“A sofőröknek és a gépkezelőknek hozta a legnagyobb emelést az év.” – Derül ki a Profession.hu 2018-as év munkaerő-piaci helyzetét elemző cikkéből. Érdemes hát benevezni egy gépkezelői jogosítványba, mert munkát találni most nem lesz nehéz, a bérezés pedig évről-évre emelkedik hazánkban is.

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok - Targoncavezető tanfolyam és vizsga

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok – Targoncavezető tanfolyam és vizsga

A szak- és fizikai munkások napról-napra több lehetőség közül választhatnak, de jelenleg a gépkezelők vannak a legszerencsésebb helyzetben, vagyis azok, akik rendelkeznek gépkezelői jogosítvánnyal. Érdekesség, hogy amíg 2017-ben még a fizetés megadása nélkül hirdettek állást a gépkezelői jogosítvánnyal rendelkezők számára, addig tavaly már egyre több hirdetés mellett szerepelt a konkrét havi bér megnevezése. A cégek ezzel is vonzóbbá akarták magukat tenni az állást keresők számára. A dolog egyébként működött, mert a fix kereseti lehetőséget megadó hirdetéseket a statisztika szerint 72 százalékkal többen nyitották meg. A sofőrök és a gépkezelői jogosítvánnyal rendelkező munkavállalók jól jártak a tavalyi évben, átlagosan 15 százalékkal kaptak magasabb fizetési ajánlatokat, mint egy évvel korábban. Azok, akiknek volt gépkezelői jogosítványa ráadásul az elhelyezkedés tekintetében is nagyon szerencsés helyzetben voltak, ugyanis 2018-ban ez volt a nyolcadik leggyakrabban meghirdetett munkakör országos szinten.

Sokan akartak gépkezelői jogosítványt

Nem csak az elhelyezkedés, de a képzések is sikeresek voltak a tavalyi évben. A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adatai szerint legalábbis a gépkezelői jogosítvány megszerzésére irányuló és a gépész ipari tanfolyamok voltak a legkelendőbbek. Tavaly a targoncavezető és emelőgépkezelő mellé az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő képzés is felkerült a dobogóra, mint a harmadik legsikeresebb szakma. Érdekesség, hogy 2017-ben is a targoncavezető és emelőgépkezelő volt az első és második helyezett, akkor azonban harmadikként a gázcseretelep-kezelő képzés tudott becsatlakozni hozzájuk. A negyedik és az ötödik helyre új képzések kerültek az országos statisztika szerint, mégpedig a gát- és csatornaőr valamint a külszíni bányász. Utóbbira kétszer többen jelentkeztek 2018-ban, mint az azt megelőző évben. Persze még ez a megugró érdeklődés sem tudta letaszítani a trónról a gépkezelői jogosítvány iránti lankadatlan lelkesedést.

Összetétel

A gépkezelői jogosítvány megszerzése továbbra is mindenekelőtt a férfiakat vonzza, holott a nők számára is nyitottak a tanfolyamok. Korosztály szerint 25-34 és a 35-44 év között jelentkeznek a leggyakrabban a képzésekre. A hölgyek számára a tisztítás-technológiai szakmunkás, a munkavédelmi technikus és a gázcseretelep-kezelő tanfolyamok voltak a legnépszerűbbek az ipari képzések közül. A jövőben könnyen lehet, hogy ez is változhat és a gyengébbik nem közül is többeknek lesz izgalmas a gépkezelői jogosítvány megszerzése. Az északi országokban, mint például Dánia vagy Norvégia, más a helyzet, ott sokkal több nőnek van gépkezelői jogosítványa, mint nálunk, jóllehet ott a nők és a női munka is más megítélés alá kerül, mint Magyarországon.

Mi mindig örülünk, amikor nő jelentkezik a képzésre, mert a sokéves tapasztalatunk alapján elmondható, hogy sokszor alaposabbak, gondosabbak, mint férfi társaik és szorgalmas, példamutató tanulásukkal jótékony hatást fejtenek ki a férfi hallgatókra.

Hasonló cikkek

Szakember kerestetik Egy targoncavezetői tanfolyam elvégzése új szakmát jelent, adott esetben pedig nem egyet, hanem azonnal hármat is, mivel lehetőség van rögtön plusz ké...
Több NKH vizsga, nagyobb esély A gépkezelői szakma mindig keresett volt, a targoncavezető pedig egyenesen sláger szakmának mondható, abban a tekintetben, hogy év az évre a legkerese...
Hogyan zajlik egy OKJ-s targoncavezetői tanfolyam ... Az OKJ, azaz az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza a Magyarországon megszerezhető szakmák felsorolását, illetve a megszerzésükhöz szükséges képzések...
Egy keresett szakma Az építő és anyagmozgató gép kezelője számos munkakört láthat el, gépcsoporttól függően. Egy ilyen képesítéssel el lehet helyezkedni az építőiparban, ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!