Hogyan tehetünk le targonca vizsgát?

Az Építő- és anyagmozgató gép kezelője szakmacsoporton belül a targonca szakmairányra vonatkozó képzettséget külön tanfolyamcsoportban való részvétellel sajátíthatjuk el. Az OKJ targonca vizsgával végződő képzések három gépcsoportban kerülnek megszervezésre: vezetőüléses, vezetőállásos és gyalogkíséretű targoncák.

A targoncakezelői tanfolyamokat egy, két vagy három gépcsoportra vonatkozóan végezhetjük el, tekintettel arra, hogy több gép kezelésére való végzettséggel a zsebünkben jóval nagyobb esélyeket kapunk az elhelyezkedés során, a munkaerőpiacon.

Milyen vizsgatípusokra számíthatunk az OKJ targonca vizsga keretein belül?

A targoncakezelői tanfolyamok végén minden esetben szóbeli és írásbeli vizsgákra is számíthatunk. Mindkét vizsgatípusnál számot kell adni arról, hogy megfelelő hatékonysággal sajátítottuk el a tanfolyamon hallottakat, továbbá, hogy önállóan is nagy biztonsággal és kreatívan, ugyanakkor a szabályok és biztonsági előírások betartása mellett hasznosítjuk a tanultakat.

Az elméleti OKJ targonca vizsga írásbeli és szóbeli részre tagolódik. A számonkérés során a leendő targoncavezetőknek a targoncával való munkavégzés feltételeivel, speciális körülményeivel, a műveletek végrehajtásával, szereplőivel; a targoncák fajtáival (azok előnyeivel és hátrányaival), felépítésével, működésével; illetve a munkavédelmi és munkabiztonsági szabályokkal kapcsolatban kell kérdésekre válaszolnia.

OKJ-s targoncavezetői tanfolyam

OKJ-s targoncavezetői tanfolyam

A gyakorlati OKJ targonca vizsga során természetesen különféle, a targoncával elvégezhető rakodási és mozgatási feladatokat kell elvégezni, és bizonyítani, hogy rutinosan és magabiztosan, ugyanakkor biztonságosan és ésszerűen megy ezeknek a praktikus és innovatív gépeknek a kezelése. A targoncavezetők – és egyáltalán a raktározás és logisztika területén dolgozók – számára nagyon fontos vonás a térlátás és rendszerben gondolkodás képessége (gondoljunk csak a Sokoban elnevezésű játékra), a tanulóknak arról is számot kell adniuk, hogy rendelkeznek ezekkel az adottságokkal és nem restek fejleszteni azt. 

Hasonló cikkek

Gépkezelő kerestetik Szerencsére ma már jóval könnyebb gépkezelő jogosítványt szerezni, mint tíz évvel ezelőtt. Korábban ugyanis meg voltak határozva a kisgép, könnyű- és ...
A siker töretlen! A kulcs a gépkezelői jogosítvány... "A sofőröknek és a gépkezelőknek hozta a legnagyobb emelést az év." - Derül ki a Profession.hu 2018-as év munkaerő-piaci helyzetét elemző cikkéből. Ér...
Gyalogkíséretű targoncák A targoncáknak három csoportját különböztetjük meg, ezek a vezetőüléses targonca, a vezetőállásos targonca, valamint a gyalogkíséretű targonca. Mindhá...
Az emelőhátfal vizsgáról Az emelőhátfal vizsga mindössze egy napot vesz igénybe, feltéve, ha valaki rendelkezik már emelőgépkezelő OKJ-s szakképesítéssel, könnyűgépkezelő vagy...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!