A veszélyes anyagok közúti szállítására külön előírások vonatkoznak, hiszen ezen anyagok igen károsak, ezért különösen fontos, hogy a fuvarozásuk a legnagyobb körültekintéssel történjen, valamint, hogy egy baleset során a kiszabaduló anyag kezelése, és a kármentesítés is szakszerűen történjen.

ADR - Tartányos veszélyes áru szállítás

ADR – Tartányos veszélyes áru szállítás

Az ADR jogszabály tartalma

Az Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) pontokba szedve tartalmazza, hogy milyen szabályokat kell betartani a veszélyes áruk szállítása során.

Az ADR jogszabály belföldi alkalmazásához további kiegészítések is tartoznak, amik magukban foglalják például a szállítást végző jármű paramétereit – a tartozékoktól egészen a műszaki állapotig –, valamint a fuvarozáshoz szükséges okmányokat, és a járművezető képzésére vonatkozó előírásokat is.

Az ADR jogszabály hatálya alá tartozó anyagok

A megállapodás alapján az ADR jogszabály hatálya alá tartozó anyagokat kilenc osztályba soroljuk. Mivel ezek egymástól mind halmazállapotukban – a mérgező gázoktól egészen a radioaktív anyagokig –, mind pedig veszélyességükben nagyon különböznek egymástól, ezért más-más előírások vonatkoznak rájuk, vagyis a szállításuk is eltérő módon történik.

Az ADR jogszabály be nem tartása

Természetesen az ADR jogszabály megsértése – hasonlóan a többi előíráshoz – büntetést von maga után. Ez érthető is, hiszen ezek az anyagok sokkal több kárt okozhatnak, ha nem megfelelően szállítják őket, vagy ha egy baleset következtében kijutnak a környezetbe, mint egy átlagos anyag, így természetesen a kiszabható bírságok is jóval magasabbak – akár a több százezres nagyságrendet is elérhetik.

Szerezze meg a tudást

Jelentkezzen még ma ADR tanfolyamainkra és szerezze meg a naprakész, friss és versenyképes tudását!

Hasonló cikkek

Az ADR tanácsadó szerepe a vállalat életében Korábbi cikkünkben azt fejtegettük, hogy az ADR tanácsadó alkalmazása törvényileg kötelező az ADR hatálya alá tartozó árukkal dolgozó vállalkozások sz...
Az ADR vizsga nem játék Aki veszélyes áru szállítással foglalkozik, annak ADR tanfolyamon kell részt vennie, majd ezt követően ADR vizsgát kell tennie. A követelmények és az ...
Gázok és gyúlékony folyadékok szállítása Magyarország 1979-ben csatlakozott a nemzetközi ADR megállapodáshoz. Ennek megfelelően a veszélyes áruk közúti szállítására előírt és betartandó nemze...
A tartányos szállítással fuvarozott árukra vonatko... A veszélyes áruk az ADR-előírások szerint az ömlesztett és a küldeménydarabos módszer mellett tartányos formában szállíthatók. Tartányos szállításkor ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!