A veszélyes áru szállítására vonatkozó oktatás feltételei

A veszélyes áruk szállításának körülményeiről született ADR megállapodás (a francia „Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route”, azaz „Európai egyezmény a veszélyes áruk közúti szállításáról” rövidítése) 8.2-es fejezete a veszélyes áruk szállítását végző járművezetők képzéséről szól.

Ennek a fejezetnek az előírásai alapján készült el a nem tartányos alapképzés tanmenete. Ez a tanfolyam azok számára javasolt, akik olyan fuvarozó járművet kívánnak majd vezetni, amely küldeménydarabos vagy ömlesztett szállítási módban tartalmazza a veszélyes árukat.

Az alapképzés után a szakmai végzettséget öt évenként felújító tanfolyam elvégzésével lehet meghosszabbítani. Abban az esetben, ha a bizonyítvány tulajdonosa a határidő lejárta előtt nem végez el egy felújító tanfolyamot és tesz a végén sikeres vizsgát, nem folytathatja a veszélyes áruk szállítását, illetve az ezeket fuvarozó gépjárművek vezetését.

ADR tanfolyamok

ADR tanfolyamok

A tartányos és nem tartányos szállítás különbségei

Ebbe a körbe egyértelműen nem tartozik bele a tartányos szállítási mód, amelyhez külön képzést szervezünk a gépjárművezetőknek. A nem tartányos alapképzésen minden áruosztály veszélyes áruinak szállítását megtanulják a hallgatók, kivételt képez az 1-es (robbanó anyagok) és a 7-es (sugárzó anyagok) áruosztály, amelynek ismeretanyaga a tartányos tanfolyam részét képezi.

A tanfolyam elvégzésének feltételei

A tanfolyamra történő beiratkozás feltétele a betöltött 20. életév, illetve a legalább két éve megszerzett B típusú gépjárművezetői jogosítvány.

A tanfolyamon nem kéretőek tantárgyi felmentések, és az órákról történő hiányzás esetén a hallgató nem bocsájtható vizsgára!

A tanfolyam három napot vesz igénybe, a sikeres vizsga esetén hatósági bizonyítványt adunk. A tantárgyak egy része elméleti (általános és speciális ismeretek), a többi gyakorlati (gyakorlati I. és II.) jellegű. Az elméleti tárgyakból írásbeli vizsga, a gyakorlati oktatásból gyakorlati vizsga van.

Hasonló cikkek

Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó: nag... A veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadók megbízásával kapcsolatos jogszabályi előírások Korábban már írtunk arról, hogy minden, veszélyes áru...
ADR ismeretfelújító tanfolyamok Az ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route”, azaz „Európai egyezmény a veszélyes áruk közúti sz...
Jogszabályok mentén – a Veszélyes áru bizton... Statisztikai adatok szerint jelenleg, megközelítőleg az összes szállított árumennyiségnek közel 15 %-a veszélyes áru, így ennek fényében van szükség v...
A veszélyes anyagok őrzői: az ADR biztonsági tanác... A veszélyes anyagok közúti, vasúti és vízi szállítása egyaránt rendkívül precíz és alapos szakértelmet igényel. Az ADR biztonsági tanácsadó tanfolyam ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!