Magyarország 1979-ben csatlakozott a nemzetközi ADR megállapodáshoz. Ennek megfelelően a veszélyes áruk közúti szállítására előírt és betartandó nemzetközi szabályok ránk is érvényesek. A szabályozás 9 fő ADR osztályba és további alosztályokba sorolja a veszélyes árukat. Ezek mindegyikének megvan a maga kötelező szállítási módja illetőleg feltétele, melyeket ADR tanfolyamainkon Ön is megtanulhat, természetesen az alábbiaknál sokkal részletesebben.

ADR tanfolyam és vizsga

ADR tanfolyam és vizsga

Az ADR osztályoknak és a szállításukra vonatkozó szabályoknak egyetlen célja van, mégpedig a biztonság. Ez érvényes mind a sofőr, mind a forgalomban részt vevők, mind a lakosság és a környezet valamint magának az árunak a biztonságára is. Nézzük most az ADR osztályok közül a 2-t és 3-t , vagyis a gázokat és a gyúlékony folyadékokat.

2 osztály: Gázok

Az ADR osztályozás szerint azon gázok minősülnek veszélyesnek, melyek oxigén leadásával tüzet okozhatnak, vagy más anyagok égését a levegőnél nagyobb mértékben elősegíthetik. Ezen kívül ide tartoznak még a maró, a fojtó és a mérgező gázok is. A fentieknek számos alcsoportja van a viselkedésüket illetően. Ami fontos, hogy az ADR osztályozás alapján csak oldószerben, például vízben vagy acetonban szállíthatók. Csomagolásukat tekintve lehetnek aeroszolos vagy patronos megoldások.

A 3 osztály: Gyúlékony folyadékok

Az minősül gyúlékony folyadéknak az ADR osztályozás szerint, melynek lobbanáspontja legfeljebb 61 °C. Illetőleg – és itt bonyolódik a dolog – az ADR szerint azon 61 °C feletti lobbanáspontú folyékony anyagok is, amelyeket lobbanáspontjukkal megegyező vagy annál magasabb hőmérsékletre melegítve szállítanak vagy adnak fel szállításra.

A szállításuk tekintetében szintén bonyolultabb az ADR szabályozás, mint a gázoknál. Három csomagolási csoportot is megkülönböztetünk, aminek rengeteg alosztálya van, kezdve gyúlékonyságtól a terjedés gyorsaságán át az égés minőségéig. Leegyszerűsítve az I. csomagolási csoportba a nagyon veszélyes anyagok, a II. csomagolási csoportba a közepesen veszélyes anyagok, a III. csomagolási csoportba pedig értelemszerűen a kevésbé veszélyes anyagok tartoznak.

ADR osztályok

  • 1 osztály – Robbanóanyagok és tárgyak
  • 2 osztály – Gázok
  • 3 osztály – Gyúlékony folyadékok
  • 4.1 osztály – Gyúlékony szilárd anyagok, önreaktiv anyagok és szilárd érzéketlenített robbanóanyagok
  • 4.2 osztály – Öngyulladásra hajlamos anyagok
  • 4.3 osztály – Vízzel érintkezve gyúlékony gázokat fejlesztő anyagok
  • 5.1 osztály – Gyújtó hatású (oxidáló) anyagok
  • 5.2 osztály – Szerves peroxidok
  • 6.1 osztály – Mérgező anyagok
  • 6.2 osztály – Fertőző anyagok
  • 7 osztály – Radioaktív anyagok
  • 8 osztály – Maró anyagok
  • 9 osztály – Különféle veszélyes anyagok és tárgyak

Hasonló cikkek

Undort keltő anyagok szállítása Az undort keltő anyagok besorolása Az ember életvitele és termelőtevékenysége során – akár falun, akár városban él – számos olyan hulladék és mellékt...
Mit jelentenek az ADR táblán a számok? Az ADR előírásai alapján minden olyan járművet, amely valamilyen veszélyes anyagot szállít, ADR táblákkal kell jelölni. Az ADR tábláknak két fajtáját...
Szabályok mentén: az ADR vizsga Az ADR jogszabályok szigorúak, egyértelműek, de időről-időre változnak, illetőleg újak jönnek helyettük. Ezért kell mindenkinek, aki veszélyes áru szá...
Az ADR vizsga nem játék Aki veszélyes áru szállítással foglalkozik, annak ADR tanfolyamon kell részt vennie, majd ezt követően ADR vizsgát kell tennie. A követelmények és az ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!