A veszélyes áruk szállítása nem mindennapi körültekintést és felkészültséget igényel a sofőröktől, hiszen ezek az anyagok az egészségre ártalmasak, és a környezetbe jutva nagy károkat okoznak mind az emberben, mind pedig a természetben.

Éppen ezért van szükség arra, hogy a veszélyes áruk szállítását, kezelését végző személyzet valamennyi tagja tisztában legyen a különféle csoportokra vonatkozó előírásokkal, ezek ismeretének hiányában ugyanis egy rossz szituáció még sokkal rosszabbra fordulhat.

A veszélyes áruk szállítása csak a megfelelő okmányokkal lehetséges

A veszélyes áruk nemzetközi szállítása sok tekintetben különbözik a „hagyományos’, azaz a veszélyt nem hordozó anyagok szállításától. Többek között abban is, hogy sokkal több okmány és engedély szükséges a fuvarozásukhoz.

ADR – Veszélyes áruk szállítása

ADR – Veszélyes áruk szállítása

Ezek az iratok az ADR előírásai alapján a következők: a fuvarokmány; az írásbeli utasítás; az ADR oktatási bizonyítvány; a veszélyeshulladék-kísérő okmány; jármű jóváhagyási igazolás; tisztítási bizonylat; különböző engedélyek, illetve határozatok; kombinált szállításnál előírt fuvarokmány vagy nyilatkozat.

A veszélyes áruk szállítása során fontos az okmányok szakszerű kitöltése

A veszélyes áruk szállítása csak akkor végezhető felelősséggel, ha az ahhoz szükséges valamennyi okmány megfelelően van kitöltve. Ez két okból is fontos: amennyiben a dokumentumok nincsenek szakszerűen kitöltve, úgy a szállítás lebonyolítása akadhat meg.

De ami ennél lényegesebb, hogy ha az iratokon szereplő adatok nem felelnek meg mindenben a valóságnak, úgy egy esetleges katasztrófa esetén sokkal súlyosabb következményeket is okozhat a hanyagság, vagy az oda nem figyelés. A témáról sokkal részletesebben is ADR tanfolyamainkon beszélünk. Jelentkezzen még ma képzéseinkre!

Hasonló cikkek

Az ADR vizsga örökké tart? Mindannyian tudjuk már – hiszen itt a blogon is sokszor volt róla szó –, hogy az ADR különféle tanfolyamai arra szolgálnak, hogy a veszélyes anyagokka...
A veszélyes áruk csomagolása Az ADR előírásai szerint a veszélyes árukat többféle csomagolásban szállíthatjuk. A hagyományos változatok közé tartozik az egyszerű csomagolás, mint ...
Miről szól az ADR 1.3 fejezete? Veszélyes áruk A veszélyes áruk csoportjába tartozó anyagok és termékek kezelése nagy körültekintést kíván. Ezek a termékek vagy mérgező, illetve ron...
Mi a különbség a tartányos és nem-tartányos szállí... A veszélyes áruk fuvarozása az ADR előírásai szerint tartányos vagy nem-tartányos szállítással történhet. Utóbbi esetben az árut küldeménydarabos vagy...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!