A közúti szállítással foglalkozók rengeteget utaznak, nem csoda, hogy elő-előfordul, hogy elveszítik – vagy még rosszabb esetben ellopják tőlük –  a GKI igazolványukat. A pótlásra természetesen van lehetőség, a kibocsájtó NKH KGH (azaz a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala) az illetékes ezekben az esetekben.

Előállhat olyan helyzet is, amikor hibás adatok szerepeltetése, illetve személyes adataink megváltozása miatt le kell cserélni a GKI kártyát. Ha megrongálódik a kártya, és nem megfelelően olvashatóak rajta az adatok, szintén újat kell csináltatnunk.

Korábban, ha a vezetői engedély lejárt vagy más okból cserélni kellett, akkor is cserélni kellett a kártyát (hiszen a vezetői engedély száma szerepel a GKI kártyán), ma már ez nem szükséges. Akkor sem kell GKI kártyát cserélni, ha a lakcímkártyán módosítások történtek.

GKI kártya

GKI igazolvány

A cseréhez szükséges dokumentumok

A cseréhez, illetve pótláshoz először egy adatlapot kell kitölteni, amelyet online is le lehet tölteni a Nemzeti Közlekedési Hatóság weboldaláról, a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Szaktanfolyami igazolványok cseréje, pótlása menüpont alól.

A kártya cseréjének feltétele 9.900 forint eljárási díj (igazolvány kiállítási díj) befizetése a NKH részére, amelyet a Hatóság pénztárába kell befizetni.

A kinyomtatott, kitöltött és aláírt adatlapot, egy darab normál igazolványképet, a vezetői engedély fénymásolatát, valamint a befizetésről szóló igazolást kell magunkkal vinnünk a személyes ügyintézésre. Valamilyen, személyazonosításra alkalmas igazolvány és lakcímkártya bemutatása is szükséges.

Csere/pótlás kérelmezése

Személyesen két lehetőség van a csere/pótlás intézésére:

  1. NKH Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Képzési és Vizsgáztatási Főosztály Szaktanfolyami Osztály, 1082 Budapest, Vajdahunyad u. 45., ügyfélfogadás: hétfő 12-15h, szerda 9-15h, péntek 9-11.
  2. bármely Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének Ügyfélszolgálatán.

Akár e-mailben (gki@nkh.gov.hu) is kezdeményezhetjük az ügyintézést (az összes dokumentum digitális változatának/fényképének beküldésével), de ez után postán (NKH Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Képzési és Vizsgáztatási Főosztály Szaktanfolyami Osztály, 1082 Budapest, Vajdahunyad u. 45.) is fel kell adni a dokumentumokat, illetve az okmányaink fénymásolatát.

Az igazolvány kb. két hét elteltével postai úton fog megérkezni a kérelemben megadott címre. Jelentkezzen GKI tanfolyamainkra és tegyen sikeres vizsgát iskolánkban!

Hasonló cikkek

Hogyan tesz magabiztosabb vezetővé a szimulátoros ... A GKI képzés egyedülálló és hasznos része a szimulátoros oktatás, melynek köszönhetően a járművezető biztonságos körülmények között sajátíthatja el a ...
A rögzítési módok fajtái A közúti szállításban a rakomány rögzítése többféle módon is történhet – ezek közül érdemes mindig a legcélszerűbbet kiválasztani a balesetek megelőzé...
GKI tanfolyam bárhol Egyszerűen és rugalmasan is elvégezhetőek a továbbképzések. A tehergépkocsi vezetőknek és az autóbuszvezetőknek is öt évente továbbképzésen, egy ismer...
A gépkocsivezető magatartásának következményei a c... Már az első találkozás alkalmával, akaratlanul is kialakítunk egy képet magunkban azon személyekről, termékekről, szolgáltatásokról, cégekről, amelyek...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!