Veszélyes áruk

A veszélyes áruk csoportjába tartozó anyagok és termékek kezelése nagy körültekintést kíván. Ezek a termékek vagy mérgező, illetve roncsoló hatásúak, vagy károsítják a környezetet, esetleg gyúlékonyak, robbanékonyak. A veszélyes anyagokat a veszélyességük minőségétől és fokától függően több osztályba sorolják.

Attól függően, hogy milyen közlekedési eszköz, illetve ágazat vállalkozik veszélyes áru és veszélyes anyagok szállítására, más és más szabályozás vonatkozik rá: az ADR közúti (Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route), a vasúti az RDI , a belvízi közlekedésé az ADN, a tengerhajózásé az IMDG kódex, a légi közlekedésé pedig az ICAO TI / IATA DGR.

ADR tanfolyamok - ADR 1.3 fejezete szerinti oktatás

ADR tanfolyamok – ADR 1.3 fejezete szerinti oktatás

Az ADR és az 1.3 fejezet

Az ADR elnevezése magyarul Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás. A Megállapodást 1957-ben kötötték, hazánk 1979-ben csatlakozott hozzá. A Megállapodás mellékleteit kétévenként a technikai és tudományos fejlődés eredményeihez igazítják.

Az 1.3 fejezet a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos munkakört ellátó személyek feladataival és felelősségével kapcsolatos. Előírja, hogy a munkakörhöz illeszkedő módon részesülniük kell a veszélyes anyagok szállításáról szóló képzésben.

A képzésben való részvétel minden olyan cég dolgozójának kötelező, amely veszélyes árukkal foglalkozik, még akkor is, ha korlátozott mennyiségben csomagolt árukkal kapcsolatos mentességet vagy az egy szállítóegységben szállított mennyiségből adódó mentesség mellett foglalkoznak veszélyes árukkal.

Az ADR 1.3 fejezetre épülő képzés és ADR vizsga

Az ADR tanfolyam részét képezi egy általános tájékoztató oktatás, amely az általános előírások ismertetéséről szól.

Továbbá részét képezi egy munkakörre vagy feladatkörre specializált képzés, amely azokról a szabályokról szól, amelyet a dolgozó feladatköre és a cég által kezelt veszélyes áruk köre érint.

A harmadik szegmens egy olyan biztonsági képzés, ahol a dolgozók azt tanulhatják meg, oigy milyen veszélyeket és kockázatokat rejtenek magukban a veszélyes áruk, azok ki- és bepakolása, szállítása és tárolása, mekkora az egyes esetekben a sérülésveszély, és ki mennyire van kitéve a káros hatásoknak.

A képzés végén hatósági vizsga nincs, csak tanfolyamzáró házi ADR vizsga. A sikeres vizsgáról Tanusítványt állítunk ki.

Hasonló cikkek

Jogszabályok mentén – a Veszélyes áru bizton... Statisztikai adatok szerint jelenleg, megközelítőleg az összes szállított árumennyiségnek közel 15 %-a veszélyes áru, így ennek fényében van szükség v...
Veszélyes vizeken A veszélyes áruk vasúti, közúti vagy belvízi szállításával kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozás vezetésére jogosult személy (vezető) köteles a ...
Az ADR tábla Az ADR a veszélyes áruk szállítására vonatkozó nemzetközi egyezmény, amely rögzíti, hogy milyen szabályok és előírások vonatkoznak ezen anyagok belföl...
Az ADR tanácsadó tanfolyamról Az ADR tanácsadó tanfolyam sokban különbözik a legtöbb felnőttképzéstől, gyakran ugyanis ezeken nem kell túl magas követelményeknek megfelelni, hogy k...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!