Megannyi álhír és tévhit kering az interneten arról, hogy kinek szükséges taxis vállalkozói vizsgát letennie és kinek nem. Ideje tisztába tenni a dolgokat.

Kinek kell taxis vállalkozói vizsgát tennie?

A taxis vállalkozói vizsgával kapcsolatos rendelet 2015-ben lépett hatályba. Eszerint aki Magyarországon személygépkocsival díj ellenében végez közúti személyszállítást, és mindezt vállalkozásszerűen végzi, annak taxis vállalkozói vizsgát kell letennie a nemrég összevonásra került Személytaxis és személygépkocsis személyszállító vállalkozó tanfolyam elvégzése után. Ebbe általában két eset tartozik bele.

Taxis vállalkozói vizsga: minden taxisnak kötelező?

Taxis vállalkozói vizsga: minden taxisnak kötelező?

Az egyik az, amikor Ön egyéni vállalkozóként szeretne taxizni. Ekkor szükséges taxis vállalkozói vizsgát tennie.

Fontos megjegyezni, hogy a taxis vállalkozói vizsga ebben az esetben még nem jogosítja fel arra, hogy üzletszerűen személyszállítást végezzen!

Ha egyéni vállalkozóként szeretne taxizni, saját maga kívánja a gépkocsit vezetni, akkor taxis gépkocsivezetői tanfolyamra is el kell mennie. Utóbbira csak akkor nincsen szükség, amennyiben vezetni nem kíván a vállalkozásban, csak operatív, irányítói feladatokat akar ellátni.

A vállalkozó vizsgára való jelentkezésnek nincs feltétele.

A taxis vállalkozói vizsgáról részletesebben

A képzést tehát a törvények miatt nem lehet megkerülni, viszont ha már 2015. augusztusa előtt rendelkezett engedéllyel, akkor kaphat felmentést bizonyos tantárgyak alól.

Alapvetően a taxis vállalkozói vizsga egy négy napos, 36 órás kurzus. Öt tantárgyból kell tesztet vagy írásbeli vizsgát tennie. Ezek a következők:

  • vállalkozással kapcsolatos gazdasági, pénzügyi, adózási ismeretek (teszt)
  • általános vállalkozói ismeretek (teszt)
  • vállalkozással kapcsolatos munkaügyi ismeretek (teszt)
  • a személyszállítást érintő jogszabály ismeretek, a személyszállító szerződések szabályai (teszt)
  • Esettanulmány

Utóbbi kiváló lehetőség arra, hogy szakemberekkel értékeltethesse leendő vállalkozásának részleteit, modelljét, rentabilitását.

Némi könnyítés lehet sokaknak, hogy a taxis vállalkozói vizsgán szóbeli vizsgát nem kell tenni.

A határidő lejárt

Frissítés!!! Az új rendelet értelmében, a határidő kitolódott! Részletekért kattintson ide!

Taxis vállalkozói vizsgát a vonatkozó kormányrendelet szerint legkésőbb 2017. december 31-ig le kellett tennie mindenkinek, aki a fent említett feltételek mellett kíván dolgozni.

Amennyiben Ön is folytatni akarja vállalkozói tevékenységét,de még nem rendelkezik a megfelelő végzettséggel, jelentkezzen tanfolyamunkra, hiszen enélkül 2018. január 1-től nem dolgozhat tovább.

Iskolánk árgaranciát és igény esetén akár szállást is biztosítanak a taxis vállalkozói tanfolyam idejére. Számos panzióval és szálláshellyel állunk kapcsolatban, így a listaárnál olcsóbban tudunk szállást biztosítani Önnek.

Az árgarancia keretében pedig vállaljuk, hogy a képzést sehol máshol nem kapja meg olcsóbban. Ha mégis, akkor a legolcsóbb áron jelentkezhet a tanfolyamra, sőt, kap még ötezer forint kedvezményt is.

 

Hasonló cikkek

Vállalkozói tanfolyam Aki már valaha belevágott bármilyen vállalkozásba, az tudja, hogy egyáltalán nem fenékig tejfel. Vállalkozói tanfolyam elvégzése nélkül rengeteg nem v...
Miért jó szakma a taxis? A tömegközlekedés nehézségei A nagyvárosokban mindig is voltak nehézségek a személyszállítással, az optimális tömegmozgatás ritkán megvalósítható. Ne...
Vállalkozó leszek Egy vállalkozáshoz, történjen az céges vagy egyéni formában korra és nemre való tekintet nélkül van lehetőség, sőt, még iskolai végzettség sem kell ho...
Vállalkozói képzés Igazán sikeresek csak biztos tudás birtokában lehetünk, nincs ez másképpen akkor sem, ha saját, árufuvarozással foglalkozó vállalkozást szeretnénk ind...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!