Az elmúlt években nem találni olyan felmérést, vagy kutatást, amelynek a toplistájában ne szerepelne legalább egy-két OKJ gépkezelői tanfolyam. Mi a népszerűség titka?

Miért népszerűek az OKJ gépkezelői jogosítványok?

2017-ben is slágertéma volt és 2018-ban is az lesz a leendő munkavállalók körében, hogy felsőoktatásban vegyenek részt, vagy OKJ-s szakképzéseket válasszanak. E felől a műszaki, építőipari képzések sem kivételek. A munkavállalók jelentős része dönt az OKJ gépkezelői jogosítványok mellett, mert az egyetemnél könnyebben és gyorsabban megszerezhető szakmát ad az ember kezébe, ugyanakkor a leendő fizetések és a munkában rejlő kihívások sem alacsonyak. Mindemellett folyamatosan keresik a szakképzett gépkezelőket, így a jogosítvánnyal rendelkezők számára hosszútávon biztosított a kiszámítható, stabil megélhetés.

Miért az OKJ-s gépkezelői jogosítványok az egyik legnépszerűbb szakmák?

Miért az OKJ-s gépkezelői jogosítványok az egyik legnépszerűbb szakmák?

2017-ban a targoncavezetői képzés a legnépszerűbb tanfolyam volt a tanulók körében az ipari OKJ-s képzések toplistáján. A top 10-es listába még egy másik, OKJ gépkezelői jogosítványt igénylő szakma is befért. A 9. helyen a földmunka-, emelő-, szállítógép kezelő képzést végzett.

Kik választhatják az OKJ gépkezelői jogosítványokat?

A tanfolyamra 18. életévét betöltött, 8 általános iskolai végzettséggel és egészségügyi alkalmassággal rendelkező személyek jelentkezhetnek. Utóbbit a tanfolyam megkezdésekor be kell mutatni, nehogy később derüljön ki egy tanulóról, hogy egészségügyileg nem alkalmas a gépkezelői jogosítvány megszerzésére.

Az alkalmassági vizsgálatot foglalkoztatás-egészségügyi szolgáltatásokkal rendelkező szakorvosi rendelőkben (SZTK-ban) és magánorvosi rendelőkben is elvégezhetik. Díja jelenleg 7500 forint és életkortól függően 1-3 éves érvényességre adják ki. 

Milyen hosszú a képzés? Mekkora anyagi befektetést igényel?

Az OKJ gépkezelői jogosítványt géptípustól és gépcsoporttól függően leggyorsabban 3 hét alatt lehet megszerezni. Természetesen a jelentkezés még nem jelent azonnali tanfolyam indulást is, hiszen az egyes gépkezelői tanfolyamokat csak meghatározott létszám elérése esetén indítjuk útjára. A tanfolyam ideje alatt heti 2 elméleti (6 órás) és heti kettő gyakorlati (9 órás) oktatáson kell részt venni, majd ezt követi a két hatósági vizsga.

A tanfolyamok 60-70 ezer forint között mozognak. A Transzport Studiumnál minden képzés díjára árgaranciát vállalunk.

A tanfolyamokon a részvétel minden esetben kötelező. Mivel profi szakembereket képeznek, mindezt ráadásul veszélyes, ipari környezetben, ezért komplex írásbeli, szóbeli és gyakorlati próbatétel vár a vizsgázókra.

Hol tud elhelyezkedni az OKJ gépkezelői jogosítvánnyal?

Az OKJ gépkezelői jogosítványokkal végezhető munkák rendkívül széles skálán mozognak a számos géptípusnak és csoportnak köszönhetően. Az államilag elismert szakképesített gépkezelők típustól függően az építőiparban, a szállítás, raktározás területén, logisztikákban, földmunkagépkezelést igényelő munkakörökben találhatnak állást. Jelentkezzen még ma és szerezze meg Ön is ezt a versenyképes szakmát!

Hasonló cikkek

Lendületben a piac Sok év regresszió után jelenleg hatalmas lendületben van az építőipar és nem csak a lakossági, de az ipari szegmens is. Szakemberek szerint ez még pár...
Ember a gép mögött Aki gépkezelő lesz, az egy népes család tagja is lesz egyúttal, hiszen az általános kategória egyszerre több gép kezelését is jelenti az Építő- és any...
Újra lehet gépkezelő vizsgát tenni! Mint azt sokan tudjuk, 2020. december 31-ével törölték az Országos Képzési Jegyzékből (OKJ) a gépkezelő képzéseket, amellyel elindult a bizonytalanság...
Gyalogkíséretű targoncák A targoncáknak három csoportját különböztetjük meg, ezek a vezetőüléses targonca, a vezetőállásos targonca, valamint a gyalogkíséretű targonca. Mindhá...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!