Mióta minősül egy adott áru veszélyesnek? Mióta szabályozzák ezek szállítását és egyáltalán mióta van szükség ADR igazolványra, ha speciális fuvarozási feladatokat akarunk ellátni. A történet, mint általában lenni szokott régebbre nyúlik vissza, mint gondolánk. Ami pedig életre hívta semmi más, mint a kémia fejlődése és ezzel egyetemben az emberi szervezetre veszélyes anyagok sokasodása a környezetünkben.

ADR tanfolyam és vizsga

ADR tanfolyam és vizsga

Kezdetben volt a vasút

Ezeket ugyanis A pontból B pontba kell szállítani, azonban koránt sem mindegy hogyan, milyen biztonsági feltételek mellett. Az ADR története, némi túlzással még a gépjárművek előtti időszakra nyúlik vissza és a vasúttal kezdődik. Természetesen nem nálunk, hanem Európa azon részén, ahol virágzott az iparosodás, gyárak nőttek ki a földből és az ott előállított dolgokat valamilyen módon szállítani kellett.

Az első veszélyes áruk nemzetközi szállításáról szóló egyezmény még 1890-ben jött létre és a vasúti fuvarozásra vonatkozott. Hogy mely két ország között, azt a fentiek alapján nem is olyan nehéz megtippelni, természetesen a precizitásosáról híres Svájc és Németország kötötte meg az egyezményt.

AZ ENSZ is beszáll

Az ADR veszélyességi besorolása jóval később jött létre és azóta sok változáson ment keresztül: 1928-ban jelent meg az első, hivatalosan is veszélyes árukat „rangsoroló” dokumentum. A következő fontos dátum pedig már 1945, az ENSZ ettől az évtől kezdődően foglalkozik a veszélyes áruk biztonságos szállításával, vagyis ezt tekinthetjük az ADR közvetlen előzményének.

Még akkor is, ha konkrétan az ADR csak 1957-ben jött létre Genfben, sajnos mi még ehhez képest is jó nagy csúszásban vagyunk, hiszen Magyarország csak 1979-ben csatlakozott a szabályozási rendszerhez. Azóta sok víz lefolyt a Dunán nálunk is, az idevágó jogszabályok rengeteget változtak, de szerencsére veszélyes árukat, ma már csak ADR igazolvány meglétével lehet szállítani. Amihez pedig el kell végezni egy alaptanfolyamot, majd továbbképzéseken kell részt venni, attól függően, hogy milyen jellegű veszélyes árut akarunk szállítani. Önnek is szüksége van ADR tanfolyamra? Jelentkezzen még ma!

Hasonló cikkek

Elveszett ADR oktatási igazolvány pótlása A veszélyes árukat fuvarozó gépjárművezetőknek, és a fuvarozás valamint árukezelés egyéb résztvevőinek az ADR tanfolyami végzettséget igazoló kártyáva...
Az ADR tanfolyam célja Az ADR tanfolyam elvégzése minden olyan gépjárművezető számára ajánlott, aki veszélyes anyagokat szállít, akár tartányos, akár nem-tartányos formában....
A biztonsági tanácsadó feladatai Az ADR 1.8.3 előírásai, illetve a 25/2014 (IV.30.) NFM rendelet szerint a veszélyes áruk közúti, vasúti vagy belvízi, tartányos vagy nemtartányos, öml...
Jogszabályok mentén – a Veszélyes áru bizton... Statisztikai adatok szerint jelenleg, megközelítőleg az összes szállított árumennyiségnek közel 15 %-a veszélyes áru, így ennek fényében van szükség v...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Google+-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!