Hogyan tehetünk le targonca vizsgát?

Az Építő- és anyagmozgató gép kezelője szakmacsoporton belül a targonca szakmairányra vonatkozó képzettséget külön tanfolyamcsoportban való részvétellel sajátíthatjuk el. Az OKJ targonca vizsgával végződő képzések három gépcsoportban kerülnek megszervezésre: vezetőüléses, vezetőállásos és gyalogkíséretű targoncák.

A targoncakezelői tanfolyamokat egy, két vagy három gépcsoportra vonatkozóan végezhetjük el, tekintettel arra, hogy több gép kezelésére való végzettséggel a zsebünkben jóval nagyobb esélyeket kapunk az elhelyezkedés során, a munkaerőpiacon.

Milyen vizsgatípusokra számíthatunk az OKJ targonca vizsga keretein belül?

A targoncakezelői tanfolyamok végén minden esetben szóbeli és írásbeli vizsgákra is számíthatunk. Mindkét vizsgatípusnál számot kell adni arról, hogy megfelelő hatékonysággal sajátítottuk el a tanfolyamon hallottakat, továbbá, hogy önállóan is nagy biztonsággal és kreatívan, ugyanakkor a szabályok és biztonsági előírások betartása mellett hasznosítjuk a tanultakat.

Az elméleti OKJ targonca vizsga írásbeli és szóbeli részre tagolódik. A számonkérés során a leendő targoncavezetőknek a targoncával való munkavégzés feltételeivel, speciális körülményeivel, a műveletek végrehajtásával, szereplőivel; a targoncák fajtáival (azok előnyeivel és hátrányaival), felépítésével, működésével; illetve a munkavédelmi és munkabiztonsági szabályokkal kapcsolatban kell kérdésekre válaszolnia.

OKJ-s targoncavezetői tanfolyam

OKJ-s targoncavezetői tanfolyam

A gyakorlati OKJ targonca vizsga során természetesen különféle, a targoncával elvégezhető rakodási és mozgatási feladatokat kell elvégezni, és bizonyítani, hogy rutinosan és magabiztosan, ugyanakkor biztonságosan és ésszerűen megy ezeknek a praktikus és innovatív gépeknek a kezelése. A targoncavezetők – és egyáltalán a raktározás és logisztika területén dolgozók – számára nagyon fontos vonás a térlátás és rendszerben gondolkodás képessége (gondoljunk csak a Sokoban elnevezésű játékra), a tanulóknak arról is számot kell adniuk, hogy rendelkeznek ezekkel az adottságokkal és nem restek fejleszteni azt. 

Hasonló cikkek

Több gyakorlás Sokak visszasírják azokat a régi szép időket, amikor még bárki felpattanhatott egy targoncára. Szabályozások és ellenőrzések híján, tulajdonképpen bár...
Az emelőgépek legfontosabb elemei Az emelőgépek legfontosabb alkatrészei közé tartoznak a különböző teherfüggesztő, illetve tehermegfogó elemek, a kötelek és a láncok. Az alkalmazott k...
Gépkezelői jogosítvány és a színtévesztés A gépkezelői jogosítvány megszerzésének feltétele az egészségügyi alkalmasság. A vizsgálat során elsősorban a nyak, a törzs és az egyes végtagok mozgá...
Gépkezelőknek fontos dátum: 2015. december 31.! Frissítés : Még fél év haladék a gépkezelőknek – 2016. június 30. Jogszabályváltozás és besorolás-módosítás Itt a blogon is többször került már szób...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!