OKJ-s Emelőgépkezelő (kivéve targonca) (nem önjáró) egy gépcsoportra

Indul: Érdeklődjön elérhetőségeinken!

Ismertető

Az Emelőgépkezelő (kivéve targonca) tanfolyam résztvevői a tanfolyam elvégzése után megszerzett szakképesítéssel az építőiparban, a szállítás, raktározás területén, logisztikákban és még számtalan munkahelyen tudnak emelőgépkezelő állást betölteni olyan gépeken, amelyek nem képesek kerekeken gördülve helyváltoztatásra. Ezek csak a kiépített darupályán, vagy a rögzített tartóállvány forgáskörzetében képesek emelést végezni. Az emelőgépkezelő állások betöltéséhez a munkahelyek folyamatosan keresik a megfelelően képzett szakembereket.

A megszerezhető képesítés

OKJ 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Emelőgépkezelő (kivéve targonca)) (1 választott géptípusra kiállított Tanúsítvánnyal). FEOR szám: 8424

A képzés és vizsgáztatás megfelel a 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet előírásainak.

 

Helyhez kötött (nem önjáró) üzemű emelőgépek

 • Híd- és futódaruk (alulról-, felülről- fülkés- és rádióvezérlésű)
 • szintkülönbség kiegyenlítők, csápos emelők
 • árbóc-, bakdaruk, stb.
 • Emelőasztalok, emlőállványok
 • Villamosemelők (futómacska, emelődob)

A felsorolt géptípusok tanfolyamai csak OKJ-s szakmai vizsgával zárulnak, szakmai gyakorlati vizsgára nincs szükség.

Ki lehet emelőgépkezelő?

Emelőgépkezelő az a személy, aki a emelőgépet jogosult működtetni, és ezzel a feladattal megbízták. Emelőgépet önállóan az a személy kezelhet, aki

 • 18. életévét betöltött, vagy szakmunkás,
 • a feladat elvégzésére a vonatkozó jogszabály szerint előzetes és időszakos orvosi vizsgálat alapján alkalmas,
 • rendelkezik az emelőgép kezelésére államilag elismert szakképesítéssel.
Jelentkezés feltételei
 • 8 általános iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmasság
 • A hatósági vizsgáig betöltött 18. életév

A tanfolyam menete

A tanfolyamokat minimum 10 fő esetén indítjuk, időtartama vizsgákkal együt: 2 hét.

A tanfolyam témakörei: 

 • 10443-16 Gépkezelők általános ismeretei
 • 10445-16 Emelőgépkezelők speciális feladatai

Elméleti órák: kedd-csütörtök 6-6 óra, 2 héten keresztül, összesen 24 óra

Gyakorlati órák: szombat-vasárnap 9-9 óra, 2 héten keresztül, összesen 36 óra

Vizsga

Írásbeli, szóbeli és gyakorlati a hatóság által kijelölt időpontokban.

Szállás lehetőségek a tanfolyam idejére

Úgy gondolja, hogy ez a tanfolyam pont megfelelő Önnek, de túl messze van a lakhelyéhez képest?
Ez ne legyen probléma!  Ismerjük a budapesti szálláshelyeket: van köztük hotel, panzió és munkásszállás is, különböző árkategóriákban.
Segítünk Önnek abban, hogy  azok közül a szállások közül válasszon egy olyat, amelyik a legközelebb van az iskolánkhoz, színvonalában, árban, szolgáltatásban a legjobbat nyújtja, ami minden szempontból megfelel Önnek.
Így a tanfolyam ideje alatt nem kell plusz útiköltséget fizetnie, és  a szállásdíjjal együtt is olcsóbban és kényelmesebben tudja elvégezni tanfolyamunkat.
Kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Komoly szakmai tudást kínálunk

Az emelőgép-kezelők szakmája igen sokrétű, az ipar számtalan területén nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a rendes napi működés biztosítva legyen. Ez egyben egy nagyon komoly és felelősségteljes munkavégzést megkövetelő szakma, amelynek gyakorlásához így természetesen gépkezelői jogosítvány szükséges.

E gépkezelői jogosítvány birtokában – amely ugyanakkor targoncák kezelésére nem teszi jogosulttá megszerzőjét – az emelőgép-kezelő olyan területeken helyezkedhet el, mint az építőipar, a logisztika, a raktározás vagy éppen a szállítás. Minden esetben annak a tudatában teheti ezt, úgy végezheti munkáját, hogy tudja, ő a legfontosabb láncszem a gépezetben, a szó legszorosabb értelmében ő az, aki mozgásba hozza a dolgokat.

A telepített, tehát helyhez kötött emelőgépek kezelői olyan gépeket irányítanak, amelyek nem képesek arra, hogy kerekeken gördülve változtassanak helyet, hanem például darupályán mozognak, vagy a talpazatuk rögzített és csak a forgáskörzetükben képesek munkát végezni. Ehhez olyan szaktudás szükséges, amely csakis a megfelelő tanfolyam elvégzése révén szerezhető meg. A tanfolyam elvégzése és a gépkezelői jogosítvány megszerzése azért is ajánlott, mert ezt követően további géptípusokra is elvégezhet kiegészítő tanfolyamokat a szakember, így bővítve tudását.

Professzionális gépkezelőket képzünk

A tanfolyam során a jövendő gépkezelők olyan helyhez kötött, azaz nem önjáró emelőgépek kezelését sajátítják el, mind a híd- és futódaruk, az emelőasztalok és emelőállványok, illetve a villamosemelők. Olyan szerkezetek ezek, amelyek kezelésére olyan személyek jogosultak, akik nagykorúak vagy szakmunkás képesítéssel rendelkeznek, a szakorvosi vizsgálat alapján alkalmasak az adott feladatok elvégzésére és, rendelkeznek az államilag elismert szakmai képesítéssel, azaz a megfelelő gépkezelői jogosítvány birtokában vannak.

A tanfolyam során a tanulók először is az általános gépkezelői ismereteket sajátíthatják el. Ezt követően sor kerül a speciális emelőgép-kezelői szaktudás átadására is. Természetesen az emelőgép-kezelők szakmájában az elméleti tudás, bár elengedhetetlen, koránt sem elégséges, így a tanfolyam során igen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél több gyakorlaton vegyenek részt a jövő gépkezelői.

A gépkezelői jogosítvány megszerzése természetesen a vizsga letétele után lehetséges csak, amely során arra törekszünk, hogy a legteljesebb mértékben megbizonyosodjunk arról, minden szükséges gépkezelői ismeretnek a birtokában vannak azok, akik ezeket a szerkezeteket ipari körülmények között működtetik majd. Az emelőgép-kezelő szakembernek tanulókat a tanfolyam végeztével éppen ezért komplex írásbeli, szóbeli és gyakorlati próbatételnek vetjük alá.

 • OKJ-s Emelőgép-kezelő (kivéve targonca) (nem önjáró) egy gépcsoportra 52 000 Ft Jelentkezés