A közösségi alapon szerveződő, személyszállítási tevékenységet végző Uber 2014 óta már Magyarországon is elérhető. Mivel sem saját járműflottája, sem pedig diszpécserszolgálata nincs – egy telefonos applikációra van csupán szükség, ha igénybe akarjuk venni –, sokkal alacsonyabb tarifákat kínál, mint a hagyományos taxik, éppen ebben rejlik a vonzereje is.

GKI tanfolyam - Uber tanfolyam és vizsga

GKI tanfolyam – Uber tanfolyam és vizsga

Vonzó az Uber a sofőrök számára

A másik vonzerő pedig a sofőröket érinti, ugyanis ők úgy gondolják, hogy nekik nincs szükségük külön tanfolyam elvégzésére, ha Uber-sofőrök szeretnének lenni. Márpedig ez tévedés! A 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerint a személyszállító szolgáltatás személygépkocsival, ellenérték –fejében végzett tevékenység, ezt csak hatósági engedély birtokában lehet végezni, a feltételek teljesülése esetén. A feltételek vonatkoznak a megfelelő járműre és a megfelelő gépkocsivezetőre. A személyi feltételek sorában ott szerepel a képzettség, amit sikeres vizsgával lehet igazolni.

Ha valakit az előre lefektetett kritériumok alapján alkalmasnak találnak a feladatra, akkor máris autóba pattanhat, és végezheti is a személyszállítói tevékenységet. A folyamat azonban csak látszólag ilyen egyszerű, mert egy Uber-sofőr is számos buktatóval találkozhat a fentieken túl is, ha nem ismeri a rá vonatkozó szabályokat.

Mikor büntethető az Uber-sofőr?

Azt minden Uber-sofőrnek tudnia kell, hogy az általa végzett tevékenységből befolyt jövedelme után adóznia kell. Amennyiben ezt elmulasztja, bírságra számíthat, de nem ez az egyetlen eset, amikor büntethető a sofőr.

Az alábbi szabálytalanságokat sem nézi jól szemmel a NAV: ha az Uber-sofőr nem rendelkezik adószámmal, vagy ha nem ad a fuvar végén számlát. Akkor is várható büntetés, ha nincs a sofőrnél sem számla-, sem nyugtatömb, méghozzá nem is kevés – akár 200.000 forintos mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság.

Ezeket a szabálytalanságokat sokszor nem is szándékosan követik el a sofőrök, egyszerűen abból fakadnak, hogy nem ismerik a rájuk vonatkozó előírásokat. Ha viszont elvégeznék az ide vonatkozó szakirányú tanfolyamokat (gépkocsivezető, vállalkozó), akkor tisztában lennének a személyszállítói szolgáltató tevékenységre vonatkozó minden hatósági előírással. Ha nincs tisztában a feltételekkel, olvassa el vonatkozó cikkünket a témában, hogy hogyan lehet Uber-sofőr legálisan!

Hasonló cikkek

GKI vizsga ára Azzal már szinte mindenki tisztában van, aki ezen a területen dolgozik, hogy GKI vizsga nélkül semmilyen 3,5 tonnánál nehezebb jármű nem vezethető. A ...
100%-ig balesetmentesek lesznek a Volvo kamionok Kamiont vezetni veszélyes üzem Sajnos kamionokkal számos baleset történik, ami nem csak emberi tragédiákat, hanem jelentős anyagi kárt is okozhat. A ...
Taxizzon most Mindössze egy három napos képzésen kell részt vennie annak aki taxis vizsgát szeretne tenni és a továbbiakban személyszállítás ezen formájával szeretn...
Hogyan szabályozza az Unió a gépkocsivezetők más e... A gépkocsivezetők munkája során vannak olyan helyzetek, amikor a sofőr az általa kísért gépkocsival együtt más közlekedési eszközön utazik. Alapvetően...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!