Miért fontos a rakomány tökéletes rögzítése?

A rakomány rögzítése rendkívül fontos a szállítmányozás során, mert ha bármilyen okból megmozdul a platón felhalmozott áru, az befolyásolja a jármű menetlendületét, és nem csak az szállítmányban eshet kár, hanem balesetet és személyi sérülést is okozhat.

Jogszabály írja elő, hogy a fuvarozás során úgy kell rögzíteni az árucikkeket, hogy azok ne tudjanak a szállítóeszközön belül elmozdulni, arról leesni, kiborulni, kifolyni. A felpakolásnál figyelni kell arra is, hogy pl. a platón elhelyezett dolog ne rontsa a kamion stabilitását. Hiszen ha nagyon eltolódik az egyensúly, akkor nem is kell elmozdulni a rakománynak ahhoz, hogy a jármű mozgását számottevően befolyásolja, kiszámíthatatlanná tegye és ezzel idézzen elő balesetveszélyes helyzeteket.

Rakományrögzítés tanfolyam

Rakományrögzítés tanfolyam

A rakomány felpakolása, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően, az áru küldőjének feladata, a  lepakolás pedig a címzett felelőssége. A berakodás befejezése után azonban a gépkocsivezetőnek – aki a fuvarozó cég képviselője – ellenőriznie kell az áru rögzítését, hiszen az, ami út közben történik a kamionnal és az áruval, az ő felelőssége (erkölcsi és anyagi szempontból is).

Sajnos a szakmai képzés elhanyagolja a rögzítéssel kapcsolatos tapasztalatok és trükkök átadását az ifjabb gépjárművezető-generációnak. Egyre inkább a biztosítókra bízzák a felelősségvállalást a rakomány helytelen rögzítéséből adódó károk és balesetek következményiért.

Ezért döntöttünk úgy, hogy megszervezzük ezt az egynapos oktatást, amely minden, a fuvarozásban dolgozó munkatárs számára hasznos, és az elvégzésének semmilyen feltétele nincs.

A tanfolyam

A rakományrögzítés tanfolyam egy napos időtartamban kerül megszervezésre. A tanfolyam elméleti képzést (4 óra) és gyakorlati részt (2 óra) is tartalmaz. Az elméleti órákon az oktatást ábrák és animációk segítik. A gyakorlati órákon „élőben” is megmutatjuk a rögzítőeszközök használatát, a különféle fajtájú, formájú és viselkedésű árucikkek esetében.

Az oktatás MSz-EN 12195-1 magyar és európai szabvány alapján történik.

A Rakományrögzítés tanfolyam nem hatósági vizsgaköteles képzés, az elvégzéséről az oktatási intézmény állít ki tanúsítványt.

Hasonló cikkek

GKI vizsga ára Azzal már szinte mindenki tisztában van, aki ezen a területen dolgozik, hogy GKI vizsga nélkül semmilyen 3,5 tonnánál nehezebb jármű nem vezethető. A ...
A pihenés fontosságáról Az Európai Unió pontosan megállapítja a vezetési és pihenőidő szabályait. Nem véletlenül azok a számok szerepelnek a meghatározásban, amelyek, így érd...
Kamionosnak feltétlen kell GKI árufuvarozói engedé... A GKI azaz a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány mibenlétéről korábban már többször írtunk. Sokszor részleteztük azt is, hogy milyen tanfolyamokon, ...
Büntetik, ha nincs GKI Lassan nyolc éve lesz, hogy kötelezővé tették a GKI kártyát, no persze azoknak, akik hivatásos sofőrként teherautót kívánnak vezetni. A GKI, ha esetle...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!