“A sofőröknek és a gépkezelőknek hozta a legnagyobb emelést az év.” – Derül ki a Profession.hu 2018-as év munkaerő-piaci helyzetét elemző cikkéből. Érdemes hát benevezni egy gépkezelői jogosítványba, mert munkát találni most nem lesz nehéz, a bérezés pedig évről-évre emelkedik hazánkban is.

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok - Targoncavezető tanfolyam és vizsga

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok – Targoncavezető tanfolyam és vizsga

A szak- és fizikai munkások napról-napra több lehetőség közül választhatnak, de jelenleg a gépkezelők vannak a legszerencsésebb helyzetben, vagyis azok, akik rendelkeznek gépkezelői jogosítvánnyal. Érdekesség, hogy amíg 2017-ben még a fizetés megadása nélkül hirdettek állást a gépkezelői jogosítvánnyal rendelkezők számára, addig tavaly már egyre több hirdetés mellett szerepelt a konkrét havi bér megnevezése. A cégek ezzel is vonzóbbá akarták magukat tenni az állást keresők számára. A dolog egyébként működött, mert a fix kereseti lehetőséget megadó hirdetéseket a statisztika szerint 72 százalékkal többen nyitották meg. A sofőrök és a gépkezelői jogosítvánnyal rendelkező munkavállalók jól jártak a tavalyi évben, átlagosan 15 százalékkal kaptak magasabb fizetési ajánlatokat, mint egy évvel korábban. Azok, akiknek volt gépkezelői jogosítványa ráadásul az elhelyezkedés tekintetében is nagyon szerencsés helyzetben voltak, ugyanis 2018-ban ez volt a nyolcadik leggyakrabban meghirdetett munkakör országos szinten.

Sokan akartak gépkezelői jogosítványt

Nem csak az elhelyezkedés, de a képzések is sikeresek voltak a tavalyi évben. A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adatai szerint legalábbis a gépkezelői jogosítvány megszerzésére irányuló és a gépész ipari tanfolyamok voltak a legkelendőbbek. Tavaly a targoncavezető és emelőgépkezelő mellé az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő képzés is felkerült a dobogóra, mint a harmadik legsikeresebb szakma. Érdekesség, hogy 2017-ben is a targoncavezető és emelőgépkezelő volt az első és második helyezett, akkor azonban harmadikként a gázcseretelep-kezelő képzés tudott becsatlakozni hozzájuk. A negyedik és az ötödik helyre új képzések kerültek az országos statisztika szerint, mégpedig a gát- és csatornaőr valamint a külszíni bányász. Utóbbira kétszer többen jelentkeztek 2018-ban, mint az azt megelőző évben. Persze még ez a megugró érdeklődés sem tudta letaszítani a trónról a gépkezelői jogosítvány iránti lankadatlan lelkesedést.

Összetétel

A gépkezelői jogosítvány megszerzése továbbra is mindenekelőtt a férfiakat vonzza, holott a nők számára is nyitottak a tanfolyamok. Korosztály szerint 25-34 és a 35-44 év között jelentkeznek a leggyakrabban a képzésekre. A hölgyek számára a tisztítás-technológiai szakmunkás, a munkavédelmi technikus és a gázcseretelep-kezelő tanfolyamok voltak a legnépszerűbbek az ipari képzések közül. A jövőben könnyen lehet, hogy ez is változhat és a gyengébbik nem közül is többeknek lesz izgalmas a gépkezelői jogosítvány megszerzése. Az északi országokban, mint például Dánia vagy Norvégia, más a helyzet, ott sokkal több nőnek van gépkezelői jogosítványa, mint nálunk, jóllehet ott a nők és a női munka is más megítélés alá kerül, mint Magyarországon.

Mi mindig örülünk, amikor nő jelentkezik a képzésre, mert a sokéves tapasztalatunk alapján elmondható, hogy sokszor alaposabbak, gondosabbak, mint férfi társaik és szorgalmas, példamutató tanulásukkal jótékony hatást fejtenek ki a férfi hallgatókra.

Hasonló cikkek

Elveszett Gépkezelői igazolvány pótlása Azok a gépkezelők, akik a megfelelő OKJ-s tanfolyamon az emelőgépek, földmunkagépek vagy targoncák kezelését sajátították el, a végén gépkezelői jogos...
A gépkezelői jogosítványról A korábbi könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő bizonyítványok ugyan még ma is érvényben vannak, de a gépkezelői képzés rendszere átalakult. Sokak örömére...
OKJ-s Targoncavezető tanfolyam Ha megnézünk különféle összeállításokat a hiány- és slágerszakmákról, újra azzal fogunk szembesülni, hogy a targoncavezetői szakma nagyon keresett vil...
Építő és anyagmozgató gép kezelője Bár az építőipar teljesítménye igen hullámzó, mégis egy olyan iparág, ami sokak számára vonzó, és folyamatosan szükség is van a jól képzett munkaerőre...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!