Aki gépkezelő lesz, az egy népes család tagja is lesz egyúttal, hiszen az általános kategória egyszerre több gép kezelését is jelenti az Építő- és anyagmozgató rendszerek világában. Hálás szakma gépkezelőnek lenni, hiszen azon kevés munka közé tartozik, amely folyamatos hiányszakmaként jelentkezik az utóbbi években.

Ez egyrészt érthető, hiszen épületek és hidak, üzletházak folyamatosan épülnek, ahol rengeteg földmunkára van szükség például az alapok kiásása, a tereprendezése, közmű-árkok ásása során. Ehhez földmunkagép-kezelő kell. Vagy veszélyes és nagy anyagokat pedig szintén meg kell mozgatni valamilyen gép segítségével, legyen az daru vagy bármilyen emelő szerkezet.

OKJ-s Földmunkagép kezelői tanfolyamok

OKJ-s Földmunkagép kezelői tanfolyamok

Ami a fontos, hogy itt és most szükség van gépkezelőkre, a szakma pedig egy kis műszaki érdeklődéssel el is sajátítható. A legjobb, hogy számos területre specializálódhatunk kezdve a hidraulikától a raktározáson át a veszélyes anyagok mozgatásáig, vagyis attól nem kell tartani, hogy valaki ne találna az érdeklődési körének megfelelőt.

A gépkezelői tanfolyam elvégzésének van egy külön aktualitása is, mégpedig, hogy december 31-től azokat, akiknek nincs OKJ-s képesítése, nem lehet gépeken alkalmazni. Ez biztosan sokakat kellemetlenül érint, főleg aki mondjuk évtizedes gyakorlattal rendelkeznek, de ez akkor is így van. Az OKJ-s vizsgához kötése a munkavállalásnak egyébiránt teljesen érthető.

Olyan területről beszélünk ugyanis, ami nagyon innovatív, nem csak a gépjárművek fejlődnek olyan mértékben, hogy tíz év alatt zongorázni lehet a különbséget két modell között, de a munkagépek is. Az ember és a gép kapcsolata régi történet, és hiába végeznek el a gépek egyre több feladatot az ember elengedhetetlen része a rendszernek. Mivel az újabb és újabb gépek más kezelést igényelnek, így az oktatásnak is követnie kell a változó tendenciákat, aki pedig gép mögé akar ülni, annak bizony tanulnia kell.

Hasonló cikkek

Gyalogkíséretű targoncák A targoncáknak három csoportját különböztetjük meg, ezek a vezetőüléses targonca, a vezetőállásos targonca, valamint a gyalogkíséretű targonca. Mindhá...
Fókuszban az anyagmozgatás Mindössze 8. általános iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság és a hatósági vizsga időpontjáig betöltött 18. éves életkor szükséges ahhoz, hogy ...
Az emelőgépek varázslatos világa vár! Még a nem szakmabeliek is lépten-nyomon belebotlanak abba – a valóságot nem teljesen pontosan tükröző – információba, hogy a targoncások az építőipari...
A gépkezelői jogosítványról A korábbi könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő bizonyítványok ugyan még ma is érvényben vannak, de a gépkezelői képzés rendszere átalakult. Sokak örömére...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!