Hozzávetőleg fél éves türelmi időt kaptak azok a gépkezelők, akik még nem szerezték meg új OKJ-s bizonyítványukat. Többször beszámoltunk róla, hogy 2015. december 31.-ei hatállyal megszűnik a régi (mustársárga) gépkezelői jogosítvány.

A régi OKJ-s végzettségek továbbra is érvényben vannak, mint például a Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő, Targoncavezető. Ezek birtokában a régi “mustársárga jogosítványok” egyszerű típusvizsgával megújíthatók.

Régi mustársárga gépkezelő jogosítvány - OKJ-s Gépkezelő tanfolyamok

Régi mustársárga gépkezelő jogosítvány – OKJ-s Gépkezelő tanfolyamok

Tavaly év végén, egészen pontosan 2015. december 29-én új rendelet (74/2015. (XII. 29.) NFM rendelet) született, amely módosította a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendeletet “a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról”. Ezek a változtatások 2016.  január 1-től már hatályba is léptek és egységesen vonatkoznak minden közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gépre, továbbá a járműre szerelt, önjáró vagy vontatott, valamint a közutak építéséhez, fenntartásához használt emelő-, rakodó- és útépítő gépre.

Két fontos módosítás

A legfontosabb változás, hogy a gépkezelői jogosítványt mostantól nem attól teszik függővé, hogy az adott emelő- és rakodógéppel milyen munkát végez a gépkezelő, hanem attól, hogy maga a gép milyen munkavégzésre alkalmas. Idéntől egységesen, minden közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gép, továbbá a járműre szerelt, önjáró vagy vontatott, valamint a közutak építéséhez, fenntartásához használt emelő-, rakodó- és útépítő gép kezeléséhez szükség van a szakirányú szakmai OKJ-s végzettség mellett olyan gépkezelő jogosítványra, mely bejegyzéseiben szerepel a használni kívánt gépcsoport azonosítószáma. Függetlenül attól, hogy az adott munkagéppel milyen munkafolyamatot, hol vagy mikor végez a gépkezelő.

A rendelet másik fontos pontja, az említett hosszabbítás, vagyis hogy a régi “mustársárga” építőgép-kezelői jogosítványok érvényességének dátumát az 2015. december 31-ről 2016. június 30-ra változtatták. Eddig az időpontig tehát lehet még dolgozni a régi papírral is. Ettől az időponttól azonban csak és kizárólag a gépcsoportok bejegyzéseit tartalmazó új gépkezelői jogosítvány lesz érvényes.

Az új rendelet alapján, a következő képesítések szerezhetők meg:

  • Targoncavezető,
  • Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
  • Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő
  • Energiaátalakító-berendezése kezelője
  • Alapozás, közmű- és fenntartási-gép kezelő
  • Útépítő- és karbantartógép kezelő
  • Építési anyagelőkészítő gép kezelője

Hasonló cikkek

Szakember kerestetik Egy targoncavezetői tanfolyam elvégzése új szakmát jelent, adott esetben pedig nem egyet, hanem azonnal hármat is, mivel lehetőség van rögtön plusz ké...
Hogyan dolgozhatok külföldön magyar OKJ-s képesíté... Ha külföldön szeretne elhelyezkedni gépkezelőként, az OKJ-s képesítés megszerzése mellett egy Europass bizonyítvány-kiegészítő dokumentumra is szükség...
NKH-s Gyakorlati Kiegészítő Típusvizsga Átalakulások az OKJ rendszerében Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) rendszere 2010 óta többször is átalakításon esett át. Az új OKJ rendszert meghatár...
Az építő- és anyagmozgató gép kezelője Érdemes ma építő és anyagmozgató gép kezelőjének tanulni, mivel könnyű az elhelyezkedés a szakmában, és a munkaerőhiány miatt a fizetésekre se lesz va...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!