Sokak visszasírják azokat a régi szép időket, amikor még bárki felpattanhatott egy targoncára. Szabályozások és ellenőrzések híján, tulajdonképpen bárki vezethetett jogosítvány nélkül is targoncát, amennyiben el tudta végezni a feladatát. Főleg a „régi motorosok” vannak ezzel így, mert hiába a gyakran több évtizedes tapasztalat, bizony meg kell szerezni azt az OKJ-s papírt, ha valaki dolgozni akar.

Növekvő követelmények

Ha ez még nem lenne elég – persze senkit nem akarunk ijesztgetni – a targonca hatósági vizsgán a vizsgakövetelmények növekedtek, az elvégzendő feladatok pedig sok esetben, így a targoncavezetők esetében is nehezebbé váltak, vagyis nem lehet félvállról venni a dolgot. Lehet ezen bánkódni, csak nem érdemes, a szigorítások nem véletlenül történtek, ahogy a sok baleset sem, amire végül felelet volt az OKJ-s papír kötelező megszerzése.

OKJ-s targoncavezetői tanfolyam

OKJ-s targoncavezetői tanfolyam

Ahhoz tehát, hogy valaki targonca hatósági vizsgát tegyen és így targoncavezetőként dolgozzon el kell végeznie egy tanfolyamot. Budapesten és vidéken is számos iskola indítja a képzéseit, érdemes olyat választani, ahol sok a gyakorlati órák száma és már a munkába állás előtt némi rutint szerezhet az ifjú targoncavezető. Persze a szakma fortélyait majd csak a valós munkahelyen lehet elsajátítani, de fontos, hogy az iskola, a lehető legtöbb szituációra felkészítse a hallgatót.

Gyakorlat teszi a…

Ahány raktár, annyi targoncás. Akár ezt is mondhatnánk, mert a logisztikában és a raktározásban hatalmas eltérések lehetnek, gondolunk itt például a polckialakításokra, melyekhez aztán a targoncavezetőnek kell maximálisan alkalmazkodnia. Ha például nem tanulunk meg szűk folyosókon is magabiztosan közlekedni és dolgozni, akkor az nem biztos, hogy szerencsés lesz a későbbiekben, még akkor sem, ha zsebünkben a targonca hatósági vizsga sikeres teljesítésért megkapott papír.

Ezzel csak azt akarjuk mondani, hogy nincs mese, tanulni kell, mind az elméletet, mind a gyakorlatot. Szerencsére annak, hogy valaki beiratkozzon egy tanfolyamra és targonca hatósági vizsgát tegyen sok előfeltétele nincs. Mindössze két papír kell hozzá, az alapfokú iskolai végzettséget igazoló és az egészségügyi alkalmassági.

Hasonló cikkek

Gépkezelők a logisztikában A gépkezelő jogosítvány megszerzése napjainkban egyre népszerűbb fiatalok és idősebbek körében is. Valószínűleg ennek azaz oka, hogy érdemes átváltani...
Három az egyben Amióta gépesített az anyagmozgatás folyamatosan munkaerőt kíván, a munkavégzés jelentős része targoncákkal történik, a targoncavezetés előfeltétele pe...
Milyen feladatokból tevődik össze az OKJ targonca ... Hogyan tehetünk le targonca vizsgát? Az Építő- és anyagmozgató gép kezelője szakmacsoporton belül a targonca szakmairányra vonatkozó képzettséget kül...
OKJ felnőttoktatás Ma, amikor a világ folyamatosan változik, senkinek nem elég már egyetlen szakképesítés – előfordulhat, hogy az addig biztosnak gondolt munkahely egyik...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!