Mindannyian tudjuk már – hiszen itt a blogon is sokszor volt róla szó –, hogy az ADR különféle tanfolyamai arra szolgálnak, hogy a veszélyes anyagokkal dolgozó, azokat szállító, tároló és kezelő társaságok biztonsággal végezhessék a munkájukat. A tartányos és nem-tartányos tanfolyamokról is volt már szó, illetve arról is, hogy kinek ajánljuk alapképzéseinket, kiterjesztést szolgáló képzéseinket, illetve szakosító tanfolyamainkat.

De vajon a nehezen megszerzett ADR vizsga hatálya egy életre szól?

Természetesen nem, hiszen a fuvarozással, logisztikával, rakodással, szállítási módokkal, rögzítéssel, továbbá a veszélyes anyagok kezelésével, tárolásával, az általuk okozott károkkal és balesetekkel kapcsolatos ismeretek és technológiák folyamatosan fejlődnek. Ezt – a sokszor igen gyors ütemű – innovációt, a változó jogszabályokat és egyéb módosításokat az ADR ismeretben is érvényesíteni kell. Maga a tevékenységet alapjaiban szabályozó ADR egyezmény két évente valamilyen tartalommal módosul. Az öt évre szóló igazolványt a lejárat előtt ADR ismeretfelújító vizsga letételével meg kell újítani.

ADR igazolvány - ADR tanfolyamok és vizsga

ADR igazolvány – ADR tanfolyamok és vizsga

Nagyon vigyázzunk, tartsuk fejben az ADR igazolványunk lejáratának dátumát, mert ha akkor jut eszünkbe megújítani, amikor már lejárt, akkor ismét alaptanfolyamot kell végeznünk, ami időben és anyagilag is nagyobb megterhelést jelent, mint az ADR ismeretfelújító vizsga.

A nem-tartányos ADR ismeretekre létezik a szakosító tanfolyamból is ismeretfelújító változat. Ez két speciális tanfolyam-típust egyesít magában. A nem-tartányos szakosító eleve egy kiegészítő tanfolyamtípus, hiszen a nem-tartányos alaptanfolyam anyagába nem tartozó 1. és 7. áruosztályt taglalja.

A szakosító tanfolyam az alaptanfolyamra építve végezhető el. Abban az esetben, ha ezt a tanfolyamot sikerrel elvégzi, Ön az összes, nem tartányban szállítandó veszélyes áru fuvarozására alkalmassá válik. Ennek a kiegészítő anyagnak az ADR ismeretfelújító vizsgáját tehetjük le a nem-tartányos szakosító ismeretfelújító tanfolyamon. Önnek is szüksége van a munkájához ADR tanfolyamra? Esetleg a már meglévő igazolványa hamarosan lejár? Jelentkezzen még ma tanfolyamunkra és szerezze meg a szükséges ADR képesítését!

Hasonló cikkek

Kötelező az ADR vizsga Magyarországon törvények és jogszabályok írják elő a veszélyes áru szállításának körülményeit, és ahogy az tudvalevő veszélyes áru szállításával csak ...
Az ADR tanácsadó tanfolyamról Az ADR tanácsadó tanfolyam sokban különbözik a legtöbb felnőttképzéstől, gyakran ugyanis ezeken nem kell túl magas követelményeknek megfelelni, hogy k...
A biztonság nem játék A biztonság a veszélyes áruk szállítása során rendkívül fontos, éppen ezért mind az ADR tanfolyam, mind az azt követő ADR vizsga számos kihívást rejt ...
A szippantósoknak is kell ADR tanfolyamot végezni?... Aki járt falura nyaralni – vagy esetleg mai napig ott él – biztos szembesült már azzal, hogy akármilyen visszataszítónak képzeljük el a munkáját, egy ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!