GKI kártyával minden közúti fuvarozásban részt vevő személynek rendelkeznie kell a szabályok szerint. De mégis mire való ez a kártya és mi változott a kötelezővé tételével? Mik a jellemző GKI vizsga árak?

Magas a GKI vizsga ára?

Autóbuszosoknak 2013 szeptemberétől, árufuvarozóknak 2014 szeptemberétől kötelező a GKI kártya. Az igazolvány nélkül vezető sofőrök egy ellenőrzés során súlyos büntetésbe sodorhatják magukat. Ennek mértéke százötvenezer forint, ami több, mint a GKI vizsga ára.

A GKI vizsga ára

A GKI vizsga ára

A Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány 2008 (autóbuszosoknál) illetve 2009 (árufuvarozóknál) szeptemberétől kezdte el felváltani a nemzetközi vagy belföldi szolgáltatói igazolványt. Azért csak kezdte el, mert az említett két dátum között a meglévő 5 évig érvényes szolgáltatói igazolványok továbbra is érvényesek maradtak. 2013/2014-ig csupán az igazolvány lejárta utáni megújítókat, illetve csak a friss igazolvány-szerzőket küldték el GKI vizsgára. A GKI igazolványt is öt éves időintervallumonként kell megújítani továbbképzéseken való részvétellel.

Kinek kell GKI vizsgát tennie?

Az igazolvány meglétére tehát ma már mindenki kötelezve van, aki 3.500 kilogramm össztömeget meghaladó gépjárművel közúti árufuvarozásban és/vagy össztömeg határ nélkül autóbuszos személyszállításban akar részt venni. Fontos, hogy ezen össztömeg alatt semmilyen esetben sincs szükség arra, hogy kifizessük a tehergépkocsis GKI vizsga árát, viszont a határérték fölött is akad néhány – ritka – kivétel.

Kivételek a GKI vizsga alól:

  • 40 km/h sebességet meghaladni nem tudó jármű
  • honvédelem, polgári védelem, közszolgálati járművek (például tűzoltóság, katasztrófavédelem)
  • használaton kívüli, felújítás alatt álló, javításra váró, még használatba nem került járművek
  • mentésre használt járművek
  • oktatás során használt járművek
  • árufuvarozási feladatokra nem használt, személyes célra használt (gyakran veterán) járművek 7,5 tonna össztömeg alatt.

Mennyi időbe telik letenni a GKI vizsgát?

A tanfolyam összesen 30 órás, amelyet hétfőtől-csütörtökig tartanak. A továbbképzés egy nappal kevesebb ideig tart. A vizsgázónak az órák elvégzése után az elsajátított tantárgyakból írásbeli, az alaptanfolyamot (tehergépkocsivezetői vagy autóbuszvezetői) végzőknek ezen felül szóbeli, gyakorlati vezetés és írásbeli esettanulmány megírásával kell számot adnia tudásáról. A tantárgyak alól egyik gépjárműkategória esetén sem kérhető felmentés.

Mik a feltételei annak, hogy GKI igazolványt szerezzünk

Az igazolvány megszerzésének feltételei, hogy az Európai Gazdasági Térségbe tartozó ország állampolgárai legyünk vagy az EGT-be tartozó országban jogosultak vagyunk munkát vállalni, vagy Magyarország állampolgárai vagyunk. Természetesen ezen felül szükséges a megfelelő gépjárműkategóriá(k)-ra megszerzett jogosítvány is, hogy jelentkezhessünk a tanfolyamokra és vizsgákra.

A GKI vizsga ára

A GKI vizsga tehát sok esetben kötelező, és – ahogy az írás elején is jeleztük – nem éri meg arra játszani, hogy majd úgyis megússzuk a bírságot, hiszen annak mértéke szinte egy GKI vizsga ára. Ez a számok terén a tehergépkocsivezetők és az autóbuszvezetők esetén is 128 ezer forint. Ez az alapképzés ára, a továbbképzések ára nagyjából az alapképzés fele, 60.000 Ft. A Transzport Studium ráadásul ezekre a képzésekre is, mint az összes többire is árgaranciát vállal, így biztosak lehetünk abban, hogy az országban a legolcsóbb GKI vizsga árakkal találkozunk.

 

Hasonló cikkek

GKI és a PÁV Mi is az a PÁV? A PÁV, azaz Pályaalkalmassági Vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a jelentkező pszichológiailag alkalmas-e az általa kiválaszto...
Ki alkalmas a taxis vállalkozói munkára? Nem elég, ha van jogosítványa, és szeret vezetni; ahhoz, hogy taxis vállalkozóként dolgozhasson, további feltételeknek is teljesülniük kell. Taxi gép...
100%-ig balesetmentesek lesznek a Volvo kamionok Kamiont vezetni veszélyes üzem Sajnos kamionokkal számos baleset történik, ami nem csak emberi tragédiákat, hanem jelentős anyagi kárt is okozhat. A ...
A digitális tachográf kezelésére felkészítő tanfol... A digitális tachográf alkalmazása 2006 óta kötelező (az 1985. december 20-i 3821/85/EGK Tanácsi Rendelet és az azt módosító 1998. szeptember 24-i 2135...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Google+-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!