A targoncát kezelni veszélyes üzem

Aki iskolába jár és elméleti tanulmányok befejezéseképpen vesz részt vizsgán, méltán várhatja el, hogy az oktatók és vizsgabiztosok arra legyenek kíváncsiak, hogy mit tud. A veszélyes üzemet jelentő autóvezetés vagy targoncakezelés azonban más besorolás alá esik, hiszen ha ezek közben hibázik valaki, súlyos balesetet okozhat, amely kárt okozhat saját maga illetve mások testi épségében, vagy a tárolt és rakodott árucikkekben és anyagokban.

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok - Targoncavezető tanfolyam és vizsga

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok – Targoncavezető tanfolyam és vizsga

Természetes, hogy a vizsga során a szakmai mentorok a hiányosságokat, bizonytalanságokat és az esetleges figyelmetlenségeket figyelik árgus szemekkel, hiszen a lehetőségekhez mérten csak azokat a diákokat szeretnék átengedni, akiknek a “batyujában” a lehető legkevesebb ilyesmi van. Ennek megfelelően méltán számíthatunk arra, hogy a targoncás vizsgán becsapós feladatokat kapunk, olyanokat, amelyek azt követelik meg, hogy átlássunk egy helyzetet, felelősséggel és megfelelő koncentrációval döntsünk, és szakmai tudással valamint ügyességgel felvértezve hajtsuk végre a feladatokat.

Milyen buktatók lehetnek a targoncás vizsgán?

Biztosan számíthatunk olyan feladatokra, amelyek a biztonságtechnikai tudásanyagunkat célozzák meg. A rakomány egyenletes elhelyezése a szállító jármű rakfelületén, megfelelő rögzítése, a súlyhatárok betartása, illetve a gép megfelelő terhelése, a rakományegységek lehelyezése a tároló-területre, polcra jelentheti ezen feladatok sarkalatos pontjait. A különféle rakományok jellegzetességeinek, le- és felrakási sebességének ismerete és alkalmazása, a kiegészítő rögzítő eszközök által kifejtett terhelés figyelembevétel, szintén ilyen biztonságtechnikai területre vonatkozó feladat lehet.

A teher elhelyezése a targoncavillán már a gép stabilitásának témakörébe tartozik. A súlyhoz viszonyított emelőmagasság, a teher kiegyensúlyozása szintén arra szolgál, hogy az eszköz megbillenéséből származó balesetek elkerülhetőek legyenek.

A targoncával közlekedni kell a raktáron belül (teherrel vagy teher nélkül egyaránt). Ennek fejben történő megtervezése – a mozgást korlátozó tereptárgyak és közlekedőfolyosók ismeretében nagyon fontos előzetes feladat, amelynek révén elkerülhető a beszorulás, felakadás, illetve a hosszú pályán történő tolatás nehézkes tortúrája.

Szerezze meg a szükséges képesítést iskolánkban, jelentkezzen még ma tanfolyamainkra! OKJ-s Targoncavezető tanfolyamaink végén, sikeres vizsga esetén a vizsgázó államilag elismert OKJ bizonyítványt és NKH által kiállított gépkezelő jogosítványt !

Hasonló cikkek

Gépkezelői vizsga több gépcsoportra A földmunkagép kezelőknek, ugyanúgy gépkezelői vizsgát kell tenniük, mint azoknak, akik emelőgépen dolgoznak. Persze előtte el kell végezni egy három ...
Nehéznek tűnik, de könnyű Aki Könnyű- és Nehézgépkezelő tanfolyamra szeretne jelentkezni, és mondjuk régóta fontolgatja magában a dolgot, de nem nézett utána ténylegesen a lehe...
Külföldön is sláger-állás a targoncavezetői Világszerte nagyon jó visszhangja van a magyar munkaerőnek, – kevés kivételtől eltekintve – mindenhol örömmel alkalmazzák a hazánkból kivándorló munka...
OKJ Targoncavezető tanfolyam – Ki állíthat k... A targoncavezetői szakma vonzereje Napjainkban a kereskedelem át-meg átszövi nem csak a kontinenseket, hanem az egész bolygót. A termékek előállítása...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!