A veszélyes áru szállítására vonatkozó oktatás feltételei

A veszélyes áruk szállításának körülményeiről született ADR megállapodás (a francia „Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route”, azaz „Európai egyezmény a veszélyes áruk közúti szállításáról” rövidítése) 8.2-es fejezete a veszélyes áruk szállítását végző járművezetők képzéséről szól.

Ennek a fejezetnek az előírásai alapján készült el a nem tartányos alapképzés tanmenete. Ez a tanfolyam azok számára javasolt, akik olyan fuvarozó járművet kívánnak majd vezetni, amely küldeménydarabos vagy ömlesztett szállítási módban tartalmazza a veszélyes árukat.

Az alapképzés után a szakmai végzettséget öt évenként felújító tanfolyam elvégzésével lehet meghosszabbítani. Abban az esetben, ha a bizonyítvány tulajdonosa a határidő lejárta előtt nem végez el egy felújító tanfolyamot és tesz a végén sikeres vizsgát, nem folytathatja a veszélyes áruk szállítását, illetve az ezeket fuvarozó gépjárművek vezetését.

ADR tanfolyamok

ADR tanfolyamok

A tartányos és nem tartányos szállítás különbségei

Ebbe a körbe egyértelműen nem tartozik bele a tartányos szállítási mód, amelyhez külön képzést szervezünk a gépjárművezetőknek. A nem tartányos alapképzésen minden áruosztály veszélyes áruinak szállítását megtanulják a hallgatók, kivételt képez az 1-es (robbanó anyagok) és a 7-es (sugárzó anyagok) áruosztály, amelynek ismeretanyaga a tartányos tanfolyam részét képezi.

A tanfolyam elvégzésének feltételei

A tanfolyamra történő beiratkozás feltétele a betöltött 20. életév, illetve a legalább két éve megszerzett B típusú gépjárművezetői jogosítvány.

A tanfolyamon nem kéretőek tantárgyi felmentések, és az órákról történő hiányzás esetén a hallgató nem bocsájtható vizsgára!

A tanfolyam három napot vesz igénybe, a sikeres vizsga esetén hatósági bizonyítványt adunk. A tantárgyak egy része elméleti (általános és speciális ismeretek), a többi gyakorlati (gyakorlati I. és II.) jellegű. Az elméleti tárgyakból írásbeli vizsga, a gyakorlati oktatásból gyakorlati vizsga van.

Hasonló cikkek

ADR tartányos alapképzés Ugye, ha már van nem-tartányos alapképzés, azt várnánk, hogy tartányos alapképzés is legyen? A dolog ennél egy picit bonyolultabb, itt az idő, hogy re...
Veszélyes áruk szállítása A veszélyes áruk szállítása nem mindennapi körültekintést és felkészültséget igényel a sofőröktől, hiszen ezek az anyagok az egészségre ártalmasak, és...
Mit jelentenek az ADR táblán a számok? Az ADR előírásai alapján minden olyan járművet, amely valamilyen veszélyes anyagot szállít, ADR táblákkal kell jelölni. Az ADR tábláknak két fajtáját...
Ismétlés a tudás atyja: az ADR ismeretfelújító viz... ADR ismeretfelújító vizsgát kell tennie minden olyan személynek, aki veszélyes áru szállítással foglalkozik, és az öt évig érvényes bizonyítványa hama...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!