolyam elvégzése révén szerezhető meg. A tanfolyam elvégzése és a gépkezelői jogosítvány megszerzése azért is ajánlott, mert ezt követően további géptípusokra is elvégezhet kiegészítő tanfolyamokat a szakember, így bővítve tudását.

Professzionális gépkezelőket képzünk

A tanfolyam során a jövendő gépkezelők olyan helyhez kötött, azaz nem önjáró emelőgépek kezelését sajátítják el, mind a híd- és futódaruk, az emelőasztalok és emelőállványok, illetve a villamosemelők. Olyan szerkezetek ezek, amelyek kezelésére olyan személyek jogosultak, akik nagykorúak vagy szakmunkás képesítéssel rendelkeznek, a szakorvosi vizsgálat alapján alkalmasak az adott feladatok elvégzésére és, rendelkeznek az államilag elismert szakmai képesítéssel, azaz a megfelelő gépkezelői jogosítvány birtokában vannak.

A tanfolyam során a tanulók először is az általános gépkezelői ismereteket sajátíthatják el. Ezt követően sor kerül a speciális emelőgép-kezelői szaktudás átadására is. Természetesen az emelőgép-kezelők szakmájában az elméleti tudás, bár elengedhetetlen, koránt sem elégséges, így a tanfolyam során igen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél több gyakorlaton vegyenek részt a jövő gépkezelői.

A gépkezelői jogosítvány megszerzése természetesen a vizsga letétele után lehetséges csak, amely során arra törekszünk, hogy a legteljesebb mértékben megbizonyosodjunk arról, minden szükséges gépkezelői ismeretnek a birtokában vannak azok, akik ezeket a szerkezeteket ipari körülmények között működtetik majd. Az emelőgép-kezelő szakembernek tanulókat a tanfolyam végeztével éppen ezért komplex írásbeli, szóbeli és gyakorlati próbatételnek vetjük alá.

 • OKJ-s Emelőgép-kezelő (kivéve targonca) (nem önjáró) egy gépcsoportra 52 000 Ft Jelentkezés