Azok a gépkezelők, akik a megfelelő OKJ-s tanfolyamon az emelőgépek, földmunkagépek vagy targoncák kezelését sajátították el, a végén gépkezelői jogosítványt kaptak, ami szükséges a szakmabeli elhelyezkedéshez. A gépkezelői igazolványokat – vagy más fórumokon gépkezelői jogosítványokat – amely hivatalosan a közúti közlekedési szakember képesítést igazoló okmányai közé tartozik – a NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) állítja ki.

Ha az igazolvány megsérül, elveszik vagy használhatatlanná válik, a cseréjéről gondoskodni kell. Ugyanakkor kizárólag a 2009. december 1-jét követően kiállításra került jogosítványok pótlására van csak lehetőség. (A 2009 január 1. előtt kiadott építőgép kezelői igazolványokra ún. másodlati példány kérhető.)

Gépkezelői jogosítvány

Gépkezelői jogosítvány

 

Gépkezelői igazolvány pótlása

A gépkezelői igazolvány igényléséhez az F01 kódjelű formanyomtatványt kell kitölteni, amely az NKH oldaláról letölthető. A nyomtatványt fekete vagy kék tűfilccel kell aláírni, úgy, hogy az erre szolgáló keretet nem szabad érinteni.

Továbbá szükséges két darab normál méretű (5×5 cm) igazolványkép, amelyek közül az egyiket a formanyomtatvány megfelelő helyére kell felragasztani, a másikat csatolni kell a beadandó anyagokhoz, úgy, hogy a hátulján személyazonosításra alkalmas adatainkat feltüntetjük.

Elengedhetetlen az eljárási díj befizetését igazoló okmány, amelyet az NKH pénztárában állítanak ki. Az eljárási díj mértékéről a 84/2009. (XII. 30.) KHEM rendelet mellékletének a 17. pontja rendelkezik, jelenleg ez 3.300 forint.

A fent említett dokumentumokat egy személyi azonosításra alkalmas okmány fénymásolatával együtt borítékba téve postán kell beküldeni az NHK címére (NKH Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Képzési és Vizsgáztatási Főosztály Szaktanfolyami Osztály, 1082 Budapest, Vajdahunyad u. 45.)

A pótlás meggyorsítása

Az alábbiakban felsorolt információk birtokában megkönnyítheti a hatósági ügyintézést, és így jó eséllyel gyorsabban juthat új gépkezelői igazolványához:

  • korábbi gépkezelői jogosítványának másolata,
  • korábbi gépkezelői jogosítványának száma,
  • a korábbi gépkezelői jogosítványának kiállítási dátuma,
  • gépkezelői vizsgájának dátuma,
  • a vizsgáját megszervező cég neve

Jelentkezzen még ma tanfolyamunkra és szerezzen egy versenyképes tudást magának!

Hasonló cikkek

Bármikor szükség lehet rá Egészségügyi alkalmasság és nyolc általános iskolai végzettség – ez az előfeltétele annak, hogy valaki gépkezelői jogosítványt szerezzen. A mércét a m...
Az emelővillás targonca A targoncáknak három alaptípusa létezik, amiknek a kezelését OKJ-s targoncavezető tanfolyamon sajátíthatja el. A három targoncatípus a vezetőüléses, a...
Gépkezelői vizsga több gépcsoportra A földmunkagép kezelőknek, ugyanúgy gépkezelői vizsgát kell tenniük, mint azoknak, akik emelőgépen dolgoznak. Persze előtte el kell végezni egy három ...
Ember a gép mögött Aki gépkezelő lesz, az egy népes család tagja is lesz egyúttal, hiszen az általános kategória egyszerre több gép kezelését is jelenti az Építő- és any...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!