Nem a legfrissebb, 2014-es adat, de még így is beszédes, miszerint két évvel ezelőtt 7987 tanuló tett sikeres vizsgát és szerezte meg építő- és anyagmozgató gépre az OKJ-s bizonyítványát. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ebben az évben ez volt a legnépszerűbb OKJ-s szakma. Ráadásul a második helyen végzett motorfűrész-kezelőket is több mint ezer fővel sikerült maga mögé utasítania. A népszerűség egyet jelent azzal, hogy nagy igény van építő és anyagmozgató gép-kezelőkre, ami nem csak akkor, de most is érvényes.

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok - Emelőgépkezelő tanfolyamok

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok – Emelőgépkezelő tanfolyamok

A jogszabály kimondja

Az ide vonatkozó jogszabályban van egy érdekes mondat, e szerint az építő- és anyagmozgató gép kezelő feladata az, hogy a „munkaterületen a szükséges helyváltoztatásokat végzi”. Kicsit körmönfont a megfogalmazás, de rögtön világossá válik, hogy miért is olyan sikeres ez a szakma: az építőipar minden területén, a közművesítéstől a hídépítésig és a logisztikában is a munka arról szól, hogy a dolgok helyet változtatnak, vagyis mozgatni és emelni kell. Ennél azonban azért többről van szó.

Amit tudni kell

Túl az alapvető feladatkörön, azaz az anyagmozgatáson, egy építő- és anyagmozgató gép kezelőnek számos feladata van, amit el kell látnia. Ezek közé tartozik a gépek üzembe helyezése, a gépbiztonság és üzembiztonság ellenőrzése, üzemeltetése, karbantartása. Nem utolsó sorban pedig a munkavédelmi és különleges munkabiztonsági előírások betartása. Jóllehet a karbantartási és biztonsági előírások betartása szinten minden szakma esetében felmerül, de itt különösen fontos, hiszen rendkívül veszélyes szakmáról beszélünk.

Biztonság mindenek felett

A „veszélyes üzem” kifejezés egy jogi fogalom. Aki veszélyes üzemet folytat, az azokért a bekövetkező eseményekért, károkért is felel, amit nem ő okozott.

Az építő- és anyagmozgató gép kezelőre bizony nagy felelősség hárul, hiszen miközben például rakományt emel és rögzít, az ő munkáján múlik, hogy a munkavégzés területén dolgozó, vagy tartózkodó többi ember biztonságban van-e, legalábbis általa. A tanfolyamon nem véletlen kerül nagy hangsúly ennek oktatására és bizony a vizsgára is alaposan fel kell készülni, ha ezt a szakmát szeretné valaki űzni a továbbiakban. Jelentkezzen tanfolyamainkra, ahol megtanulhatja a szakma összes fortélyát és a sikeres vizsga után Önnek is egy versenyképes papír lesz a kezében!

Hasonló cikkek

Mindenki elkezdheti: targoncás tanfolyam Vannak szakmák melyek leáldozóban vannak és olyanok is, melyek felemelkedőben. A targoncázás az informatika és a technológia fejlődésének dacára, egyr...
Gépkezelői vizsga több gépcsoportra A földmunkagép kezelőknek, ugyanúgy gépkezelői vizsgát kell tenniük, mint azoknak, akik emelőgépen dolgoznak. Persze előtte el kell végezni egy három ...
Targonca tanfolyam mindenkinek Előképzettség és érettségi nélkül is bárkiből lehet profi targoncás. Szemben sok más képzéssel, a targonca tanfolyamnak azaz egyik nagy előnye, hogy n...
Építő és anyagmozgató gép kezelője Bár az építőipar teljesítménye igen hullámzó, mégis egy olyan iparág, ami sokak számára vonzó, és folyamatosan szükség is van a jól képzett munkaerőre...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!