Magyarország 1979-ben csatlakozott a nemzetközi ADR megállapodáshoz. Ennek megfelelően a veszélyes áruk közúti szállítására előírt és betartandó nemzetközi szabályok ránk is érvényesek. A szabályozás 9 fő ADR osztályba és további alosztályokba sorolja a veszélyes árukat. Ezek mindegyikének megvan a maga kötelező szállítási módja illetőleg feltétele, melyeket ADR tanfolyamainkon Ön is megtanulhat, természetesen az alábbiaknál sokkal részletesebben.

ADR tanfolyam és vizsga

ADR tanfolyam és vizsga

Az ADR osztályoknak és a szállításukra vonatkozó szabályoknak egyetlen célja van, mégpedig a biztonság. Ez érvényes mind a sofőr, mind a forgalomban részt vevők, mind a lakosság és a környezet valamint magának az árunak a biztonságára is. Nézzük most az ADR osztályok közül a 2-t és 3-t , vagyis a gázokat és a gyúlékony folyadékokat.

2 osztály: Gázok

Az ADR osztályozás szerint azon gázok minősülnek veszélyesnek, melyek oxigén leadásával tüzet okozhatnak, vagy más anyagok égését a levegőnél nagyobb mértékben elősegíthetik. Ezen kívül ide tartoznak még a maró, a fojtó és a mérgező gázok is. A fentieknek számos alcsoportja van a viselkedésüket illetően. Ami fontos, hogy az ADR osztályozás alapján csak oldószerben, például vízben vagy acetonban szállíthatók. Csomagolásukat tekintve lehetnek aeroszolos vagy patronos megoldások.

A 3 osztály: Gyúlékony folyadékok

Az minősül gyúlékony folyadéknak az ADR osztályozás szerint, melynek lobbanáspontja legfeljebb 61 °C. Illetőleg – és itt bonyolódik a dolog – az ADR szerint azon 61 °C feletti lobbanáspontú folyékony anyagok is, amelyeket lobbanáspontjukkal megegyező vagy annál magasabb hőmérsékletre melegítve szállítanak vagy adnak fel szállításra.

A szállításuk tekintetében szintén bonyolultabb az ADR szabályozás, mint a gázoknál. Három csomagolási csoportot is megkülönböztetünk, aminek rengeteg alosztálya van, kezdve gyúlékonyságtól a terjedés gyorsaságán át az égés minőségéig. Leegyszerűsítve az I. csomagolási csoportba a nagyon veszélyes anyagok, a II. csomagolási csoportba a közepesen veszélyes anyagok, a III. csomagolási csoportba pedig értelemszerűen a kevésbé veszélyes anyagok tartoznak.

ADR osztályok

  • 1 osztály – Robbanóanyagok és tárgyak
  • 2 osztály – Gázok
  • 3 osztály – Gyúlékony folyadékok
  • 4.1 osztály – Gyúlékony szilárd anyagok, önreaktiv anyagok és szilárd érzéketlenített robbanóanyagok
  • 4.2 osztály – Öngyulladásra hajlamos anyagok
  • 4.3 osztály – Vízzel érintkezve gyúlékony gázokat fejlesztő anyagok
  • 5.1 osztály – Gyújtó hatású (oxidáló) anyagok
  • 5.2 osztály – Szerves peroxidok
  • 6.1 osztály – Mérgező anyagok
  • 6.2 osztály – Fertőző anyagok
  • 7 osztály – Radioaktív anyagok
  • 8 osztály – Maró anyagok
  • 9 osztály – Különféle veszélyes anyagok és tárgyak

Hasonló cikkek

ADR vizsga A veszélyes áruk szállítását a gépjárművezető csak ADR vizsga birtokában végezheti. Az ADR vizsga megszerzésének feltétele pedig a megfelelő tanfolyam...
ADR tanácsadó képzés Az ADR tanácsadó képzés kiváló lehetőség mindenki számára, aki hosszabb ideje foglalkozik már valamilyen formában veszélyes árú szállítással. A hossza...
Kihívások mentén Talán nem is kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a biztonság a veszélyes áruk szállítása során, éppen ezért nem véletlen, hogy az ilyen tevékenysé...
A veszélyes áruk ADR-osztályozása A veszélyes árunak – melynek szállítására az ADR (a Veszélyes Áruk Szállításáról szóló Európai Megállapodás) Magyarországon 1979. óta vonatkozik – azo...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!